Skocz do zawartości
maciek1221

Jak Podkręcić Pentium 2 Slot 1 333mhz?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Złożyłem sobie drugiego peceta. Ma 96mb sd-ram, kartę graficzną 32mb (his chyba),procesor pentium 2 slot I 333Mhz. Chodzi o to że chciałem jakoś przyśpieszyć tego kompa. Możecie mi napisać jak podkręcić tego procka? Piszcie tylko,co mam robić krok po kroku,bo ja jeszcze nigdy nie podkręcałem i nie jestem w tym za bardzo kumaty:) Pozdrawiam i czekam na odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Złożyłem sobie drugiego peceta. Ma 96mb sd-ram, kartę graficzną 32mb (his chyba),procesor pentium 2 slot I 333Mhz. Chodzi o to że chciałem jakoś przyśpieszyć tego kompa. Możecie mi napisać jak podkręcić tego procka? Piszcie tylko,co mam robić krok po kroku,bo ja jeszcze nigdy nie podkręcałem i nie jestem w tym za bardzo kumaty:) Pozdrawiam i czekam na odp.

Wypadałoby napisać jaką masz płyte główną.

Domyślam się że robi się to u Ciebie zworkami, jeśli płyta w ogóle obsługuje FSB 100MHz. Najlepszym sposobem jest dokupienie ramu troche. Chcesz ? Mam troche sdru w domku... tanio :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za wiele na tym nie pokręcisz - o ile w ogóle? z tego co widzę, to plyta jest na 440EX, czyli max oficjalnie obsługiwane FSB, to jedynie 66mhz

poszukaj zworek na płycie albo opcji w BIOS-ie może uda się ją ustawić na 75 lub 83? na tyle ten P2 powinien polecieć bez problemu bez podnoszenia napięcia

zobacz jescze jaki masz RAM? 66 czy 100mhz?

no i przy FSB 83mhz może już się pojawić problem z dyskiem (ale nie musi ;) )

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć mam dwustronną 100Mhz, to napiszcie mi po kolei co zrobić żeby wykręcić jak najwięcej a nie spalić procka.

Co zrobić? Przede wszystkim ruszyć głową. Przydałoby się też ruszyć 4 litery i poszukać na płycie zworek lub w biosie opcji odpowiedzialnych za ustawienie wartości FSB. Poszukać w necie manuala do płyty.

O proca możesz się nie obawiać - raz, że nie przedstawia on prawie żadnej wartości a dwa, dopuki nie zapodasz mu wyższego napięcia, to spalenie mu nie grozi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...