slg Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 No wlasnie , czy ktos juz ma ten bloczek i potrafi podac mi jakies informacje na temat wydajnosci?.jestem juz praktycznie zdecydowany i bede zamawial(z tego co widac na zdjeciach to swietna jakosc wykonania).Jednak chcialbym jeszcze uslyszec jakas opinie uzytkownika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 Ja mam i nie oddam :lol: Ale tak na serio to bloczek bardzo wydajny (pewnie nie jest lepszy od nukleona, ale myśle że nie jest dużo gorszy) orbital+CPUCool+zimno w domku+MJ1000=29*C (komp włączony 30min) Narazie nie mam wentyli na chłodnicy, ale myśle że w poniedziałek przyjdą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 Ja mam i nie oddam :lol: Ale tak na serio to bloczek bardzo wydajny (pewnie nie jest lepszy od nukleona, ale myśle że nie jest dużo gorszy) orbital+CPUCool+zimno w domku+MJ1000=29*C (komp włączony 30min) Narazie nie mam wentyli na chłodnicy, ale myśle że w poniedziałek przyjdą. powiedz lepiej ile masz w stress i bez cpucoola.nukleon wcale nie jest taki wydajny na jaki wyglada,sadzilem ze orbital wypadnie duzo lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 przyłączam się do pytania. te 29* to temp. jądra, czy powierzchni procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 Marcus - fallout rox ;] okreslenie obiektywnej temperatury na procku (w szczegulnosci zaznaczam soket A ) to jest problem - dioda cpu , termistor na mobo mowia co innego o ok 8C. Jak sie montuje zewnetrzne czujniki ? O ile zmniejszaja wydajnosc ukladu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 co do zewnetrznych czujnikow - znalazlem w necie tka fajna stronke - jutro bede to robil sobie :D http://thermogamer.vortex.idz.net/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rampage Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 ja też się pochwalę - leży przedemną właśnie orbital i czeka na chłodnicę i pompkę. Narazie więc mogę powiedzieć jedno: jakość wykonania jest na najwyższym poziomie i wydajność moim zdaniem też będzie bardzo dobra jak za taką cenę. Pozatym blok jest bardzo dobrze wypolerowany od dołu. Dla mnie rewelacja. Tylko teraz kase na pompe i będzie jazda! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 co do zewnetrznych czujnikow - znalazlem w necie tka fajna stronke - jutro bede to robil sobie :D http://thermogamer.vortex.idz.net/ O ja <span style="color:red;">[ciach!]</span>le. Chyba cos takiego sobie zrobie :D Szkoda ze cos takiego wymaga kalibracji :( Jak by nie wymagalo to bylo by super git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 zlookalem ceny - za termistor 5zl sie placi :lol: jutro to skladam i robie porzadny test (kalibracja to nie problem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 a gdzie to kupic , najlepiej www :) (tzn termistory , bo pomysl mi sie podoba) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 http://www.cyfronika.com.pl http://www.laro.com.pl http://www.nowyelektronik.pl w którymś jak nie w każdym będą te termistory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_OR Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Szkoda ze cos takiego wymaga kalibracji :( Jak by nie wymagalo to bylo by super git.kalibracja to nie problem - nawet bez termometru :) bierzesz z lodowki troche lodu i troszke zimnej wody zostawiasz 'drinka' na chwile - mieszanina wody z lodem (w trakcie topnienia) - idealne 0 stopni (czujnik nie powinien dotykac lodu tylko wody) potem bierzesz grzalke (albo czajnik elektryczny) i wrzucasz czujnik do gotojacej wody i masz idealne 100stopni - no i idelna kalibracje :D duzo czujnikow jesli sie nie myle ma zakresy ok -50 do +130-150 wiec spoko mozna tak kalibrowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Widziałem jush gdzieś ten schemacik wcześniej, ale nie pamiętam gdzie :) Ale to jest dobre bo można za grosze wykonać sobie termometr i to jeszcze z 4 czujnikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 niźle zrobie sobie taki termometr dzięki za pomysł :) a z tą kalibracją przez wodę z lodem i zagotowana to nie wypali bo te termoistory nie mają w takich zakresach dostatecznej liniowości (znaczy poza zakresem wspomnianym na stronie ne pokazują dokładnie temp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 czyli np taki termistor philipsa 100k za 270 (kolo tego) moze byc tak ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|EFFECTS| Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Szkoda ze cos takiego wymaga kalibracji :( Jak by nie wymagalo to bylo by super git. kalibracja to nie problem - nawet bez termometru :) bierzesz z lodowki troche lodu i troszke zimnej wody zostawiasz 'drinka' na chwile - mieszanina wody z lodem (w trakcie topnienia) - idealne 0 stopni (czujnik nie powinien dotykac lodu tylko wody) potem bierzesz grzalke (albo czajnik elektryczny) i wrzucasz czujnik do gotojacej wody i masz idealne 100stopni - no i idelna kalibracje :D duzo czujnikow jesli sie nie myle ma zakresy ok -50 do +130-150 wiec spoko mozna tak kalibrowac