Kaeres Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Jak przerobić .mkv do pliku, który odtworzy najzwyklejsza WIWA ? Oczywiście za darmo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Jak to zrobić w sposób bezstratny ? (sama zamiana kontenera z MKV do AVI bez rekompresji materiału) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) mkvtoavi jest płatny. VirtualDubMod nie radzi sobie z moim filmem bo wypisuje błąd "Birtual block not handled" A nowsza wersja podczas próby konwertowania wywala śmiechu warte że plik avi nie może mieć takich samych parametrów jakościowych jak mkv i operacja nie jest możliwa. Szukam jeszcze czegoś co pozwoli mi na odtworzenie filmu w odtwarzaczu stacjonarnym. Edytowane 28 Grudnia 2007 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) MeGUI + AviSynth + MKVtoolnix. I mozna robic cuda. Edytowane 28 Grudnia 2007 przez s0n1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Co to za hieroglify ? Zamiast studiować może poznałbym receptę na forum ? Czyli jak za pomocą tych trzech programów mógłbym uzyskać oczekiwany efekt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) Na sam poczatek napisz mi w jakim standardzie jest strumien video. Czyli czy MPEG-4 ASP/Part 2 (DivX/Xvid/WMV...) czy MPEG-4 part 10 (h.264/x.264). Odczytasz to za pomoca MKVtoolnix (MKVextractGUI). Jak to zrobić w sposób bezstratny ? (sama zamiana kontenera z MKV do AVI bez rekompresji materiału)Da sie, ale strumien video musi byc w MPEG-4 Part 2. A nowsza wersja podczas próby konwertowania wywala śmiechu warte że plik avi nie może mieć takich samych parametrów jakościowych jak mkv i operacja nie jest możliwa.Akurat tutaj mial racje. Swoja droga jakiej wersji VDM uzyles? Edytowane 28 Grudnia 2007 przez s0n1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Da sie, ale strumien video musi byc w MPEG-4 Part 2.Niestety głównie mam X/h264. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Tzn dokladniej tak: Jesli chcesz wrzucic h264 do avi i ogladac na kompie to da sie bez rekompresji. Ale tylko jesli nie ma vfr. (moge sie mylic co do vfr). Jesli chcesz do avi tak by na odtwarzaczu to innej metody nie ma. (no chyba ze masz xbox'a ale to by sie mijalo z celem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Tzn dokladniej tak: Jesli chcesz wrzucic h264 do avi i ogladac na kompie to da sie bez rekompresji. Ale tylko jesli nie ma vfr. (moge sie mylic co do vfr). Jesli chcesz do avi tak by na odtwarzaczu to innej metody nie ma. (no chyba ze masz xbox'a ale to by sie mijalo z celem). Mam film HD (ponad 4 GB) w formacie mkv skompresowany w X264 i chcę go przerobić bezstratnie do avi aby móc edytować w virtualdubmod. ps. co to jest vfr ? - nigdy nie spotkałem się z takim skrótem ale widzę że ludzie lubią wymyślać coraz nowsze czy jest potrzeba czy nie :ploom: Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) O rany, trzeba bylo od razu napisac, ze chcesz wpakowac x264 (AVC) do avi. Zamieszal mi Kaeres z tym odtwarzaczem. Jesli ten film nie jest zakodowany za pomoca x264 CLI lub/i jest vfr to VDM (o ile masz zainstalowany w systemie odpowiedni decoder - np. skladnik FFdshow VFW) powinien operowac na pliku MKV bez zajakniecia. W przeciwnym wypatku potrzebujemy: MeGUI + AviSynth + MKVtoolnix (Jesli w przyszlosc planujesz "bawic sie" w edycje video) MKVtoolnix + avc2avi (Jesli potrzebujesz na raz, ewentualnie tylko upakowanie x264 do avi). Opisze na 2 zestawie: Otwierasz plik MKV za pomoca MKVExtractGUI, zaznaczasz strumien video i audio. Dajesz extract. Uruchamiasz pod consola avi2avc i wpisujesz parametry w/g: avc2avi [options] [ -i input.h264 ] [ -o output.avi ] (avc2avi.exe -h <- help co i jak ;-)) No i to by bylo na tyle. Otrzymujemy x264 w avi. Oczywiscie dzwiek dodajemy sobie pod VD/VDM pamietajac o ograniczeniach AVI 2.0. (MP3, WMA, AAC, AC3, DTS). Slowniczek: CLI - Command line interface. VFW - Video for Windows. vfr - Variable frame rate. Bardzo podobne do VBR w kopresowaniu audio. Poszczegolnym scenom mozemy nadac inny wspolczynik fps. Np. Statycznym scenom ustawiamy fps ponizej nominalnej, natomiast dynamicznym powyzej, dla lepszego zachowania żywiołowosci sceny. Edytowane 30 Grudnia 2007 przez s0n1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 s0n1c - wielkie dzięki za szczegółowy opis ( już męczyłem te programy ale nie w ten sposób ;P ... a może winny jest rozmiar ponad 4 GB ... ). Spróbuję ruszyć temat po sylwestrze ... Dzięki jeszcze raz ! O rany, trzeba bylo od razu napisac, ze chcesz wpakowac x264 (AVC) do avi. Zamieszal mi Kaeres z tym odtwarzaczem. Jesli ten film nie jest zakodowany za pomoca x264 CLI lub/i jest vfr to VDM (o ile masz zainstalowany w systemie odpowiedni decoder - np. skladnik FFdshow VFW) powinien operowac na pliku MKV bez zajakniecia. W przeciwnym wypatku potrzebujemy: MeGUI + AviSynth + MKVtoolnix (Jesli w przyszlosc planujesz "bawic