Skocz do zawartości
Kean

Nieudany Update Biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problemik, że:

Mam Asusa TUSL2-C do benchu i zdobywania punkcików na hwbocie i do tej pory było spoko. Jednak nie za bardzo działało tam puszczanie pamieci asynchro z fsb proca, bo płyta zawisała lub nie wstawała przy asynchro, a przy synchro np fsb 142 bylo wszsytko ok. Więc postanowiłem zrobić update biosu (pod windą bo mi się bawić w dyskietki nie chciało - a bios był orginalny, czyli pierwszy rev.). Flashowałem za pomoca Asus Update i samo flashowanie poszło ok, ale weryfikacja już nie za bardzo. Zreszta z uprzednio zapisanym biosem było podobnie. Reset kompa i niestety już po tym nie wstał.

Bios to Award.

Wyczytałem że należy stworzyć dyskietke (czyli musiałem w końcu znaleźć napęd w otchłaniach szafy :/ ) i stworzyć tą dyskietke wedle przepisu. Problem jest taki, że mobo podczas włączania nawet nie zaświeci napędem dyskietki, a tymbardziej nic nim nie chrumka. Jest jakiś myk który spowoduje że napęd zacznie szukać dyskietek? Zostaje mi tylko programowanie biosu w jakimś serwisie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zainwestuj w programator to jeszcze zarobisz. Btw. masz wyjmowalną kość czy wlutowany? Bo nawet nie wiem jak się ceny teraz kształtują.

w sumie topic do wyautowania.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest stary mobas do benchu :)

Kość jest wyjmowana, a teraz wiele ma wlutowane - niestety :/

Jednak jak poczytałem trochę to w wielu przypadkach przy padniętym biosie można coś jeszcze zrobić za pomocą dyskietki. Ale to wymaga posiadania napędu dyskietek w jakimś normalnym stanie.

Na allegro programowanie jest od 7 zł, ale licząc przesyłkę wyjdzie to trochę więcej... no i czas.

Ja płaciłem 15zł (cena netto ale FV mi nie potrzebna :P ).

Programatory zaczynają się od 250zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedyś płaciłem za programowanie wlutowanej ... gość sięoklął jak szewc przy podłączniu kabelków do płyty, ale zrobił (MSI na s478 - i848 z siga) i skasował za usługę 50 plnów więc stąd moje pytanie. Na GB z siga nie stwierdziłem żadnej kości biosu i to mnie dziwi. No ale cóż. Mam nadzieję nie ubić.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi