Skocz do zawartości
Lopez

Pentium 4 1.7 - Podkrecic hm.. Jak ???

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec tam.. jestem posiadaczem.. Procesora Pentuim 4 1.7 Czytalem.. ze mozna go zakrecic na 2.4 No ale nie bede siegal to takich licz.. chcialbym tak go zakrecic na 2.0 By mi stylko.. ale jest porblem... A wiec najpierf powiem jaka plyta i co mam...

Procesor: Pentium 4 1.7MHz na Szynie Socket 423

Plyta Glowna: Abit TH7-Raid

Ramu: 512 Rimm 800 MHZ Samsunga

Reszte chyba nie mousze mowic

A wiec Zmienam w biosie sobie mnoznik np: na 1.9 resetuje kompa ladnie, slicznie, pieknie.. i lipa zegar sie mie zmienia.. Patrzalem.. w ksiazke od Plyty.. nic tam nie ma napisane.. Jak by jakas blokada byla.. ale nie wiem gdzie co i jak obdlokowac.. bo na Plycie nie mam prawie zadnuch zworek... Znalazlem taka dtronke --==>> http://republika.pl/overclk/z.htm

Tam jest ladnie napisane ze musze ziwkszyc Szyne na 533 MHz nio fajnie tylko gdzie teraz to zmienic. Jak w biosie nic nie ma :/ hm.. nie wiem moze ktos cos zwas poradzi.. Co i jak zorbic.. bo nie wiem... A chcialbym go bardzo podkrecic.. Myslalem juz nad chlodzeniem powaznym jak by sie udalo to bym zakrecil go do 2.4 Ale ale jak narazie to nie moge ruszyc nawet o 100 MHz wiecej :P Tak wiec jesli ktos cos wie prosze o jakies male info.. Dziekuje z gory..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to socket 423 = Wilamette = szajs do kręcenia. sorki winetou, ale ten proc się słabiuteńko kręci

a mnożnikiem p4 - to chyba że ma engineering sample po dużych znajomościach z fabryki intela albo thg :D

co do szyny - szukaj w biosie 'fsb' albo 'front side bus'.

a jak nie za bardzo wiesz to może na razie nie ruszaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiszę że konieczne jest zacząć od podstaw!

Procesory intela majązablokowany mnożnik (oprócz bardzo żadnych tzw. sztuk inżynieryjnych)!

Jak chcesz podkręcić musisz zmieniać magistralę!

Jak znalazłem w opisie płyty:

http://www.active-hardware.com/english/rev...inboard/th7.htm

Masz trocheróżnych możłiwości. Jeszcze trzeba koniecznie dodać że ten twój 1,7 będzie sięmarnie kręcił.

Wchodzisz więć w biosie w soft menu odajdujesz tam takie cośjak fsb i dajesz większe. najlepiej zwiększ najpierw o najmniejszą możliwą wartość.

Potem sprawdzasz stabilność (np. grasz testujesz itp). itd...

Jak jużchociaż to spróbujesz to napisz.

Koniecznie dodaj też jakie masz temp. (np. w biosie można odczytać) najlepiej z obciążeniem (np. programem hotcpu) i bez obciążenia. Napisz też jakie napięcia daje twoja zasiłka (też można np. w biosie odczytać...)

Do ocdczytów możesz też wykorzystać programik dodawany na płytce od Abita...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panie Lopez, nie znasz podst. pojec i regul podkrecania a chcesz sie za to brac. Ale coz mozemy poradzic ?

Po pierwsze Twoj procek jest na szynie 400Mhz (100Mhz x4 - QPB) a nie socket 423, po drugie nie zmienisz mnoznika, po trzecie ta opisywana przez Ciebie zmiana FSB na 533 (efektywnie - znow QPB) to poprostu zmiana real FSB 100 na 133. Watpie jednak aby ten procek tak latwo poszedl z FSB100 (1700Mhz) na FSB133 (efektywnie 533) pokazujac procesor 2.26Ghz.

Pewnie w biosie masz taka zakladke jak soft menu III. Wejdz tam i FSB (front side bus) zwiekszaj ze 100Mhz pomalutku co 5Mhz. Sprawdzajac za kazdym razem 3dmarkiem czy jest stabilny. I tak do uzyskania niestabilnosci rob. Zobaczysz ile mozna najwiecej ustawic aby byl przy tym stabilny. A bawienie napieciem zostaw sobie na kiedy indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh.. Wiem co jak i gdzie sie zmienia.. Przestawialem na 133 ale niehcce ruszyc komp.. :/ i umiem podkrecac.. ale myslalem ze cos poradzicie na to.. widzialem ze jest taktowany na 100 i z 133 raczej nie ruszy.. ale hm.. jeszce sie pobawie :) Jak nie to sprzadam.. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry wintu. Miałem 1.7 Wilme tylko że 478 i szła na FSB 129-130.

Dając co najwyżej wynik 2195. Masz RIMM-y więc dużo nie wyżeżbisz.

Jak te sasungi wytrzymają tyle to pójdzie. Nie wieżrze w to mimo że płytka nawet nawet. O FSB 133 możesz zapomnieć. Jak by coś 0.18u poszło na 133 Intel by to wypuścił. A tak pozatym to chyba twoja płyta to DDR a nie RAM-Bus chyba się myle albo ty podałeś zły model.

O kręceniu zapomnij. Z peltierem poszedł na 132 MHz i ani grosza więcej. Sam się bawiłęm. Wejdż na strone WCPUID. S478 wykręcili przy suchym lodzie na 2.38 a przy dużej żeżbie na 2.7 ale tyle kasy to ty chyba nie będziesz chciał wpier...... w mod kompa zmień płyte z proc-em na coś 478 i to w dodatku .13u i płytę typu Asus P4T-E i dopiero rozwin skrzydla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedmówcy mają rację, najpierw poczytaj FAQ na tym forum ( i samo forum też ofkoz ), a dopiero później bierz się za kręcenie

A teraz trochę informacji : mój P IV 1.7 GHz Wiliam :wink: chodzi obecnie na FSB 131 MHz, czyli 2.22 GHz, napięcie 1.80 V , wiatrak boxowy

temp. od 37 (normalna praca ) do 60 (wygrzewanie)

i to niestety jest jego max, Wingroza ładuje się na wyższych FSB, ale 3D Mark wychodzi na pulpit

pozdrowienia to all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...