Skocz do zawartości
Szymon

Kolejny Zestawik Do Wyzycia Sie (do 3000zl)

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, wiec przyszedl czas i na mnie. Studiuje te tematy juz dobre 2 tygodnie ;] jako ze danwo kompa dla siebie nie skladalem. Przyszedlem tutaj z zamairem nabycia jakiegos AMD z geforcem 8600ge ;]. A oto z czym mam zamiar wyjsc. Bardzo prosze o opinie ;-) ktore sa dla mnie BEZCENNE! :-) dzieki!

Zasilacz:

CORSAIR CMPSU-550VXEU

Grafika:

ZOTAC 8800GT

Ta karta wydaje mi sie idealna ;-). Szkoda ze aukcaj w tej cenie sie skonczyla...ale moze bedzie nastepna w podobnej.

Plyta glowna:

MSI FIR P 35

Tak szczerze mowiac, bylbym BARDZO szczesliwy kupujac plyte z SLI, bo to by sie bardzo przydalo kiedy ten 8800GT bedzie ptorzebowal wsparcia. Ale...z tego co widze to SLI jest tylko na czipsetach Nforce ktore nie spisuja sie za dobrze w porownaniu do P35. Jakos w takim razie bede sobie zyl bez SLI...ale moze uda sie komus cos zaproponowac, dzieki z gory!

Procek:

C2D 2,2Ghz

Tak core2duo, nie dual core, poniewaz uwazam ze ten 1MB cache'u moze byc bardzo pozyteczny :-). Z procka chcialbym wycisnac okolo 3ghz, bez jakichs kosmicznych wartosci bo poki co nie planuje zmieniac boxowego coolerka. Te 3ghz mam nadzieje beda realne?

Pamieci:

OCZ 800Mhz 2gb Platinum Edition Rev.2

Wiem ze ramy to nie kingstony na ELPIDACH, ale niespecjalnie mam gdzie ich szukac i szczerze mowiac wole doplacic te pare zlotych do tych OCZ - OCZYWISCIE jezeli uwazacie ze te pamieci sa warte czegokolwiek. Bo slyszlaem tez o patriotach. Poczatkowo chcialem brac geile, ale tutaj wiele ludzi pisze ze geile nsie pogorszyly.

Dysk:

Seagate 16mb Cache -250GB sataII

Nagrywarka:

Cokolwiek z LightScribe, nie mam typu ale to chyba malo istotne.

NO i reszta mniej istotnych bzdetow, to buda chiefteca duza, czytnik kart pamieci chiefteca....

I tyle. Tak jak mowie, barzdo mi zalezy na waszyhc opiniach ;] bo zawsze w ten sposob kompy dla siebie skladalem( jeszcze na śp. Tweak.pl :>). Jeszcze raz dzieki z gory za kazda pomoc!

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu tak bardzo się uparłeś na E4500, widziałeś porównanie z Dual Core pracującymi na tych samych częstotliwościach? W grach różnice <3%. (no chyba że będziesz używał komputera do czegoś innego)

Moim zdaniem lepiej teraz kupić E21x0 (na przykład selekta :)) a wkrótce jak wyjdą procki w technologii 45nm wymienić na takiego. Ewentualnie możesz dorzucić zaoszczędzoną gotówkę do RAMu, bo ceny są teraz śmiesznie małe, a 4gb napewno niedługo się przyda.

Dysk - bierz Seagate Barracuda 7200.11. W sklepach jest jeszcze pełno poprzedniej serii i sprzedawcy chcą się ich szybko pozbyć, także trzeba uważać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zotac - jak lubisz suszarke to oki ale w tej cenie można wyrwaćPalita (3fazy i alternatywne chłodzenie) lub Sparkle w pasywie

Procek albo DualCore (najlepiej siakiś selekt) albo E6750 (jeśli nie planujesz zmiany na Penryna) ale nic pomiędzy.

Jak zależy ci na SLI to albo kup płyte na chipsecie NF 650i/680i albo poczekaj na NF 750i (płyty już pojawiaja się w cennikach wiec sądze że za jakieś 2 tygodnie będą do kupienia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi.

