Skocz do zawartości
ENIGMA

2x baraquda 4 (40 gb) w raid 0 - potrzeba pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

kiedyś na necie widziałem test baraqudy w trybie raid 0, 1 i 0+1 nie ma ktos może linka bo przeszukałem co sie dało i dorwać nie mogę. Sprawa kolejna - słyszałem że barakudziaki maja problemy z wydajnością w trybie raid, może ktoś to czyms poprzeć (tylko nie pisać tak mają i na tym koniec - dowody). w tym teście co go szukam właśnie było pokazane że wcale problemów nie ma z barakudziakami. może macie jakieś linki do testów. może to było tylko na starych kontrolerach? chcę qpić jeszcze jeden dysk B4 40 gb i zapodać to w raida (płyta jak w podpisie) i szukam pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze chodzi o ten link

http://www.xbitlabs.com/articles/storage/d...ata4-raid0.html

jak nie to poszukaj na

http://www.storagereview.com/

a ta opinnia ze B IV jest slaba w RAID bierze sie pewnie z jej slabych osiagow w tescie Read Burst Speed w HDTach - ja nie sprawdzalem wiec nie wiem jak jest na prawde :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak do końca to niestety nie odpowiem na to pytanie moj kolega zrobil sobie raida na 2 barcudach 4 40GB i wszystko mu chodziło ładnie wiec wydaje mi sie ze nie ma zadnych problemów jednak wiecej nie wiem bo sam obecnie nie mam raida i nie bawilem sie nim. Aha ten kolega mówil ze spodziewal sie lepszej wydajnosci po radidzie ale sie zawiódł. Wiecej nie wiem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barracuda będzie ci szybko chulać w trybie raid tylko musisz poświęcić na to sporo czasu, a mianowicie musisz metodą prób i błędów dobrać odpowiednią wielkość klastra, odpowiednią wielkość stripeblock (w żadnym wypadku nie włączaj auto, bo przy barkach w trybie raid będzie ci działać wolniej niż bez macierzy!) no i dobrać odpowiedni system plików FAT32 lub NTFS, wszystko to do każdej partycji z osobna, oczywiście poza stripeblock’em, ale to też musisz dobrać do swojego kompa. Np. u mnie na partycji z filmami wielkość klastra wynosi 2, system plików to NTFS a stripeblock (dla całego kompa) - 2, z kolei na partycji z instalkami gier, programów i innych śmieci mam wielkość klastra 32 i FAT32. Za to mój kumpel ma stripeblock 8, bo przy 2 mu wolniej działał. A poza tym u mnie wydajność odrobinę skoczyła jak upgread’owałem firmware tak żeby obydwa były takie same, wcześniej miałem różne (2 dyski kupione w tym samym sklepie z dwoma różnymi firwerami - wcisnęli mi, a ja nie zwróciłem uwagi). Pozdrówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa różne biosy , kilka prób z wielkością klastra i systemem plików. Transfer zmierzony zawsze niższy lub równy jednemu dyskowi. Jedyna zaleta RAID0 z moimi bardakudami była taka , że miałem ok 76GB ciągłej powierzchni dyskowej. Aha kontroler to HPT370. Podobno z Promise działają lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafna uwaga. Ja mam kontroler Fastrak 100 od Promisa, trochę przeze mnie zmodyfikowany, bo na swojej płytce miałem Promise LITE Bios!!!, ale Awardmodem wrzuciłem sobie fullraida ze strony Promise, do tego najnowsze stery z ww. stronki, Via latency patchi, firmware upgreadowany do 3.19. Wyniki w Sandrze na każdej partycji mam powyżej. 40000. Nie jest to jakiś zajebduży wynik, ale jak na barki to przyzwoity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ja sie podlacze pod temat. O problemach z 4 juz slyszalem i czytalem sporo, dlatego z moimi wogole sie za to nawet nie zabieralem. Natomiast nie udalo mi sie jeszcze znalezc wiarygodnych informacji jak to wyglada z Barracudami z V serii. Moze ktos wie jak wyglada kwestia raid-ow w ich przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bawie się w RAIDy więc nie sprawdzałem ale podobno

problemy "rybek" z RAIDem rozwiązuje najnowszy firmware.

A oficjalne stanowisko Seagate było takie, że "rybki" IV do RAIDa są... za szybkie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla ludzi posiadających barracude 4 a dokładnie modele:

ST320011A 20.4

ST330011A 30.0

ST340016A 40.0

ST360021A 60.0

ST380021A 80.0

mam uaktualnienie biosa z 3.10 do 8.12. po w graniu nowego firmware do mojego dysku poprawiły sie odczyty liniowe i random read, dodatkowo poprawił się transfer o około 1 mega. czas ładowania windy xp zmalał o 4s w stosunku do starego biosa 3.10 z informacji jakie posiadam to 2 dyski barracuda 4 z biosem 8.12 w trybie raid 0 działają bezproblemowo. w przyszłym tygodniu bede miał nowy dysk więc zrobie testy 2xB4 w raid 0 i zapodam wyniki. Jak ktoś chce biosa to mogę wysłać na maila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...