JaX_CCC Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Witam To moje pierwsze boje z WC. Zestaw składa się z: Prison Pro V2 + AS5 Cooltek Exstream Coolriver rev.2 Swiftech MCRES-MICRO Innovatek 8/10 Noiseblocker XL2 ->2szt. praktycznie wszystko na szybkozłączkach SK 8/10 Okno w obudowie wyciąłem sam. Pleksę podkleiłem 'na zakładkę' krawędzie klejone podfrezowałem tak aby tworzyły z płaszczyzną bocznej pokrywy poziom, tj. były na jednej wysokości. Z malowania nie jestem zadowolony i to będzie na 100% do poprawy. Oddam do lakierni bo i tak zderzak w samochodzie mam do lakierowania :) ewentualnie pokombinuje z farbą ftalową a nie zwykłym sprayem :-| Trochę kłopotu miałem z odpowietrzeniem układu z tego powodu że to mój 1 raz :-P ale już wiem gdzie może być błąd <_< Wylot z reza dałem wyżej jak wlot do pompki :unsure: i to może być przyczyna... Wentyle na chłodnicy połączone równolegle do jednego kanału w panelu Akasa. Fander w zasilatorze cały czas @5V. Pierwotnie chłodnica miała być na gorze budy jednak zrezygnowałem z tego w tej odsłonie gdyż nie mam pod ręką dobrej szlifierki. Jak będę ją miał oraz zakupię/zrobię grilla na chłodnicę to sie wezmę za to :wink: W późniejszym czasie foty z niebieskimi katodami... które niestety trochę uszkodziłem :oops: Temperatura CPU po 2h idle 28C-29C -> w pokoju 20C Pasta nie wygrzana, powietrze wylatujące z chłodnicy zimne. Na razie nic nie kręcone bo nie mam czasu. Na układy zasilające CPU nakleiłem radiatory gdyż CPU @ 2.6-2.8GHz to wtedy były baaardzo gorące. Jak będę miał czas to zrobię stres po o/c i zapodam stosowny zrzut z Smartguardiana gdyż mam Brisbane i czujnik temperatury jest śmieszny a tylko w/w program podaję wartości zgodne z BIOSem. Everest, Speedfan 4.33 oraz CoreTemp podają często śmieszne wartości (szczególnie CoreTemp 4-6C :D ) Teraz jest ciszaaaa i to był priorytet :lol: Wcześniej miałem Freezera 64Pro 4pin i <1300rpm był do zniesienia a wyżej to już mi nie odpowiadał (aktualnie mam go na sprzedaż, używany 3m-ce) Plany co do następnej rewizji: *) chłodnica do środka budy-na samą górę *) maty wygłuszające (już zamówione) *) na chłodnice pójdą Fandery (już zamówione) gdyż @5V wieją mocniej niż Noiseblockery XL2 a zachowują identyczny poziom hałasu (a nawet są cichsze). Acutake 120mm próbowałem i @5V IMO wieją delikatnie słabiem od XL2 a hałas mniejszy- jednak to co pompują przyprawia o uśmiech na twarzy. Sprawdzane organoleptycznie więc to moja subiektywna opinia. XL2 pójdzie do zasilacza. *) Channel Pro V3 na chipset *) ostatecznie zakup grafiki + blok ale jej akurat to tak potrzebuję jak fioletowego oka :rolleyes: jest mi zbędna ale jak zrobię wszystko co chcę i będzie fundusz to sie skuszę na np. 76ooGS lub 2600Pro - obie na ddr3. Jak mnie fundusz mocno ograniczy to upoluję X800GTO @ XTX Wszelka konstruktywna krytyka mile widziana :D BTW: nie uwalę mobo jak podłącze do gniazda zasilającego wentylatory 2szt wentyli połączonych równolegle? ile W może takie gniazdo dać na mobo ? Edytowane 25 Lutego 2009 przez JaX_CCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Źle zamontowałeś zapinkę w prisonie. Powinna być na górze a nie na dole. A tak ogólnie wyszło fajnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Tak się właśnie zastanawiałem przy montażu czy góra czy dół :P No nic, pochodzi tak do następnej Rev. bo już mi się nie chcesz wszystkiego od nowa robić :) W sumie musiałem tylko sprężynki mocniej ścisnąć aby blok się dobrze trzymał :) Medium chłodzące: Petrygo + demineralka 50:50 Edytowane 27 Grudnia 2007 przez JaX_CCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Fajny układzik. Pytanie czy dolny wentylator nie jest przesłonięty (dławiony) przez śledzie i ściankę budy? Nie widzę tam dużego otworu pod wentyl. Wydaje mi się, że lepiej jak wentyle zasysają powietrze przez chłodnicę niż jak na nią dmuchają. Widziałem chłodnicę (chyba Andy'ego) całkowicie zabitą kurzem przez dmuchające na nią wentyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Między dolny wentyl a śledzie można palca włożyć od strony portów. A tak innym tropem- wentylator to nie sprężarka, nie da się go łatwo zdławić blokując dopływ powietrza gdyż on nie spręża a spiętrza powietrze a ono zawsze sobie znajdzie drogę aby się dostać do wentyla. Taka moja teoria :) Co do kurzu to będę monitorował stan zakurzenia :) i jakby co to powezmę odpowiednie środki aby temu zaradzić. Tak czy siak liczyłem się z tym. Dzięki za dobre słowo :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Hmm ja bym to widział z czerwonym węzami i katodami:) ogólnie kibelek fajny i estetycznie zrobiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Witam ponownie Prezentuję drugą odsłonę mojego WuCeta. Zmiany w stosunku do Rev. 1: *) doszedł Channel V3 na chipset *) na chłodnicy zamiast 2szt. Noiseblocker XL2 wylądowały 2szt. popularnych Fanderów *) w zasilaczu zamiast Fandera jest XL2 *) maty *) katody UV Dość paplaniny, przejdę od razu do zdjęć bo nie jestem z zawodu pismakiem :P Chłodnicę z tyłu muszę jednak przełożyć na top budy gdyż po 2,5 miesiącach była nabita kurzem. Czekam na krytykę :) Pozdrawiam wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Chłodnicę z tyłu muszę jednak przełożyć na top budy gdyż po 2,5 miesiącach była nabita kurzem Przełożenie na top nie zastąpi okresowego oczyszczenia chłodnicy z kurzu :lol2: Poza tym, jak chcesz to zrobić? Chłodnica na zewnątrz (nieestetycznie), czy w środku(nie wiem czy się zmieści)? PS. Innovatek poszedł dzisiaj :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 zmieścić się zmieści w środku bo takie mam założenia, wymierzyłem już. W tym położeniu jak jest teraz i gdy komp stał niżej 'na podłodze' dolny wentyl zasysał sporo kurzu. Górny już spoooro mniej. 'Uszczelnie' mocno bude, założe filtry i powinno być lepiej, ale to przyszłość ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Przełożenie na top nie zastąpi okresowego oczyszczenia chłodnicy z kurzu :lol2: Poza tym, jak chcesz to zrobić? Chłodnica na zewnątrz (nieestetycznie), czy w środku(nie wiem czy się zmieści)? PS. Innovatek poszedł dzisiaj :lol2: czemu chłodnica na zewnątrz to odrazu nieestetycznie? sam mam na zewnątrz i jest bardzo fajnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Fajnie czysto, + za matę zasłaniającą napędy. Wszystko tam pokitrać można fajnie jak widać na załączonym obrazku:) Dobrze się to prezentuje po zamknięciu obudowy przez okienko. Widać samo wuce, a nie jakieś zbędne kabelki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 (edytowane) Pochwal się temperaturami cpu na tym wc. W stresie na takim o/c jakie masz w sigu. Wiem ze na bb są dziwne odczyty. Ale sam zastawiam się nad kibelkiem. Bede wdzięczny. ;) Edytowane 13 Marca 2008 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Vdef wszędzie, wentylatory na chłodnicy i w zasilaczu na minimum Idle 12h CPU 32-33 C Chipset 25-26 C Stress 1,5 h Orthoss, Blend - CPU & RAM CPU 43-45 C Chipset 30 C Nie ma fotek bo zapuszczałem jakiś czas temu i mam je na kartce zapisane ale jak bardzo chcesz to mogę w wolnej chwili zrobić srceena. Tempu mierzone Smartguardianem bo tylko on podaje mi temperaturę CPU w IDLE taką jak BIOS więc nim się sugerowałem. Speedfan, CoreTemp, Everest podają bajki bo koło kolejno 25-26C, 6-8C, 25-26C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Witam Oto Rev 3 kibelka Zmiany: *) CR2 @ Laing DDC + OCLabs Plexy Top (z pamiętnej aukcji od samhain za 149zł ;)) *) Grill by Maniakalny (niezła robota, thx) *) 4xFander @ Cooltek *) 1xNoiseblocker XL2 @ BWA121 *) Flow TX (mi tam się podoba) *) SB Live! 5.1 :lol2: W Rev 4 przejdę na: -) szybkozłączki i wąż 10/13 (wszystko mam), -) Feser One (mam), -) dojdzie ciekawy top+rez do DDC, -) prawdopodobnie wyleci Flow TX Wąż 10/13 za 1.5zł/metr ;) Porównywałem go w sklepie z +) Black Water 10zł/metr - twardy i to co całkiem mocno. +) Feser 23zł/metr - identyczny poziom jak mój za 1.5zł, podobny w właściwie identyczny promień zgięcia. +) no i och & ach Tygon R3603 11.1/14.3 za 25zł metr... trochę bardziej miękki od tego co mam, troszeczkę lepszy promień zgięcia. IMO płacenie ponad 16x tyle za metr jest snobizmem :wink: Wentyle na minimum z panelu akasa, wieją do środka budy (okresowe czyszczenie chłodnicy się kłania). Wszelkie komentarze mile widziane. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 to moze warto dac jakies filterki na te najbardziej zewnetrzne wentyle. wtedy bys tylko odkurzaczem przejechal z gory i po robocie ;) osobiscie polecam takie filterki http://www.cooling.pl/grill-filtr-z-siatka...odukt,1198.html bardzo ładnie zatrzymuja kurz. Ale to tylko taka rada z mojej strony :) nie to zebym zmuszal czy reklamowal :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Ładny kibelek ale brakuję wody na grafice ;) BTW ładne węże :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Ładny kibelek ale brakuję wody na grafice ;) BTW ładne węże :P o0 Przecie on ma zaintegrowana grafe ? Węże jak węże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Ale lola strzeliłem :P Miałem napisać że brakuje grafiki ^^ :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) B.Ładne Wc Ładne podświetlenie w nocy, Wogóle mi sie podoba. Noi fajne węże też mam zamiar takich użyć (jakie są najgróbsze??). A jaktam z wydajnością układu ?? możesz podać temperatury IDLE/STRES plz ?? Edytowane 9 Lipca 2008 przez 7xfd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 temp w idle w stopsunku do Rev.2 na CPU spadła o 1C, chipset bez zmian. Stres również -1C chipset bez zmian. Warunki pomiarowe uległy znacznej zmianie, w Rev. 2 w pokoju było 21C a gdy teraz mierzyłem 24,5C czyli jest różnica. Wentyle wszystkie na ~6V z panelu Akasa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Witam wszystkich Oto moja czwarta odsłona LC, jak zapewne widzicie migrowałem z AM2 na 775 :unsure: Pisać mi się nie chce dlatego zamieszczę fotki ale chętnie odpowiem na wszelkie pytania :D A tak w UV (nawet mi się podoba ten kolorek, grunt że mało kto go ma): Feser One - Orange Wąż 10/13 z ogrodniczego roxuje :D Tempy godzina po włączeniu, nic nie kręcone do tych pomiarów, wentyle na minimum z panelu Akasa: 122 @ 4xFander 121 @ 1x Noiseblocker XL2 + XL2 @ PSU Rdzenie: 27 i 28 (Real Temp 2.7) NB: 33 GPU: 47 HDD: 28 Za 9h zrobie następny pomiar + temperatura H20. Następne tempy po nich będą w load. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 To jest pomarańczowy feser :/ wygląda jak piwo ;) Ogonie przyjemnie sam się przymierzam do 10/13 :) Fajny kibelek ale kolorek mi nie podchodzi;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 kibelek ok, weze widze spoko. ja wczoraj kupilem Black Water FlexiTube 10/13 i padaka jak jasna cholera, twadry wogole sie nie daje ukladac, szkoda slow, chyba bedzie trzeba jakiegos fasera zassac. tez mam ten pomarnaczowy plyn i mysle nad wezem fasera zoltym (lub pomaranczowym) dla niego, to by spotegowalo efekt :) natomiast co do fotek z podswietleniem, wyglada jakby sie ktos do tego weza... hmm, ten teges :D oparcie ukladu na 10/13 tez fajna sprawa, ani za cienkie ani za grube, w sam raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 @Celin Kup sobie węże firmy Polix powinieneś dostać w Castoramie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Temperatura wody po 9h idle 28,8C temperatura rdzeni: 28 i 28C http://img204.imageshack.us/my.php?image=9hidleew8.jpg Robiłem też Orthoss 1.5h Blend CPU & RAM było 39 i 39C, wentyle na minimum. tylko screena z tego wszystkiego nie zrobiłem :sad: Następne tempy będą już z O/C. W następnej Rev zamierzam: *) dołożyć blok na mofy - 75% done, *) blok na SB zrobię, *) blok na GPU - zamówiony. BTW: blok na SB musi mieć wyfrezowane piny ewentualnie nawiercone otwory czy wystarczy goły płaskownik tak jak to się robi w przypadku mofów ? Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez JaX_CCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 płaski jak nb i mofy ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) Całkiem fajnie wygląda kolor tego fasera w UV. Trzeba przyznać oryginalnie. Tylko bez podświetlania przypomina mocz. blee A zdjęcia to mógłbyś poprawić, dobrze wyglądają jedynie na miniaturkach ;) Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 CPU 3GHz - Vdef Wentylatory na chłodnicach i w zasilaczu na minimum. Tempy na fotce (w okolicy 42, 43 oscylowały). Czapka na klocku równa, sprawdzałem na szkle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Zapuść Intel Burn Test :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiany Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Płyn w rzeczywistości też tak marnie wygląda czy to tylko zdjęcia tak kiepsko oddają jego barwe? Sam układzik fajny tylko kolor troche nijaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...