Skocz do zawartości
Adam83

Freezone Hp-100 Alcu Vs Thermalright Ultima-90

Rekomendowane odpowiedzi

witam

moj nowy procesor(z podpisu) potrzebuje nowego i wydajnego coolera, na boxowym mam wysokie temp rzedu 40 stopni w idle i ponad 60 w stresie.

zastanawialem sie nad tymi dwoma, Freezone HP-100 AlCu vs THERMALRIGHT Ultima-90, cenowo roznia sie i to znacznie a jak przedstawia sie sprawa wydajnosci? moze w cenie 150 zl jest cos bardziej godnego uwagi?

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho Pentagram nie rozpieszcza nas jakoscia. U mnie na tym wynalazku mam 51 w idle na 1.6GHz w E2140 , rewizja L2. Imho to jest porazka... Krecony P4 CD na 4.2GHz z boxem mial u mnie 55....

Wydaje mi sie , ze on ma slaby docisk pod Intela , oczywiscie moze tylko ja mialem pecha bo inni nie narzekaja.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mowic o klasie piorkowej to Ultima90 jest na szczycie stawki. Jesli cenowo to Mugen wypada minimalnie lepiej ale jest wiekszy. Jeszcze mozna pomyslec o BigTyphoon w okolicach 150PLN. Mniej to juz Ninja, Katana, Freezer7...

Tylko nie licz ze bedzie bardzo chlodniej jesli masz kiepska wentylacje obudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowy jako takiej nie ma, jest tylko sam szkielet,

rozumiem ze pentagram odpada na stracie, a z tej calej reszty ktory bedzie najwydajniejszy?

THERMALRIGHT Ultima-90 + Acutake 120mm(nada sie?) vs SCYTHE MUGEN

ktory wydajniejszy w taki zestawieniu?

Edytowane przez Adam83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mowic o klasie piorkowej to Ultima90 jest na szczycie stawki. Jesli cenowo to Mugen wypada minimalnie lepiej ale jest wiekszy. Jeszcze mozna pomyslec o BigTyphoon w okolicach 150PLN. Mniej to juz Ninja, Katana, Freezer7...

Tylko nie licz ze bedzie bardzo chlodniej jesli masz kiepska wentylacje obudowy...

Jeszcze jest gdzieś pomiędzy Tacens Gelus Pro - całkiem rozsądne, gdy się ma gotówki nieco ponad 100zł, a nie ma się ochoty pakować w tanie Freezery czy HP-100, a z drugiej strony na 150+ już się pieniędzy nie ma.... lub ochoty :)

obudowy jako takiej nie ma, jest tylko sam szkielet,

rozumiem ze pentagram odpada na stracie, a z tej calej reszty ktory bedzie najwydajniejszy?

THERMALRIGHT Ultima-90 + Acutake 120mm(nada sie?) vs SCYTHE MUGEN

ktory wydajniejszy w taki zestawieniu?

Wydajność jest porównywalna ze wskazaniem na Scythe Mugen - różnice nie są wielkie w testach, aczkolwiek powiększają się wraz z obniżaniem obrotów wentylatora. Przy wentylatorze ustawionym na 800-1200rpm różnice są w granicach błędu pomiarowego mniej więcej.

Aczkolwiek Ultima90 jest znacznie mniejsza, lżejsza i lepiej wykonana przy tym wszystkim. No i nie trzeba do niej dokupywać oddzielnej zapinki, bowiem Scythe Mugen wisi na plastikowych kołkach, które nie mają szczególnej renomy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Osobiscie polecam Pentagrama HP-100 AlCu, mam go u siebie w mocniejszym pc z e4400(+AS5), temperatury bardzo przyzwoite (idle @ 1,6 GHz jest 28, 29 C, w stresie @ 2,66 GHz nie osiaga 40 C). Cena przystepna i wydajnosciowo nie jest zly (porownywalny z freezerem, zdaje sie ze na pclabie byl test coolerow pod intela).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Osobiscie polecam Pentagrama HP-100 AlCu, mam go u siebie w mocniejszym pc z e4400(+AS5), temperatury bardzo przyzwoite (idle @ 1,6 GHz jest 28, 29 C, w stresie @ 2,66 GHz nie osiaga 40 C). Cena przystepna i wydajnosciowo nie jest zly (porownywalny z freezerem, zdaje sie ze na pclabie byl test coolerow pod intela).

pozdrawiam

Witam.

Osobiscie nie polecam Hp 100. Mam go u siebie z E2140 rew L2, temperatury tragiczne (idle 1.6GHz i 51 stopni , stress 1.6GHz i juz 61 stopni). Cena przystepna , wydajnosci nie ma (imho to prawie box) , wykonany gownianie z problemem montazowym na LGA - slaby docisk....

Tak sobie pozwolilem :D :-P :lol2:

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Osobiscie nie polecam Hp 100. Mam go u siebie z E2140 rew L2, temperatury tragiczne (idle 1.6GHz i 51 stopni , stress 1.6GHz i juz 61 stopni). Cena przystepna , wydajnosci nie ma (imho to prawie box) , wykonany gownianie z problemem montazowym na LGA - slaby docisk....

Tak sobie pozwolilem :D :-P :lol2:

Do trzymania na 1,6Ghz to przecież jasne, że nie będzie różnicy pomiędzy box a wieżyczkami.

Raz, że masz felerny egzemplarz, dwa to nawet na box nie powinno być w idle 51 stopni, to tylko oznacza zrąbany czujnik temperatury cpu. Zakładam, że te idle jest z włączonym C1E i EIST. Z drugiej strony 61 stopni stres to mało dla tego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam all. Mam w sumie podobne pytanie zwiazane z chlodzeniem. Na dniach zamierzam kupic na e2140 (ktory bedzie podkrecony na 3,0+) - chlodzenie. Moj wybor padl na Scythe Ninja/Mugen lub Thermalright Ultima 90 z wentylem 120mm Fander / Thermalright Ultra -120 Extreme. Powiem szczerze ze sam juz nie wiem ktory wybrac. Ultima 90 jest mniejsza, lzejsza i cenowo ksztaltuje sie (z zaciskami na ventyl 120mm) podobnie jak Scythe, ktore all chwala ale mysle z racji tego ze sa tansze niz np 120 extreme. Jesli moge o sugestie rady z gory dziekuje.

Tom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam Pentagrama ;] Montaż bez problemowy, wykonanie...nie wygląda najgorzej, ale wentyl cichy jest tylko na 5v. temperaturki bardzo znośne, na E2140 M0@1,6ghz w stressie nie było więcej jak 41*C, natomiast przy 3ghz w idle 34*C a w stressie 55 bodajże :) Więc za 40zł jest naprawde OK, aha i to wszystko na wentylu 5v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego Pentagrama.bo na boxie było głosno i gorąco i jestem bardzo zadowolony.Mam Pentiuma D820@3.7(z tego co wiadomo to grzejnik;p)i mam ok 40C.Posiada też regulator obrotow.Wg mnie ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości(40zł),jedynie co mi sie nie podoba w tym coolerze to przerwy w podstawce,gdzie może zalegać pasta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam all. Mam w sumie podobne pytanie zwiazane z chlodzeniem. Na dniach zamierzam kupic na e2140 (ktory bedzie podkrecony na 3,0+) - chlodzenie. Moj wybor padl na Scythe Ninja/Mugen lub Thermalright Ultima 90 z wentylem 120mm Fander / Thermalright Ultra -120 Extreme. Powiem szczerze ze sam juz nie wiem ktory wybrac. Ultima 90 jest mniejsza, lzejsza i cenowo ksztaltuje sie (z zaciskami na ventyl 120mm) podobnie jak Scythe, ktore all chwala ale mysle z racji tego ze sa tansze niz np 120 extreme. Jesli moge o sugestie rady z gory dziekuje.

Tom

Priorytet jakość i wydajność - Ultra120 eXtreme.

Priorytet jakość i opłacalność - Ultima90

Priorytet opłacalność bez względu na jakość, wagę i rozmiar - Scythe Mugen.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za szybka odpowiedz. Co do Scythe nie bardzo mi odpowiada wielkosc! , pomimo jak wiele osob go posiada i chwali :) no i sposob mocowania. Skupie sie raczej nad wyborem pomiedzy 90 a 120 extreme . Roznica w cenie pomiedzy nimi to 55zl. Tylko zapytam ..krecac e2140 na 3.2 temp powinna byc zblizona czy na korzysc 120? W przypadku zmiany w przyszlosci procesora na penryn to 90 rowniez sobie poradzi czy lepiej od razu w 120 sie pakowac" :) ?

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie myślałeś o Thermaltake Blue Orb II? U mnie ten cooler bez problemu chłodzi 2180 puszczonego na 3200mhz. A na dodatek jest przy tym bezgłośny. Ustawiłem go na 800RPM przez regulator pentagrama i w ogóle go nie słyszę. Dopiero gdy odłączę wszystkie wentyle i dysk, to jestem w stanie coś usłyszeć.

Temperatura co najmniej 10*C niższa od Box'a. A przecież to są minimalne obroty(nominalnie jest 1600).

Cena - 95zł. Bardzo wysoka jakość, świetnie wypolerowany spód, solidne mocowanie do mobo. Tego nie zaoferuje Ci żaden pentagram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dexus

Do takiego zestawu szkoda kasy na wersję 120. Za te 55zł różnicy kupisz bardzo dobry wentyl do ultimy90. A jeżeli chciałbyś jeszcze taniej to polecam katanę2. Kliknij w link w mojej sygnaturce tam opisałem jak sprawuje się w moim configu.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze powiedziec ze sam nie wiem, cenowo przebija pozostale hmm mysle ze pozostane przy Ther...ewentualnie Scythe. Wczesniej na na P4 mielem pentka alu i spisywal sie swietnie Dzieki za odpowiedz

@dexus

Do takiego zestawu szkoda kasy na wersję 120. Za te 55zł różnicy kupisz bardzo dobry wentyl do ultimy90. A jeżeli chciałbyś jeszcze taniej to polecam katanę2. Kliknij w link w mojej sygnaturce tam opisałem jak sprawuje się w moim configu.

Katana jakos mi umknela, a co do wyboru to prawda jest taka ze im bardziej sie zaglebiami to sami juz nie wiemy co wybrac. W przypadku Ther czy to 90 czy 120 zalozylbym wentyl fander lub S-Flex. Teraz to juz naprawde mozna sie zakrecic w wyborze a na koniec kupie Ninja :) a tak na serio chcialbym sie zapytac czy ultima 90 spokojnie da sobie rade z penryn czy quad ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi