Ziku Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Trochę wolnego pozwoliło wreszcie na dokończenie projektu którego początki sięgają jakieś 8-9 miesięcy wstecz. Jest to moje pierwsze WuCe, a życie zawodowe i osobiste skutecznie zmuszało mnie do odkładania realizacji tego projektu. Ale w końcu udało się :banana: Zapraszam. Serce mojego układu czyli Laing DCC w wersji "plus" z topem Koolance. Nie jestem w stanie powiedzieć czy po tej modyfikacji jest wydajniejsza czy też bardziej cicha bo od razu został założony top, ale teraz na pewno wygląda lepiej i jest wręcz niesłyszalna. Na procesorze wylądował APOGEE GT. Bardzo dobry bloczek w przystępnej cenie, IMO najlepszy na rynku stosunek cena/wydajność. Co do jakości to mam niestety zastrzeżenia, śrubki imbusowe mocujące top do spodu są tak miękkie że po pierwszym ich odkręceniu i przykręceniu dwie z nich nie nadają sie juz do użytku. Chciałem założyc grubszy oring ale po pólgodzinnej walce z dwiema śrubkami po prostu sobie odpuściłem. Tak więc APOGEE GT pozostał w wersji "flat", a we mnie pozostał lekki niesmak... Na NB za ciosem poleciał MCW30. Prosty w wykonaniu, łatwy w montażu, na swój sposób nawet ładny :) . Nic dodać, nic ująć. Oryginalna konstrukcja chłodzenia płyty głównej zmusiła mnie po zmianie chłodzenia na NB zajęciem się także układami zasilania. Tutaj jak zwykle w takich przypadkach pomocna okazała sie firma MIPS i dedykowany pod Abita AB9 QuadGT Mosfet Freezer. Łatwy w montażu, brzydki i cholernie drogi ( w tej cenie mogliby je chociaż niklować), ale czego sie nie robi żeby uzyskać zamierzony efekt. Wiem że fullcover'y wyglądają sexy i chłodzą wszystko co trzeba lecz IMHO mają dwie zasadnicze wady: 1. są drogie 2. pasują tylko na konkretny model grafy. Tak więc na odsiecz grzejącemu sie GPU przybył MCW60. Uniwesalność, korzystna cena/wydajność to dwie główne zalety tego bloczku. Gdybym mógł wtedy kiedy kupowałem GTS-a kupić Termochilla (mam na myśli jego dostępność w kraju) to bez wątpienia tak by sie stało...ale gdyby babcia miała wąsy... Na szczęście produkt HWLABS też kulawy nie jest, ładnie wygląda i wystarcza lekki wiatarek aby go dobrze przedmuchać :wink: , a rzeczony wiaterek generują dmuchające na chłodnicę Noiseblockery XL2 podpięte pod regulator obrotów. Kilka fotek z serii: "mobo na sucho". A tu już "zalany" układ. "by night" :D P.S. Kolejność w układzie: pompka->GPU->CPU->NB->MOSFET->chłodnica->rezerwuar P.S.2 Kilka kolanek niestety w układ się wkradło, ale w dalekich planach jest zamiana obecnie użytych Innovateków na Tygon więc jest szansa że następna rev. będzie juz tylko na złączkach prostych. P.S.3 Nie ma osobnych zdjęć reza bo tak sie Feser spienił po zalaniu że okropnie to wygląda (jak nieodszumowany rosół):D . Dla niedowidzących informuję że jest to MCRES-MICRO Swiftecha. P.S.4 Kilka słów na temat budy. Oczywiście jest to przerabiany już nie raz na forum Armor Black ThermalTake'a. Osobiście jetsem zachwycony tą obudową, no może poza jej ciężarem (ale zawsze można kupić minimalnie droższa wersje srebrna która w całości jest wykonana z aluminium). Generalnie polecam wszystkim szukającym dużej, pojemnej budy, bez przeróbek mieszczącej chlodnicę 3x120 i to wszystko za ~500PLN. P.S.5 Niedługo jakieś screeny z temperaturami idle/stress, ale najpierw trzeba OC obadać. No to chyba wszystko. Dziękuję wszystkim którzy dotrwali do końca tej fotostory o moim pierwszym WuCe. Dyskusja, komentarze, pomysły i uwagi (szczególnie te krytyczne - przyjmę z pokorą) jak najbardziej mile widziane B) Pozdrawiam Ziku Edytowane 27 Grudnia 2007 przez Ziku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Laing z tym topem wygląda sexy :) Układzik spoko, troszkę tak pusto ale bardzo czysto i schludnie. W skali 1-10 moja ocena to 7,5 i to głównie dlatego że nie lubię Armora ;) Pozdrawiam rafwlkp P.S: wyczyść chłodnicę z kurzu :P Edytowane 27 Grudnia 2007 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 wentyle na chłodnice zapodaj żeby wyciągały powietrze, po co tłoczyć ciepłe powietrze z chłodnicy do obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Wybacz moją złośliwość, ale to zajęło Ci 8-9 miesięcy? 3-4h na złożenie, doba testowania i hula wszystko. No chyba, że stopniowo kompletowałeś części, to jestem w stanie rozumieć, bo raczej nic nie wymagało tutaj przeróbek i cackania się z przycinaniem/dopasowywaniem tudzież innymi przeróbkami. Co do samego układu: ładnie, ale co ta pompka robi uwalona w tak śmiesznym miejscu? Rozumiem, że chciałeś zachować kąty proporcjonalne (45 i 90 stopni wchodziło w grę, coby zgadzało się z normami Feng-Szułi), ale ona tam kompletnie nie pasuje. Jeśli nie zależy Ci na estetyce (tia, zaraz będzie cytat i komentarz: " odezwał się 'spec' ") to jestem w stanie zrozumieć, jeśli jednak chciałbyś pokazać to komuś na żywo to postaraj się to jakoś inaczej rozwiązać. Zalety? Niewątpliwie zmieszczenie wszystkiego w budzie (co przy tym modelu chyba nie było całkiem trudne), wszystko: od wentylatorów po wężyki (ciecz też?) dobrane pod oświetlenie i kolor mobo, fajnie jest na tym układzie wzrok na trochę zawiesić. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Jakie tempki masz na 88gt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Schowaj bardziej kable z zasilacza do mobo i bedzie idealnie. Możesz zmienić układ węży tak aby ten z mofsetów nie był taki długi. Mnie się bardzo podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 1.Daj do niklowania mipsa bdzie pasowal do swifta 2.Krzyże węży w tym przypadku nie wyglądają super 3. Jak Możesz /Potrafisz/masz narzędzia wytnij ładny otworek przy mobo i schowaj kabel od PSU 4.Wywal kątówki bo i tak nie są potrzebne 5.Schowaj Lainga pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Ja to bym w ogóle zmienił kolejność bloków u góry, mianowicie na apogee->mips->nb->grafa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 jesteś zadowolony z XL2 bo ja nie za bardzo :) IMO też bym zmienił tą pajęczynkę z węża. wozaq zapodał prostą kombinację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Weze do poprawki i wszystko pieknie. Na kable zadko zwracam uwage... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Gdzie trzymasz dyski? W tym koszyczku obok zasilacza? Zastanawiam sie nad chlodnica 3x120, tez mam TT Armora i z tego co widze bedzie trzeba wyrzucic hdd z przodu obudowy na tyl. Obawiam sie o to ze zasilacz nie bedzie mial skad "brac powietrza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Francja elegancja :-P Jak dla mnie WCet jak najbardziej PRO. Węzyki ładnie komponują sie z laminatem mobo, są również ładnie i przemyślanie ułożone. Zmień tylko ten wentyl TT (niebieski 12cm), bo to wirówka jest i tracisz na efekcie. Pozdrawiam PS. zapomniałem dodać, że masz super bude :) Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Ranken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 wyczyść chłodnicę z kurzu :P nie chce mi sie :D wentyle na chłodnice zapodaj żeby wyciągały powietrze, po co tłoczyć ciepłe powietrze z chłodnicy do obudowy powietrze wcale nie jest takie cieple a lepiej IMHO zeby na chlodnice lecialo powietrze z zewnatrz Co do samego układu: ładnie, ale co ta pompka robi uwalona w tak śmiesznym miejscu? Rozumiem, że chciałeś zachować kąty proporcjonalne (45 i 90 stopni wchodziło w grę, coby zgadzało się z normami Feng-Szułi), ale ona tam kompletnie nie pasuje. Jeśli nie zależy Ci na estetyce (tia, zaraz będzie cytat i komentarz: " odezwał się 'spec' ") to jestem w stanie zrozumieć, jeśli jednak chciałbyś pokazać to komuś na żywo to postaraj się to jakoś inaczej rozwiązać. w nowej rev. jest juz troche inaczej ale nadal nie bedziesz zachwycony B) Jakie tempki masz na 88gt? idle 34 a w B) stresie jeszcze nie wiem... :rolleyes: Schowaj bardziej kable z zasilacza do mobo i bedzie idealnie. Możesz zmienić układ węży tak aby ten z mofsetów nie był taki długi. kabli juz bardziej chowac mi sie nie chce, uwazam ze jest i tak calkiem schludnie, a w sprawie wezyka cos juz zrobilem 1.Daj do niklowania mipsa bdzie pasowal do swifta 2.Krzyże węży w tym przypadku nie wyglądają super 3. Jak Możesz /Potrafisz/masz narzędzia wytnij ładny otworek przy mobo i schowaj kabel od PSU 4.Wywal kątówki bo i tak nie są potrzebne 5.Schowaj Lainga pozdro ad1) nie zdazylem :D ad2) poprawione ad3) nie moge, nie potrafie, nie mam narzedzi :D ad4) zostala juz tylko jedna ad5) prawie sie udalo Ja to bym w ogóle zmienił kolejność bloków u góry, mianowicie na apogee->mips->nb->grafa... a ja zrobilem tak: pompka-->chlodnica-->cpu-->gpu-->nb-->rez jesteś zadowolony z XL2 bo ja nie za bardzo :) a ja bardzo :wink: Weze do poprawki i wszystko pieknie. Na kable zadko zwracam uwage... kwestia wezy zalatwiona Gdzie trzymasz dyski? W tym koszyczku obok zasilacza? Zastanawiam sie nad chlodnica 3x120, tez mam TT Armora i z tego co widze bedzie trzeba wyrzucic hdd z przodu obudowy na tyl. Obawiam sie o to ze zasilacz nie bedzie mial skad "brac powietrza... dysk mam jeden wiec tak zupelnie nie zaslanie wentylatora Zmień tylko ten wentyl TT (niebieski 12cm), bo to wirówka jest i tracisz na efekcie. Pozdrawiam Wentyl jest rzeczywiscie do zmiany, ale jego czas jeszcze nie nadszedl :) Dziekuje oczywiscie wszystkim za dobre slowo pochwaly jak i konstruktywnej krytyki. Zdjecia nowej rev. jak tylko znajde troche czasu. Napisze tylko ze wylecial Abit z Mipsem (na jego miejsce DFI LT P35-T2R) a E6600 zastapil E8400. Zmienila sie kolejnosc w ukladzie (patrz wyzej) i wylecialy dwie katowki. No i juz nie jest tak pod kolor wszystko bo laminat dfi jest czarny :wink: pzdr Ziku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...