mesti55 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Dzisiaj się wziąłem za kręcenie nowych Team Xtreme Dark, gdy już osiągnąłem max wyniki na takim i takim CL, znowu zamontowałem 2x1gb OCZ Platinum rev.2. Osiągnąłem max mhz na CL4 i już miałem przejść do CL5. Zresetowłąem kompa i przywitał mnie obrazek Award BootBlock BIOS v1.0 Copyright © 2000, Award Software, Inc. _(migająca ,,podłoga") Reset biosu zworką nie pomógł, wsadzenie innych ramów też. Słyszałem, że można to robić z pod dyskietki: Czy podczas uruchamiania płyta probuje czytać ze stacji dyskietek? Jezeli tak to: Sciagnij bios: program do flashowania: http://www.ecsusa.com/downloads/bios/awd822a.exe obraz dyskietki bootwalenj: http://www.abitfaq.it/Files/drdflash.exe Uruchom drdflash.exe, samo sie nagra dograj awd822a.exe i vza36ak.BIN następnie dopisz do pliku autoexec.bat na dyskietce linijkę: awd822a.exe vza36ak.BIN /py Jak już to zrobisz to uruchom komputer z dyskietki i bios sam sie wgra. tyle, że ta wypowiedź niejakiego Kolobosa była 2 lata temu. aktualna? Jeszcze jedno pytanie, czy te przez to podkręcanie bios się zepsuł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Jeszcze jedno pytanie, czy te przez to podkręcanie bios się zepsuł? Skoro restet cmosu nie zadzialal to masz to samo co ja ze swoim 965P-DS3. U mnie pierwszy raz padl , za drugim razem mialem cos podobnego jak Ty wyzej , z tym ze u mnie skanowal HDD w poszukiwaniu biosa , znalazl go sam na dysku i odzyskal , po odzyskaniu wartosci defaultowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesti55 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) U mnie też skanuje dysk i napęd, ale nic nie znalazł. Wiem jestem głupi, ale przy ostatnim update biosu chyba nie zrobiłem kopii zapasowej biosu na dysku. Firekage- gwarę mi uznają za takie coś? ile to trwa w przypadku gigabyte? Aha jeszcze jedno nie mogę znajeść awd822a.exe, jest jakiś inny program tego typu? Edytowane 26 Grudnia 2007 przez mesti55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Tutaj masz ta wersje awdflash'a: http://www.studiobit.pl/ftp/Bios/@programatory/awd822a.exe Mozesz sprobowac uruchomic komputer z plyta cd dolaczona do plyty glownej, powinien byc na niej bios. Warto tez zobaczyc na stronie producenta jakie mozliwosci odzyskania biosu oferuje ta plyta. Nie wiem jak jest teraz ale kiedys byly same problemy z bootblock'iem w plytach GA, nigdy nie dzialal jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesti55 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Zamiast awd822a.exe użyłem dołączonego do ściągniętego biosu FLASH895.EXE OK, w jednym z wątków napisałeś żeby dodać linijkę w postaci(akurat u mnie by wychodziło) FLASH895.EXE 965PDS3.F11 /py. Na uprzednio wgrany na dyskietkę program AUTOEXEC.BAT klikam 2 razy. Na ułamek sekundy widać, że program się uruchomił tzn. jest tam jakś program z czarnym tłem, ale od razu znika, zamyka się. także nie zdążę napisać FLASH895.EXE 965PDS3.F11 /py. Dobra wyciągam stacje dyskietek z szafy i podłączam do rozwalonego kompa, wkładam do tej stacji dyskietkę na której są te pliki potrzebne do wgrania nowego biosu i co to samo, ciągle tylko miga ta "podłoga"(_) jak by nie mogła niczego znaleźć, odłączałem HDD, to samo. NA płycie od mobo moze i jest bios, ale wkładam ją do napędu i ciągle miga ta podłoga! 100 razy resetowałem kompa i bios, nic! Kolobos: A jezeli komputer nie czyta ze stacji przy starcie to zostaje Ci wgranie biosu programatorem, na allegro taka usluga kosztuje 10zł + przesylka lub poszukaj w serwisach ale zaplacisz znacznie wiecejmam możliwość podjechania do serwisu(GRAL w Gdańsku), ale ,,znacznie więcej" tzn. ile w przybliżeniu by, mnie to kosztowało? Aha i czy na wlutowanej kości biosu programator w ogóle się na coś przyda, czy uratuje mnie tylko gwarancja? Edytowane 26 Grudnia 2007 przez mesti55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Firekage- gwarę mi uznają za takie coś? ile to trwa w przypadku gigabyte? Tak. U mnie trwalo to miesiac. Aha i czy na wlutowanej kości biosu programator w ogóle się na coś przyda, czy uratuje mnie tylko gwarancja? Tak , ale programator do kosci Gigabyte'owskich czyli bodajze 8 pinowych i lutowanych jest dosc drogi i nie dostaniesz tego za 50 zl. Sprawdzalem ceny gdy moj zaliczyl zgona , ta impreza wtedy kosztowala ponad 200 zl... Nie wiem ile bedzie kosztowac w osciennej firmie , ale napisze male info. Gigabyte ma zabezpieczone biosy przed nieautoryzowanym serwisem. Ktos napisze , ze wale farmazony bo bios to bios. Nie idzie akurat o program w kosci a o fizyczna kosc. Zauwaz , ze na swojej kosci biosu masz mala kropeczke. Gigabyte po tym poznaje , a w zasadzie jego serwisanci czy cos bylo ruszane. Ta kropka pod wplywem temperatury zmienia kolor. Po tym wiedza czy bylo cos wymieniane , a ta jesli Ci wylutuja to zmieni ona kolor....wiec mozesz miec kwasa jesli zrobisz platnie , a pozniej wrazie w oddasz na gware bo cos innego padnie... Edytowane 26 Grudnia 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesti55 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) No to gwara, tyle, że mam jeden problem(chyba), bo jak montowałem mojego Freezera 7 PRO to się nie mieścił i musiałem trochę wygiąć żeberka od radiatora na NB. Nie będą się czepiać? Czy serwis Gigabyte jest w Polsce, czy płyta poleci za granice? Ale za nim oddam na gwarę jeszcze pojadę do Grala, zobaczymy co powiedzą. EDIT: Dzięki za zainteresowanie tematem :rolleyes: Edytowane 26 Grudnia 2007 przez mesti55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 No to gwara, tyle, że mam jeden problem(chyba), bo jak montowałem mojego Freezera 7 PRO to się nie mieścił i musiałem trochę wygiąć żeberka od radiatora na NB. Nie będą się czepiać?W p[ierwszej kolejnosci na takie akcje to bedzie reagowal sklep i moga Ci sami odmowic. Of koz moga , nie musza. Wiem , ze serwisanci Gigabyte nie wystawiali ONG'ow na to , po prostu robili swoje w serwisie glownym. Czy serwis Gigabyte jest w Polsce, czy płyta poleci za granice? U nas , dokladnie w moim miescie > Wroclaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...