pieczara Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Mam mały problem z dyskiem z tematu [sT3250410AS] który kupiłem "na Święta" :wink: ,podłączyłem go do płyty z podpisu i postanowiłem zainstalować XP SP2 (nie modyfikowane). Po tym jak poczytałem na forum nie powinno być problemów z wykryciem dysku i takowych nie było (w biosie ustawiłem Serial ATA IDE Controler -> IDE), następnie bez F6 właczyłem format na jedną dużą patrycję, po czym po dojściu do 100%, wywaliło mi komunikat że dysku nie widzi i zakończyło instalkę. Postanowiłem ponowić proces i jeszcze raz foramatowałem tym razem dzieląc na 32+100+100GB i próby formatu na NTFS nic nie dały na wszystkich surowych patrycjach ten sam komunikat. Idąc dalej wziąłem stary dysk ATA z XP wsadziłem SATA i po podłączeniu zainstalował nowy dysk tyle że podczas formatu po 100% znowu wywalił mi inny błąd że nie może skończyć formatu, próbowałem jeszce formatu z Paragon 2006, i to samo. Dysk widać w biosie, widzi go instalka, widzi go XP tyle że nie chce go sformatować :mur: Może macie jakiś pomysł co to może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geldron Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Windows XP bez SP 1 czy 2 nie obsluguje indeksowania 48bitowego, czyli kazdy dysk powyzej 134 GB (bodajze) jest dla niego widoczny tylko w czesci (rowniez dla instalatora). Najlatwiej zainstalowac system tworzac nowa plyte Windowsa zintegrowana z SP albo sprobowac zainstalowac system ze standardowej plyty, tworzac w instalatorze partycje np. 30GB i po instalacji pierwsza urzecza, ktora instalowac to SP. Wiecej o problemie: http://support.microsoft.com/kb/303013/pl Ustawiajac w BIOSie emulacje ATA dla dysku SATA sprawiasz, ze system ma te same ograniczenia, co dla zwyklego ATA. Chyba latwiej jednak wylaczyc emulacje i pacnac F6 podczas instalacji Edytowane 26 Grudnia 2007 przez Geldron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Windows XP bez SP 1 czy 2 nie obsluguje indeksowania 48bitowego, czyli kazdy dysk powyzej 134 GB (bodajze) jest dla niego widoczny tylko w czesci (rowniez dla instalatora). przecież pisałem XP SP2, i on go widzi w pełnej wielkości tylko formatu nie chce zrobić do końca :( Edytowane 26 Grudnia 2007 przez pieczara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geldron Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Sorki - nie wiem, czemu jakos zrozumialem, ze system jest czysty... Skoro zarowno stary dysk, jak i nowy nie maja pelnej funkcjonalnosci podczas wlaczonej emulacji ATA to moze spprobuj ja wylaczyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Sorki - nie wiem, czemu jakos zrozumialem, ze system jest czysty... Skoro zarowno stary dysk, jak i nowy nie maja pelnej funkcjonalnosci podczas wlaczonej emulacji ATA to moze spprobuj ja wylaczyc... inne ustawienia Serial ATA IDE Controler nie daja widoczności dysku :( (Raid i ACPI (? czy jakoś tak ), ani przy starcie ani przy instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 inne ustawienia Serial ATA IDE Controler nie daja widoczności dysku :( (Raid i ACPI (? czy jakoś tak ), ani przy starcie ani przy instalacji. Po pierwsze jak już to AHCI, po drugie pytasz o to samo w dwóch tematach... Po trzecie i ostatnie podepnij HDD pod inny komputer i sprawdź czy da się sformatować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Po pierwsze jak już to AHCI, po drugie pytasz o to samo w dwóch tematach... Po trzecie i ostatnie podepnij HDD pod inny komputer i sprawdź czy da się sformatować. Wielkie dzięki za pomoc ale już sie sformatował :D próbowałem do skutku :) a jedyną rzeczą jaką zmieniłem po drodze było zlikwwidowanie OC chociaż nie było jakoś wykręcone może z 5% ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Wielkie dzięki za pomoc ale już sie sformatował :D próbowałem do skutku :) a jedyną rzeczą jaką zmieniłem po drodze było zlikwwidowanie OC chociaż nie było jakoś wykręcone może z 5% ;) Hym w takim wypadku jak by blokada PCI nie działała albo nie była włączona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Hym w takim wypadku jak by blokada PCI nie działała albo nie była włączona... Blokada PCI a co to takiego bo jak tyle czytałem to jeszcze tego nie widziałem? A co do tego podkręcania to to już w ogóle inna historia ;) ta płyta to badziew najgorszy jaki miałem na 939 z tych All-in-one :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Blokada PCI a co to takiego bo jak tyle czytałem to jeszcze tego nie widziałem? A co do tego podkręcania to to już w ogóle inna historia ;) ta płyta to badziew najgorszy jaki miałem na 939 z tych All-in-one :mur: to się ciesz, że tak się skończyło - ja swój twardy dysk posłałem na tamten swiat gdy zabrałem się za podnoszenie częstotliwości HTT na płycie MSI socket 939 na chipsecie VIA, która to płyta nie miała blokady PCI (dopiero modowany bios poprawił "niedociągnięcie" projektantów z MSI). Całe szczęście dysk był na gwarancji to wymieniono mi na nowy ale dane poszły w diabły. I też się zastanawiałem czemu mi się "okienka" krzaczą przy instalacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Mam dokładnie ten sam problem... możesz dokładnie opisać co "odkręciłeś" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Wydaje mi się że po prostu przywrócił domyślne ustawienia BIOSu a co za tym idzie zlikwidował OC (Load Optimal Settings albo podobnie w zależności od BIOSu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...