Dziobak: Dzieki za info o dysku. Czy na dysku jest napisane 7200.11/10 gdzies?

Co do ZOTAC'a to pasuje mi to ze karta jest juz fabrycznie troche wykrecona. Nie zostawiam kompa na noc wiec jak bedzie troche glosniejszy to jakos to przezyje.

Jezeli chodzi o procek. To chcialem go kupic bez zamiaru wymiany w najblizszym czasie. Natomaist e6750 jest o 200 zl drozszy - czyli jak na cene procka dosyc sporo. Faktycznie zaczalem sie zastanawiac czy narazie nie brac dual core, a potem wymienic na penryna. ALe slyszalem ze penryny mialy byc w styczniu, a teraz beda pare miesiecy pozniej.

Nie widzialem zadnych porownan 1mb cache'u z 2mb cache'u u core2duo, z doswiadczenia pamietam ze cache duzo dawaj do ogolnej szybkosci procesora. Bede wdzieczny za jakis link do testu.

I ostatnia sprawa SLI. Nie moge nigdzie nzalezc w sklepach plyt na NF750i. Wiec nie wiem jak z nimi bedzie :). Co do obecnych czipsetow nvidii, czytam ze kreca sie znacznie slanbiej niz p35. I jakos nie mam do nich przekonania...z tego co widze wszyscy kupuja raczej p35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon

Dodatkowy Cache daje najwiecej , ale w SuperPi :) czasami pare % w kompresji

Tak sie sklada ze mam dwa proce , E2140 oc 2750MHz i E6750 jak w sigu

kiedys porownywalem je w Crysisie , przy tych samych taktach

2 fps roznicy :/ sam liczylem na wiecej ,no niestety nie ma komu wykozystac dodatkowego cache

Na dzis sam moge szczerze doradzic proca klasy E2160 selekt pojdzie na 3.2GHz z palcem w ............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz porównanie 1mb,2mb itd na różnych procach.

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-8

Dzieki za test. Ja w takim razie widze roznice i zostane przy 2b cache'u (szczegolnie jezeli chodzi o kompresje czegokolwiek). Widze znacznie mniejsza roznice miedzy 2 a 4 mega. Takze procek na pewno z min. 2 mb cacheu. A czy to bedzie E6750 czy E4500 to nie wiem. BO nie wiem czy chec doplacac :-).

edit: Nie chodzi mi tylko o giery. Duzo "tne" obrzkow :-) i kompresuje je zawodowo :D, takze mysle ze moze byc handy wieksza szybkosc w tym wypadku.

Co do ramow. TO czy naprawde kupujac np. 4x ELPIDA to zamiast 2 x OCZ platinum albo Corsair, nie odczuje roznicy w osiagach? Tzn czy z tych kingstonow bez problemu wyciagne np. 1000mhz z cl4 ? - mysle ze zostane przy 2gb OCZ lub Corsair.

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na dysku jest napisane 7200.11/10 gdzies?

Na mojej 500-tce jest napisane, natomiast widzę, że Ty celujesz w 250-tkę, która ponoć nie jest "oficjalnie" Barracudą 11, a jednak posiada jeden 250-gigowy talerz więc tak jak w serii 11.

Oto oznaczenia tego dysku: ST3250410AS

A tu jest topic o tych dyskach: link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziobak: dzieki

Jednak zaczalem sie zastanawiac na tym zotaciem. A palit sonic 8800gt?

http://www.allegro.pl/item287646668_palit_...lep_gw_fv_.html

Czy ta karta jest faktycznie cichsza? Czy dzieki temu chlodzeniu mozna ja jeszcze trohce wykrecic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to jeszcze kogos interesuje ;] zgodnie z radami, wymienilem grafike na PALIT'a wersje sonic(i tak kosztowala mniej niz zotac) z tym chlodzeniem palita. I procek intela c2d e6750. Zmienilem tez pamieci na patrioty 800mhz LLK. Zasilacz corsaira 550W, wszystko juz zamowione. Mam nadzeije ze bede zadowolony, dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi