Skocz do zawartości
almer

Jaka Plyta Pod Quada 6600 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej jestem nowy, czytam i czytam to forum - rewelka, ale ciezko sie polapac w tym gaszczu informacji.

Dawno nie siedzialem w 'hardwarze' wiec slabo sie znam na nowych trendach.

Skladam wlasnie kompa sobie do gier z budzetem max 2,5 - 3 tys. zl i juz dzieki temu forum nawrocilem sie np. z grafy 8600 GT

na Radeona 8350 albo 8370 :D

Ok do rzeczy, planuje cos takiego:

Intel Quad q6600

2 albo 4 gb ramu - ddr2 800

dysk 500 gb seagate sata

grafika radeon 3850 512 mb albo jak sie uda finansowo to 3870 512 mb

zasilacz jakis firmowy 500W +

obudowa - mi tam rybka, najtansza jaka bedzie

No i z plyta mam problem: nie znam sie na overclockingu i nie bede tego robil, wiec nie potrzebuje czegos do krecenia.

Chce cos stabilnego, dobrego co obsluguje bezproblemowo i na maxymalnych mozliwosciach (to sie chyba nazywa fsb tak ?) quada 6600 no i tego radeona.

Raczej nie bede upgradowal ramu do ddr-3 wiec nie zalezy mi na ich obsludze... chyba ze popleniam blad to mnie nawroccie :)

Dzieki za jakies sugestie, pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten E6850 w takiej samej cenie jak Q6600.

Myslisz wiec ze

2x 3,0 GHZ z 4MB L2 (6 GHZ)

bedzie lepsze jak

4 x 2,4 GHZ z 8MB L2 ? (9,6 GHZ)

Proste obliczenie matematyczne kaze myslec co innego :)

No ale pewnie znasz sie lepiej - pogrzebie troche tym tropem.

Dzieki za sugestie

Edytowane przez almer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu: ok, dzieki nie wiedzialem o tym. Na aukcjach zawsze sumuja - pewnie chwyt reklamowy...

Czyli mozna powiedziec ze w grach ten quad bedzie chodzil jak 2,4 ?

A ten d2c jak 3,0 ?

To w czym ten quad jest wykorzystywany ? Jakies specjalistyczne aplikacje czy cos ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie mało jest gier które wykorzystują 2 rdzenie a co dopiero 4!

To jest chyba tak:

Jeżeli jest gra/program/coś tam programowane na kilka rdzeni to komp to rozkłada na kilka.

Czyli teoretycznie np. 3GHz idą na system i oprogramowanie a drugi rdzeń na jeden konkretny rdzeń.

Dwa rdzenie na luzie teraz pociągną najnowsze nawet gry. Pozatym E3850 BARDZO dobrze się podkręca i podobno na 4GHz podkręcić to kilka chwil ;)

Za to jeżeli kupisz dobrego quada to 2 rdzeniowiec nie ma szans. Dobra seria (G0) i mała temperatura jest i dobrze się podkręca.

Czyli C2D jest do zwykłej pracy i gier

Quad- gry i specjalistyczne programy np. serwery. tworzenie grafiki itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chwile obecną nie ma gier wykorzystyujących quada, więc taki sprzet bedzie sie raczej marnował, a jak pojawią się gry korzystające z 4 rdzeni, to twój sprzet będzie już przestarzały. Na razie 2 rdzenie wystarczą i raczej w ciagu dwóch lat niwiele się tu zmieni.

Płytę to raczej na X38 z obsługa PCI-E 2.0, a ram 2GB na razie styka. Jak się pojawia gry potrzebujące >2GB do normalnej gry, to wtedy bardziej opłacalne bedzie sprzedanie starych gratów i kumpno nowych wraz z DDR3, choc obecne ceny DDR2 są dość dobre i mozna sie pokisić o Dual 2x2GB DDR800 za ~400zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra chyba takie cos zamawial bede wiec, musze sie zmiescic w pewnej kwocie bo mi Zagiel rat nie da :D :D

Zobacze moze wezme troche gorszy monitor i w zamian 4 GB ramu, ale raczej chyba to glupi ruch bo taki monitor to na lata, a dodatkowe 2 gb ramu moge sobie wrzucic w kazdym momencie...