Hmmm... jakby na to nie patrzec to temperatura w trakcie topnienia nie koniecznie musi mieć zero bo 0*C jest dla idealnie czystej wody... a temp gotowania na pewno nie bedzie miała 100*C bo... heh jakby to powiedziac... różne cisnienia są... i rózne wysokosci n.p.m :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Szkoda ze cos takiego wymaga kalibracji :( Jak by nie wymagalo to bylo by super git. kalibracja to nie problem - nawet bez termometru :) bierzesz z lodowki troche lodu i troszke zimnej wody zostawiasz 'drinka' na chwile - mieszanina wody z lodem (w trakcie topnienia) - idealne 0 stopni (czujnik nie powinien dotykac lodu tylko wody) potem bierzesz grzalke (albo czajnik elektryczny) i wrzucasz czujnik do gotojacej wody i masz idealne 100stopni - no i idelna kalibracje :D duzo czujnikow jesli sie nie myle ma zakresy ok -50 do +130-150 wiec spoko mozna tak kalibrowac Hmmm... jakby na to nie patrzec to temperatura w trakcie topnienia nie koniecznie musi mieć zero bo 0*C jest dla idealnie czystej wody... a temp gotowania na pewno nie bedzie miała 100*C bo... heh jakby to powiedziac... różne cisnienia są... i rózne wysokosci n.p.m :P Czesciowo masz racje blast , ale jakie to beda roznice, ulamek stopnia ? Zauwaz ze do kalibracji termometrow poleca sie wlasnie ta metoda i raczej nie jest zla, widze to np przy porownaniu kalibrowanego (przeze mnie) termometru i gotowego , nie ma roznicy, a jezeli jest tak minimalna ze majac jedn zero po przecinku, nie zauwazysz tego 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 jak ktos zrobi to niech od razu sie chwali i powie na co zwrocic uwage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|EFFECTS| Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Tylko nie blast... ;) ale różnica temperatur wrzenia na ziemi to jest coś chyba ok 10* :P bo juz przy bardzo małym cisnieniu to wrze w 91*C :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 moze kupcie takie cos http://www.allegro.pl/show_item.php?item=11301442 bedzie mozna zarejestrowac temperature palacego sie athlonika :D wyglada na to ze w koncu na cos przyda mi sie game port - tez sobie zmajstruje takie cudo. nawet gdzies wtyczke mialem 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Tylko nie blast... ;) ale różnica temperatur wrzenia na ziemi to jest coś chyba ok 10* :P bo juz przy bardzo małym cisnieniu to wrze w 91*C :P Nie, no , nie mowie zeby to robic w kopalni, czy na Giewoncie. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śledziu Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 co do zewnetrznych czujnikow - znalazlem w necie tka fajna stronke - jutro bede to robil sobie :D http://thermogamer.vortex.idz.net/ witam probowalem to wczescnij zrobic i jakos mi nie dzialo :( , moze za slabo sie przylozylem. jak Wam zadziala to sie chwalcie :D powodznia pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Bo ja wiem to nie lepiej już kupić jakiś termometr samochodowy - ma i wyświetlacz i poświetlenie :). Przyjmując że termistor kosztuje 5 zeta to nawet się bedzie bardziej opłacało ( 4x 5zl vs 15zl ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 tak wiem że to już się OT zrobił :P ale, mail'o, termometr samochodowy za 15 PLN ? "nie wydaje mnie sie" :lol: btw: szczerze NIE polecam ww. termometrów do "modowania" wczoraj w celu zainstalowania rozebrałem taki właśnie i ... już go nie złożę :cry: - "wyświetlacz" LCD jest (był) zainstalowany w jakiś magiczny sposób, termistor w środku wisiał na dosłownie włosku ..... generalnie nierozbieralne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Bo ja wiem to nie lepiej już kupić jakiś termometr samochodowy - ma i wyświetlacz i poświetlenie :). Przyjmując że termistor kosztuje 5 zeta to nawet się bedzie bardziej opłacało ( 4x 5zl vs 15zl ) ale zwroc uwage na to ze termistry podlaczone wg. schematu co podalem likna , mozna temperatury przreniiesc do MBM'a , mozna robic sobie wykresy , bilansse , czego dusza zapragnie - tutaj liczy sie tez praktycznosc ukladu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 ja chciałem jedną ważna rzecz poruszyć apropos kalibracji : jeżeli mamy termistor którego liniowa praca mieści się w przedziale temp. 8 - 75 stC to nie da się go kalibrowac wrzątkiem i lodem bo albo się spali albo jego kalibracja będzie o kant d... rozbić dlaczego ??? ponieważ jego rezystancja nie zalezy liowo od temp. poza zakresem 8 - 75 stC (w tym zakresie też ale się przybliża do liniowej) i jak będziecie kalibrować przez 100 stC i przez 0 stC to nie dostaniecie w efekcie dokładnej temp. we wskazaniach p.s. ten offtopic to chiba siem rozrósł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 p.s. ten offtopic to chiba siem rozrósł :) Mogłem się nie pytać o te 29* to temp. jądra, czy powierzchni procesora?:lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek_p Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 A z czego jest zrobiona ta osłonka? I czy można takie coś wrzucić w jakiś magiczny sposób na procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...