sie" w edycje video) MKVtoolnix + avc2avi (Jesli potrzebujesz na raz, ewentualnie tylko upakowanie x264 do avi). Opisze na 2 zestawie: Otwierasz plik MKV za pomoca MKVExtractGUI, zaznaczasz strumien video i audio. Dajesz extract. Uruchamiasz pod consola avi2avc i wpisujesz parametry w/g: avc2avi [options] [ -i input.h264 ] [ -o output.avi ] (avc2avi.exe -h <- help co i jak ;-)) No i to by bylo na tyle. Otrzymujemy x264 w avi. Oczywiscie dzwiek dodajemy sobie pod VD/VDM pamietajac o ograniczeniach AVI 2.0. (MP3, WMA, AAC, AC3, DTS). Slowniczek: CLI - Command line interface. VFW - Video for Windows. vfr - Variable frame rate. Bardzo podobne do VBR w kopresowaniu audio. Poszczegolnym scenom mozemy nadac inny wspolczynik fps. Np. Statycznym scenom ustawiamy fps ponizej nominalnej, natomiast dynamicznym powyzej, dla lepszego zachowania żywiołowosci sceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 4GB nie jest problemem. W openDML (Avi 2.0) limit jest liczony juz w TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Fajnie, tylko co mu to da, ze otworzy plik w VDM, jak nie bedzie mial mozliwosci zapisu bezposredniego? Tylko bedzie zapisywal jako nieskompresowane RGB. Nie czytales pytania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Jaka niby ma być ta edycja?Kto wie? Mialo byc do avi i bez rekompresji. :wink: Dzielić może program do "muxowania", próbki zapisywać również, to samo z dodawaniem i usuwaniem ścieżek dźwiękowych. Każda inna obróbka będzie już związana z kompresją.Racja, ale jest to uciazliwe (brak dokladnego podgladu) i niedokladne (Np. w przypadku MKVToolnix). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Jaka niby ma być ta edycja?Mam film HD w mkv z angielską ścieżką i chcę zsynchronizować co do klatki ścieżkę polską z np. zwykłego DVD. Kiedy HD mam w AVI nie ma problemu - wszystko robię bezstratnie w virtualdubmod .... kiedy HD mam w mkv nie mogę zrobić nic ( w virtual dub wyskakuje błąd i koniec zabawy ). Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Najszybciej przesuniecie i dodanie sciezki audio mozna wykonac w MKVmergeGUI (wchodzi w sklad MKVtoolnix). Po dodaniu sciezki audio mozna w "Format specific options" ustawic delay. Jedynie wymagana jest znajomosc wartosci przesuniecia. A jak otworzyc ten film pod VD zeby miec podglad, to Siarczysta napisal juz tresc skryptu oraz, ze bedzie potrzebny AviSynth. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Najszybciej przesuniecie i dodanie sciezki audio mozna wykonac w MKVmergeGUI (wchodzi w sklad MKVtoolnix). Po dodaniu sciezki audio mozna w "Format specific options" ustawic delay. Jedynie wymagana jest znajomosc wartosci przesuniecia. A jak otworzyc ten film pod VD zeby miec podglad, to Siarczysta napisal juz tresc skryptu oraz, ze bedzie potrzebny AviSynth. Muszę mieć możliwość oglądania klatka po klatce - samo przesunięcie nie wystarcza ... (w środku filmu może brakować 3-4 klatek , w drugiej połowie 21 itd. itp.... a ja to muszę skorygować) Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Mozesz dokladniej wyjasnic o co ci chodzi? Jak chcesz dodac polska sciezke dzwiekowa to tego samego filmu, to jak w srodku czy na koncu ma nie pasowac, jak poczatek ustawisz dobrze. Calkowicie nie rozumie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 A czy jest jakikolwiek program, którym z MKV HD z napisami TXT zrobię film DVD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) O rany, trzeba bylo od razu napisac, ze chcesz wpakowac x264 (AVC) do avi. Zamieszal mi Kaeres z tym odtwarzaczem. Jesli ten film nie jest zakodowany za pomoca x264 CLI lub/i jest vfr to VDM (o ile masz zainstalowany w systemie odpowiedni decoder - np. skladnik FFdshow VFW) powinien operowac na pliku MKV bez zajakniecia. W przeciwnym wypatku potrzebujemy: MeGUI + AviSynth + MKVtoolnix (Jesli w przyszlosc planujesz "bawic sie" w edycje video) MKVtoolnix + avc2avi (Jesli potrzebujesz na raz, ewentualnie tylko upakowanie x264 do avi). Opisze na 2 zestawie: Otwierasz plik MKV za pomoca MKVExtractGUI, zaznaczasz strumien video i audio. Dajesz extract. Uruchamiasz pod consola avi2avc i wpisujesz parametry w/g: avc2avi [options] [ -i input.h264 ] [ -o output.avi ] (avc2avi.exe -h <- help co i jak ;-)) No i to by bylo na tyle. Otrzymujemy x264 w avi. Przypomniało mi się że kiedyś robiłem praktycznie tak samo. Obecnie postarałem się bardziej dopisując dokładny framerate z oryginału i podając codec Tak wygląda moja komenda już w avc2avi avc2avi -f 23.976 -c AVC1 -i Video.raw -o Video.avi ... efekt zawsze ten sam czyli 0 ramek zapisanych do pliku i plik wielkości 232 bajtów. Przy raw zrobionym za pomocą MKVEWizard tworzony jest przynajmniej uszkodzony avi którego da się naprawić w Vdub ale nie ma klatek kluczowych przez co nie można praktycznie "przewijać" Edytowane 15 Lutego 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...