SAPPHIRE TECHNOLOGY Radeon HD 3870 512 MB

Intel Core 2 Duo E6750 Processor - 2.66 GHz, 4 MB L2

OCZ Gold GX XTC Dual Channel 2 x 1 GB DDR2 PC2-6400

MSI P35 NEO2-FR - LGA775 Socket

Samsung SpinPoint T166 HD501LJ 3.5" - 500 GB

Cooler Master Elite 332 PC tower

OCZ StealthXStream PC Power Unit - 500 W

no i monitorek:

LG L225WS-SF 22" wide format TFT Screen (5 ms)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniaj RAM

http://allegro.pl/item287752173_selekcjono...67_elpida_.html

Dosyć konkretne te są

Reszta raczej dobra

I się zastanów nad monitorem. Nie lepiej kupić BenQ FP93GS??

19 calówka ale lepsza matryca i nieco tańszy

Edytowane przez Eldian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Kingstony są 677 i CL5, a Corsair lub Patriot są 800 na CL4. Jak je dasz na CL5 to lataja ponad 1ghz i łykaja te Kingstony.

Co do monitorka, to tu najlepiej jak sam zdecydujesz po uprzednim obejzeniu obydwu - jak masz taka mozliwość. BenQ to M-PVA (chyba), a LG to TN. Różnice w kątach i kolorach są, ale nie jakieś b.duże. Dla zwykłego urzytku wystarczą - chyba że bawisz się w obróbke grafiki w PS lub PSP, to wtedy tylko S-PVA, lub M-PVA. Bo jeśli nie, to 19'' vs 22'' jest oczywiste -> LG. Podobne do tego LG są Samsungi np 2232GW.

Edytowane przez adnet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, dziekuje za wasze opinie. Przemysle jeszcze wszystko raz i przelicze. Co do monitora to nawet nie wiem co znacza te skroty co podajecie, z grafika nie robie nic specjalnego ale nie wykluczam zainteresowania sie tym tematem, wiec wolalbym cos co bedzie i do pracy i do gier jesli taki kompromis istnieje :)

Ewentualnie na razie nie kupie panelu lcd i podlacze to wszystko do mojego obecnego 19 CRT ctx'a :) Straszna kase to wszystko bedzie kosztowac, bede jeszcze placil raty jak sprzet juz bedzie stary i nie jary :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Postanowiłem się podpiąć pod temat. Poszukuję płytki pod tego quada Q6600. Coś takiego da rade?

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,39573/

Ma ktoś może? Nie będę tego podkręcał. Chodzi mi tylko o stabilną plytę, z którą nie będę miał problemów i która będzie chciała współpracować z quadem ;)

I od razu mały off-top, mianowicie jaką pamięć do tego wziąć? Wstępnie chciałęm 2x1gb i znalazłem coś takiego:

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,30518/

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,29782/

Ew. co innego byście polecili?

No i kontynuując off-topa - jaką grafikę do tego? Komp ma być m.in. do montażu i obróbki filmów, grafiki 3D itp.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5K-E jest do podkręcania... Ja mam P5KC, bo mam dojście i za 320 sobie kupiłem. Jeśli nie podkręcasz nawet Asrock wystarczy. Asrock ma lepszą faze zasilania proca od P5K ;]

Zaletą dla tych co nie podkręcają w P5KC są te sloty w przyszłości można włożyć ddr3 bez zmiany płyty głównej;]

Pamięci jeśli nie podkręcasz to weź jakieś 2x1GB /800 bez radiatorów CL5 ;] ... CL4 czyli teoretycznie szybsze najtańsze to Patriot LLK

Edytowane przez Piwor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chwile obecną nie ma gier wykorzystyujących quada

Ja mam core 2 i w każdym programie jakiego używam widzę ze 2 rdzenie hulają równo obciążone- przy 4 rdzeniach 2 będą wolne ? Nie chce mi sie wierzyć

Edytowane przez mart123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam core 2 i w każdym programie jakiego używam widzę ze 2 rdzenie hulają równo obciążone- przy 4 rdzeniach 2 będą wolne ? Nie chce mi sie wierzyć

Wierzyć nie musisz ale jak na razie tak jest i tyle :-P Gry rządzą sie swoimi prawami jeśli chodzi o wykorzystywanie procesorów wielordzeniowych (na razie chyba Supreme Commander i UT3 coś tam korzystają z 4 jajec )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi