cybermar Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Witam, Mam problem (narazie niewielki:) ) z 2 miesięcznym Pavilionem dv6615 - seria dv6000 Intel Dual Core T2310 1,46 GHz Pojemność pamięci podręcznej 1 MB RAM 1024 MB DDR2 Pojemność dysku 120 GB 5400 obr/min NVidia GeForce 8400M GS Co jakis czas - raz na dwa tygodnie - wycina mi taki numer ze zaraz po odpaleniu kiedy widac ekran powitalny "HP INVENT" sprzet sie zawiesza i nic sie nie dzieje - caly czas widoczny jest ten ekran HP INVENT (nie widac nawet napisow u dolu informujacych ze po nacisnieciu FXX mozna wejsc do BIOS itp) . Oczywiście nie mozna wejsc do BIOSA , wciskanie jakichkolwiek klawiszy powoduje ten irytujacy BEEP. Poki co nie zaobserwowalem czy staje sie tak kiedy odpalam go po zamknieciu systemu normalnie czy tylko przy starcie po hibernacji (o ile ma to jakies znaczenie?) Problem znika po twardym wylaczeniu kompa i ponownym odpaleniu Czy ktos z szanownych uzytkownikow tych lapkow zaobserwowal cos podobnego... nie wiem czy sie martwic? Edytowane 27 Grudnia 2007 przez cybermar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 miałem podobny problem okazało się że jedna z kości pamięci świrowała, z tym że tak wieszał się częsciej niż raz na 2 tygodnie. Spróbuj zamienić je miejscami w bankach, przeleć memtestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybermar Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) miałem podobny problem okazało się że jedna z kości pamięci świrowała, z tym że tak wieszał się częsciej niż raz na 2 tygodnie. Spróbuj zamienić je miejscami w bankach, przeleć memtestem.Męcze problem dalej... Od pewnego czasu nie uzywam hibernacji ani wstrzymania systemu. Za kazdym razem wykonuje pełne zamknięcie systemu. Czasem kilka razy dziennie - nawet jak nie jest to koniecznie - celem sprawdzenia czy problem sie powtorzy po normalnym zamknięciu (wczesniej uzywalem glownie hibernacji).Poki co - jest OK. Jesli przez dluzszy okres będzie dobrze to mozna wnioskowac ze hibernacja winna jest wieszaniu sie lapa podczas ekranu powitalnego... RAM bym wykluczyl, katuje lapa na gierach i nie tylko i jest stabilny jak skała.:) Program diagnostyczny RAMU odpalany z poziomu biosa nie wykrywa bledow w pamieci. Edytowane 3 Stycznia 2008 przez cybermar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zvierzak Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 sprawdź na stronie HP czy nie ma do niego nowszej wersji BIOSu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybermar Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 sprawdź na stronie HP czy nie ma do niego nowszej wersji BIOSu Okazuje sie ze to problem tkwi najprawdopodobniej w dysku , po kolejnym zwisie wcisnalem F10 i cierpliwie czekalem, komp wszedl do BIOSA po jakis 5minutach i okazalo sie ze nie widzi dysku (dioda od HDD caly czas swiecila bez mrugania ) Po resecie jak zwykle wystartowal. Czy to wina dysku? kontrolera? a moze taki to juz urok tego kompa ze nie zawsze wykrywa HDDka. Dodam ze SMART i diagnostyka dysku wychodza pozytywnie, jak komp juz go wykryje to dziala wszystko IDEALNIE i moze byc odpalony caly dzien. Please help:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybermar Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Okazuje sie ze to problem tkwi najprawdopodobniej w dysku , po kolejnym zwisie wcisnalem F10 i cierpliwie czekalem, komp wszedl do BIOSA po jakis 5minutach i okazalo sie ze nie widzi dysku (dioda od HDD caly czas swiecila bez mrugania ) Po resecie jak zwykle wystartowal. Czy to wina dysku? kontrolera? a moze taki to juz urok tego kompa ze nie zawsze wykrywa HDDka. Dodam ze SMART i diagnostyka dysku wychodza pozytywnie, jak komp juz go wykryje to dziala wszystko IDEALNIE i moze byc odpalony caly dzien. Please help:) Problem ROZWIĄZANY!!! Może komuś się przyda ta info... Najnowszy BIOS od HP na dzien 14 maja 2008 rozwiązuje problem sporadycznego niewykrywania dysku po uruchomieniu laptopa Modifies the thermal policy to lower the local alert temperature. Fixes an intermittent issue where the notebook does not detect the hard drive when booting. Release Date: 2008-04-25 Version: F.53 Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy - monitowałem do HP w sprawie mojego problemu jednak nikt nic nie wiedział - a tu nagle taka miła niespodzianka:) pozdrawiam!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybermar Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Problem ROZWIĄZANY!!! Może komuś się przyda ta info... Najnowszy BIOS od HP na dzien 14 maja 2008 rozwiązuje problem sporadycznego niewykrywania dysku po uruchomieniu laptopa Modifies the thermal policy to lower the local alert temperature. Fixes an intermittent issue where the notebook does not detect the hard drive when booting. Release Date: 2008-04-25 Version: F.53 Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy - monitowałem do HP w sprawie mojego problemu jednak nikt nic nie wiedział - a tu nagle taka miła niespodzianka:) pozdrawiam!! NIESTETY BIOS NIE POMÓGŁ!! :(:( czy ktos ma podobny problem?> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 nie wiem jak twój, ale większość HPków jakie widziałem ma w biosie test dysku i ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybermar Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 nie wiem jak twój, ale większość HPków jakie widziałem ma w biosie test dysku i ramu Test ten odpałem kilkanascie razy - zawsze pozytywny wynik. Najgorsze jest to ze ten nowy bios w opisie usprawnien ma ewidentnie napisane: Fixes an intermittent issue where the notebook does not detect the hard drive when booting. Czyli problem jest przez HP znany i ten bios powinien problem rozwiazywac - a nie poprawil nic!!::( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kernelorg Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Przywróciłeś fabryczne ustawienia w BIOSie? U mnie się cuda działy po hibernacji a konkretnie nie było napięcia na portach USB. Nie Pavilion ale też HP więc pewnie te same niechluje BIOS pisały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...