Amfidiusz Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Witam chyba pierwszy raz w tym dziale :) Natchnęło mnie dzisiaj na zabawę z O/C mojego blaszaka (konfiguracja jak w sigu). Udało mi się podkręcić procka o dokładnie 25%, co jak na pierwszy raz, jest już dla mnie sukcesem :D Jednak po przetestowaniu sprzętu przed i po podkręcaniu różnica w 3Dmarku wynosi ledwie 20pkt (było 2527, jest 2549). Czy różnice w punktach są aż tak delikatne? Nie powinny one wynieść więcej? Poniżej screeny z CPU-Z: Temperatura CPU w stresie wynosi 30*. Napięcia: 1.45 (CPU), 3.2 (RAM). Co jeszcze mogę zmienić? A może gdzieś się zagalopowałem (na razie korzystam tylko z gotowych podpowiedzi :oops: )? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Podkręcenie grafy dałoby więcej punktów w 3dsmarkach niż podkręcenie cpu, który największą rolę grał w 3dsmarku 2001. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Procek na def nie jest ograniczeniem dla tej karty, mało go podkręciłeś, spróbuj 03 - zobaczysz większą różnicę. HT ustaw na 3 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 A pamięci wyrabiają na pewno na 2-2-2-7 i 1T przy 200mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) W żadnych testach na razie się jeszcze nie posypał. Zostawię jeszcze dla pewności na noc SuperPi... Chociaż myślę, że jutro powalczę o więcej mHz ;) ----------- A jednak poległy na memteście :/ Zaraz coś pokombinuję i się z Wami podzielę rezultatami... ----------- HT ustaw na 3 Procek idzie w górę, ale niestety odbija się to na pamięciach. Co teraz powinienem zmienić? W tym momencie 3Dmark05 pokazuje zawrotne 2558 - 9pkt w górę! Niesamowite! Właściwie to mi 2.5GHz w zupełności wystarczy (dopóki nie kupię lepszej karty graficznej). Ale jeśli macie jakieś pomysły jak przyspieszyć tą konfigurację, to czekam na posty :P Btw. znajduje się gdzies na forum poradnik jak podkręcać karty nVidii? Znalazłem jeden, ale mało aktualny... Edytowane 27 Grudnia 2007 przez Amfidiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) bierzesz rive tuner i krecisz:) podnoś co 5MHz (to teoria :) i rdzeń i pamięć ale najlepiej osobno i patrz max dla nich po kolei a potem oczywiście cały czas testuj po podniesieniu najlepiej Smarkamie lub sanctuary demo jeśli bedzie ok to dalej podnoś. Jeśli się 3d mark wysypie bądz sie zawiesi i beda arty to resecik i zejdz z 10 megaherców i to będzie dobry takcik:) sorry za taki język troche zagmatwany :) Edytowane 27 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Do testowania ile daje ci oc cpu uzyj spi. Jak podkrecac grafe? Zainstaluj rive i poprzesuwaj suwaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Mi Riva restartuje kompa w połączeniu z TCE :blink: Polecam Ati tool i google - podkręcanie karty graficznej FAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Pamięci masz zbyt zluzowane i niewłaściwy dzielnik. Spróbuj ustawić dzielnikiem pamięci na 200 lub lekko ponad. Timingi 2-3-2-5 lub 2-3-3-5 jak są niestabilne to podrzuć napięcie na memkach stopniowo po 0,1V i sprawdzaj memtestem. Mark 2005 jest mało wrażliwy na takty procka co nie oznacza, że w grach nie będziesz miał sporego przyrostu. Oczywiście grafę też należy kręcić. HTlink musisz mieć zawsze ustawione na poniżej 1000 (patrz twój pierwszy screen) osiągniesz to dając mały mnożnik (3). Edytowane 27 Grudnia 2007 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Temperatura CPU w stresie wynosi 30*. Napięcia: 1.45 (CPU), 3.2 (RAM). Zostawię jeszcze dla pewności na noc SuperPi... hmmmm zabójcze napięcie na tych DDRach bo rozumiem, że o DDRII nie rozmawiamy. Druga kwestia to sprawa kręcenia "po raz pierwszy". W porządku skoro to mamy ustalone to teraz dobra rada (jak wszyscy, kiedyś - a nawet teraz po przesiadce - jest/było się początkującym) użytkownika - staraj sięszukaćw odpowiednich działach. Rozumiem, że niektóre topiki mają powalającą objętość ale akurat o kluczowych kwestiach napisano tutaj obszerne FAQ. To jest taka rada żeby Orgia nie miał roboty, a Ty odpoczynku od foruma. EDIT: żeby nie było żem świnia : tutaj obszerniej z odnośnikami do tematu głównego Pozdrawiam. Edytowane 27 Grudnia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...