Skocz do zawartości
Amfidiusz

Tylko 20pkt W 3dmark05?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chyba pierwszy raz w tym dziale :)

Natchnęło mnie dzisiaj na zabawę z O/C mojego blaszaka (konfiguracja jak w sigu). Udało mi się podkręcić procka o dokładnie 25%, co jak na pierwszy raz, jest już dla mnie sukcesem :D

Jednak po przetestowaniu sprzętu przed i po podkręcaniu różnica w 3Dmarku wynosi ledwie 20pkt (było 2527, jest 2549). Czy różnice w punktach są aż tak delikatne? Nie powinny one wynieść więcej?

Poniżej screeny z CPU-Z:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Temperatura CPU w stresie wynosi 30*. Napięcia: 1.45 (CPU), 3.2 (RAM). Co jeszcze mogę zmienić? A może gdzieś się zagalopowałem (na razie korzystam tylko z gotowych podpowiedzi :oops: )?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W żadnych testach na razie się jeszcze nie posypał. Zostawię jeszcze dla pewności na noc SuperPi... Chociaż myślę, że jutro powalczę o więcej mHz ;)

-----------

A jednak poległy na memteście :/ Zaraz coś pokombinuję i się z Wami podzielę rezultatami...

-----------

Dołączona grafika

Dołączona grafika

HT ustaw na 3

Procek idzie w górę, ale niestety odbija się to na pamięciach. Co teraz powinienem zmienić?

W tym momencie 3Dmark05 pokazuje zawrotne 2558 - 9pkt w górę! Niesamowite!

Właściwie to mi 2.5GHz w zupełności wystarczy (dopóki nie kupię lepszej karty graficznej). Ale jeśli macie jakieś pomysły jak przyspieszyć tą konfigurację, to czekam na posty :P Btw. znajduje się gdzies na forum poradnik jak podkręcać karty nVidii? Znalazłem jeden, ale mało aktualny...

Edytowane przez Amfidiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierzesz rive tuner i krecisz:) podnoś co 5MHz (to teoria :) i rdzeń i pamięć ale najlepiej osobno i patrz max dla nich po kolei a potem oczywiście cały czas testuj po podniesieniu najlepiej Smarkamie lub sanctuary demo jeśli bedzie ok to dalej podnoś. Jeśli się 3d mark wysypie bądz sie zawiesi i beda arty to resecik i zejdz z 10 megaherców i to będzie dobry takcik:)

sorry za taki język troche zagmatwany :)

Edytowane przez marcin kowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci masz zbyt zluzowane i niewłaściwy dzielnik.

Spróbuj ustawić dzielnikiem pamięci na 200 lub lekko ponad.

Timingi 2-3-2-5 lub 2-3-3-5 jak są niestabilne to podrzuć napięcie na memkach stopniowo po 0,1V i sprawdzaj memtestem.

Mark 2005 jest mało wrażliwy na takty procka co nie oznacza, że w grach nie będziesz miał sporego przyrostu. Oczywiście grafę też należy kręcić.

HTlink musisz mieć zawsze ustawione na poniżej 1000 (patrz twój pierwszy screen) osiągniesz to dając mały mnożnik (3).

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura CPU w stresie wynosi 30*. Napięcia: 1.45 (CPU), 3.2 (RAM).

Zostawię jeszcze dla pewności na noc SuperPi...

hmmmm zabójcze napięcie na tych DDRach bo rozumiem, że o DDRII nie rozmawiamy. Druga kwestia to sprawa kręcenia "po raz pierwszy".

W porządku skoro to mamy ustalone to teraz dobra rada (jak wszyscy, kiedyś - a nawet teraz po przesiadce - jest/było się początkującym) użytkownika - staraj sięszukaćw odpowiednich działach. Rozumiem, że niektóre topiki mają powalającą objętość ale akurat o kluczowych kwestiach napisano tutaj obszerne FAQ. To jest taka rada żeby Orgia nie miał roboty, a Ty odpoczynku od foruma.

EDIT: żeby nie było żem świnia : tutaj obszerniej z odnośnikami do tematu głównego

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi