lukasz54 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Witam juz po dlugim szukaniu zdecydowalem ze kupie benq FP93GP ale jednak po przeczytaniu kilku for zauważylem ze ten monitor nie jest taki super: występuje efekt pyłu, mieni sie obraz z powodu matrycy mva, kolory są przydymione, przyciemnione, kiepsko skaluje, obraz jest jakby rozmyty, nie stabilne czcionki itp troszke mnie tez zastanawia ze benq jest najtańszym monitorem na mva wiec taki super nie powinien byc wiec sie wtrzymałem z zakupem moze lepiej kupic lg1953TR? oba monitory chce kupic przez neta oba kosztują 830zł!!! oba mają DVI oraz D-sub ale inne mają matryce lg TN, benq MVA który lepiej kupic filmów nie oglądam siedze zawsze przed monitorem, cenie w monitorze ostry, ładny, nasycony obraz, chce aby dobrze skalował i nie smużył mi w grach przeważnie będę go używał w necie i w grach bez filmów!!! przdewszystkim ma miec stabilny obraz nie męczący oczów myśle ze mi doradzicie pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 no i ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Brał bym BenQ. Matryca MVA swoje robi, a smużenia praktycznie nie ma (a przynajmniej nie przeszkadza). Poza tym jakoś nie mam zaufania do monitorków LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 1. a ziarnistość obrazu na tym benq? slyszalem ze śnieży a lg ma gładki obraz 2. a jak benq skaluje bo gram na 800x600 3. on ma matową matrycę? jak sie pracuje w sloneczne dni i czy w nim widac odbicia? 4. oczy bolą przy nim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e X t 7 3 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Witam juz po dlugim szukaniu zdecydowalem ze kupie benq FP93GP ale jednak po przeczytaniu kilku for zauważylem ze ten monitor nie jest taki super: występuje efekt pyłu, mieni sie obraz z powodu matrycy mva, kolory są przydymione, przyciemnione, kiepsko skaluje, obraz jest jakby rozmyty, nie stabilne czcionki itp troszke mnie tez zastanawia ze benq jest najtańszym monitorem na mva wiec taki super nie powinien byc wiec sie wtrzymałem z zakupem moze lepiej kupic lg1953TR? oba monitory chce kupic przez neta oba kosztują 830zł!!! oba mają DVI oraz D-sub ale inne mają matryce lg TN, benq MVA który lepiej kupic filmów nie oglądam siedze zawsze przed monitorem, cenie w monitorze ostry, ładny, nasycony obraz, chce aby dobrze skalował i nie smużył mi w grach przeważnie będę go używał w necie i w grach bez filmów!!! przdewszystkim ma miec stabilny obraz nie męczący oczów myśle ze mi doradzicie pozdrawiam mam 93G P i ... obraz super po ustawieniach o których pisze na forum ... porównywałem do wielu monitorów na B-TN i S-PVA ... za tę cenę jest SUPER ! ;) obraz jak żyleta ! ... a co do męczenia oczu już pisałem o tym na tym forum oraz .... chyba ;) na mva.pl ... jedynym monitorem który może się z nim równać z 19 LG jest moim zdaniem LG 1972H-PF to już można powiedzieć ma niezły obraz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) e X t 7 3 wiec męczy oczy przy pracy w necie i wordzie bo jesli tak to wybiore lg l1953tr i dlaczego męczy bo drżą czcionki, miga obraz, widac jakeis zakłócenia, efekt pylu, kiebskie świetlówki? lepiej bedzie mi sie pracowalo na lg1953tr? nie zamierzam kupowac monitora za 830zl który będzie mi męczył wzrok Edytowane 31 Grudnia 2007 przez lukasz54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e X t 7 3 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 e X t 7 3 wiec męczy oczy przy pracy w necie i wordzie bo jesli tak to wybiore lg l1953tr i dlaczego męczy bo drżą czcionki, miga obraz, widac jakeis zakłócenia, efekt pylu, kiebskie świetlówki? lepiej bedzie mi sie pracowalo na lg1953tr? nie zamierzam kupowac monitora za 830zl który będzie mi męczył wzrok hmm męczy wzrok tylko wtedy gdy ustawisz zbyt wysokie parametry oraz będziesz używał predefiniowanych ustawień są do d####... przy takich ustawieniach o jakie pisałem jest oki inaczej obraz tak ostry, kontrastowy i jasny ze oczy chce wypalić ... to może być "problem" kolory są tak wiernie oddane, że jak dasz zbyt wysokie parametry to oczopląsu można dostać ;) ale przy ustawieniach np. kontrast 50 (i tego się staraj trzymać w żadnym przypadku nie przechodź ani w dół ani w górę ponad zakres 45-55 inaczej przekłamania w tonacji barw się pojawią) i jasność max 65-75 ... jest super ... co do migania i innych lematów ;) .. nie zauważyłem obraz jest stabilny i czysty .... przynajmniej Ja nie zauważyłem podawanych przez Ciebie zjawisk ... co do jakości np kolorów to jedynie ten 1972 daje się jakoś porównać inne LG są .. hmmm sztuczne, że się tak wyrażę … ale może to komuś odpowiadać ;) oczywiście wybór należy do Ciebie ;) Pozdrawiam i .. samych dobrych wyborów w 2008 ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 jeśli nie bawisz się w jakąś poważniejszą obróbkę grafiki to weź sobie jednak TN. zmęczenie wzroku jest dużo bardziej odczuwalne na tym Benq. weź coś na TN 3G i będziesz zadowolony - mają naprawdę ładny i dobrze nasycony obraz. żeby nie być gołosłownym - miałem Benq przez ponad tydzień i zrezygnowałem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e X t 7 3 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 jeśli nie bawisz się w jakąś poważniejszą obróbkę grafiki to weź sobie jednak TN. zmęczenie wzroku jest dużo bardziej odczuwalne na tym Benq. weź coś na TN 3G i będziesz zadowolony - mają naprawdę ładny i dobrze nasycony obraz. żeby nie być gołosłownym - miałem Benq przez ponad tydzień i zrezygnowałem.. używałeś ustawień predefiniowanych tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 jeśli nie bawisz się w jakąś poważniejszą obróbkę grafiki to weź sobie jednak TN. zmęczenie wzroku jest dużo bardziej odczuwalne na tym Benq. weź coś na TN 3G i będziesz zadowolony - mają naprawdę ładny i dobrze nasycony obraz. żeby nie być gołosłownym - miałem Benq przez ponad tydzień i zrezygnowałem..wlasnie wiec monitory na TN są bardziej przyjazne dla oczów sam juz niewiem co wybrac bo mam 2 monitory do kupienia lg1953tr i benq fp93gp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 używałeś ustawień predefiniowanych tak ? no skąd, nawet go nie włączyłem bo nie wiedziałem jak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 no skąd, nawet go nie włączyłem bo nie wiedziałem jak ;)przeciez ten monitor uznawany jest za najlepszy do 1000zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 za jeden z lepszych. głównie z uwagi na techniczne osiągi. dla mnie liczą się jeszcze walory użytkowe i przykro mi to przyznać ale mnie zawiódł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 za jeden z lepszych. głównie z uwagi na techniczne osiągi. dla mnie liczą się jeszcze walory użytkowe i przykro mi to przyznać ale mnie zawiódł.dlaczego cie zawiódł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 brak podstawki pod piwo i pilota.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Mam od 3m-cy w/w Benq i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. BTW: no może poza brakiem podstawki pod piwo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Mam od 3m-cy w/w Benq i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. BTW: no może poza brakiem podstawki pod piwo ;) ale dymy nie poleca benq fp93gp :) i sie waham brac czy nie brac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider3k Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) ja sie podlacze do tematu i chcialbym uzyskac odpowiedz na pytanie zadane wyzej 3. on ma matową matrycę? jak sie pracuje w sloneczne dni i czy w nim widac odbicia? Oczywiscie mowa jest o Benq Edytowane 5 Stycznia 2008 przez spider3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 ja sie podlacze do tematu i chcialbym uzyskac odpowiedz na pytanie zadane wyzej Oczywiscie mowa jest o Benq ma matową i spory zakres jasności dlatego nie ma problemów z odbiciami i pracą w nasłonecznionym pomieszczeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 ma matową i spory zakres jasności dlatego nie ma problemów z odbiciami i pracą w nasłonecznionym pomieszczeniuale sam go nie polecasz i uznajesz za kiebski monitor dla oczów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 moje subiektywne odczucia można znaleźć na forum. ja nie rozstrzygam czy jest super bądź kiepski. niech każdy sam oceni, a lektura moich postów niech będzie wskazówką na co zwrócić uwagę. tyle.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 moje subiektywne odczucia można znaleźć na forum. ja nie rozstrzygam czy jest super bądź kiepski. niech każdy sam oceni, a lektura moich postów niech będzie wskazówką na co zwrócić uwagę. tyle..Twoje posty sugerują ze jest kiebskim monitorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 nie użyłem w nich takiego określenia - interpretację pozostawiam użytkownikom :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) hehe ciekawy temat,szczególnie jak co chwila lukasz54 odpisuje :-P ale do rzeczy,mam Benka od poczatku grudnia,w sklepie jak wybierałem to stał benio i obok Belinea też 19 cali ale nie wiem co za model wiem że na TN,było jakieś demko puszczone czy coś i faktycznie na Belinei kolory były o wiele żywsze,bardziej nasycone jakby bardziej jaskrawe,cena chyba była podobna,wybrałem benka to to jednak lepsza nowsza matryca i jak narazie dobry jest,gram często i smużenia nie widać,zwykle mam rozdziałkę 1280x1024 czyli natywną nie wiem jak jest w 800x600 czy 1024x768 czy sporo gorsza jakość czy nie,chyba za tą kasę opłaca się kupić,ustawienia mam standard tylko ostrość 3 jasność 70 Edytowane 8 Stycznia 2008 przez userek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 wlasnie monitor moze jest ok ale ludzie to najtańsza matryca mva na rynuku, i na dodatek benq ma powiązania z acerem wiec jestem w dylemacie al najprawdopodobniej zrezygnuje z benq-a i doplace kilkadziesiąt złotych na lg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) [...]ale ludzie to najtańsza matryca mva na rynuku,... Matryca (http://auo.com/auoDEV/products.php?sec=monitor&func=info&product_id=5&items_id=1) jaką posiada owy benq wystepuje również w innych - droższych panelach. Edytowane 8 Stycznia 2008 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 wlasnie monitor moze jest ok ale ludzie to najtańsza matryca mva na rynuku, i na dodatek benq ma powiązania z acerem wiec jestem w dylemacie al najprawdopodobniej zrezygnuje z benq-a i doplace kilkadziesiąt złotych na lg najlepiej idz do jakiegos sklepu i zobacz w realu tego lg i benka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 zmeczenie oczu to indywidualna sprawa i zalezy w sporej mierze od ustawien monitora.. i przyzwyczajenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 zmeczenie oczu to indywidualna sprawa i zalezy w sporej mierze od ustawien monitora.. i przyzwyczajenia. a ile trwa "przyzwyczajanie"? i dlaczego na TN zwykle nie występuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz54 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 a ile trwa "przyzwyczajanie"? i dlaczego na TN zwykle nie występuje?właśnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...