Skocz do zawartości
Kaeres

Mkv Do Avi Lub Mpeg

Rekomendowane odpowiedzi

mkvtoavi jest płatny.

VirtualDubMod nie radzi sobie z moim filmem bo wypisuje błąd "Birtual block not handled"

A nowsza wersja podczas próby konwertowania wywala śmiechu warte że plik avi nie może mieć takich samych parametrów jakościowych jak mkv i operacja nie jest możliwa.

Szukam jeszcze czegoś co pozwoli mi na odtworzenie filmu w odtwarzaczu stacjonarnym.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sam poczatek napisz mi w jakim standardzie jest strumien video.

Czyli czy MPEG-4 ASP/Part 2 (DivX/Xvid/WMV...) czy MPEG-4 part 10 (h.264/x.264).

Odczytasz to za pomoca MKVtoolnix (MKVextractGUI).

Jak to zrobić w sposób bezstratny ? (sama zamiana kontenera z MKV do AVI bez rekompresji materiału)

Da sie, ale strumien video musi byc w MPEG-4 Part 2.

A nowsza wersja podczas próby konwertowania wywala śmiechu warte że plik avi nie może mieć takich samych parametrów jakościowych jak mkv i operacja nie jest możliwa.

Akurat tutaj mial racje. Swoja droga jakiej wersji VDM uzyles? Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn dokladniej tak:

Jesli chcesz wrzucic h264 do avi i ogladac na kompie to da sie bez rekompresji. Ale tylko jesli nie ma vfr. (moge sie mylic co do vfr).

Jesli chcesz do avi tak by na odtwarzaczu to innej metody nie ma. (no chyba ze masz xbox'a ale to by sie mijalo z celem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn dokladniej tak:

Jesli chcesz wrzucic h264 do avi i ogladac na kompie to da sie bez rekompresji. Ale tylko jesli nie ma vfr. (moge sie mylic co do vfr).

Jesli chcesz do avi tak by na odtwarzaczu to innej metody nie ma. (no chyba ze masz xbox'a ale to by sie mijalo z celem).

Mam film HD (ponad 4 GB) w formacie mkv skompresowany w X264 i chcę go przerobić bezstratnie do avi aby móc edytować w virtualdubmod.

ps. co to jest vfr ? - nigdy nie spotkałem się z takim skrótem ale widzę że ludzie lubią wymyślać coraz nowsze czy jest potrzeba czy nie :ploom:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany, trzeba bylo od razu napisac, ze chcesz wpakowac x264 (AVC) do avi. Zamieszal mi Kaeres z tym odtwarzaczem.

Jesli ten film nie jest zakodowany za pomoca x264 CLI lub/i jest vfr to VDM (o ile masz zainstalowany w systemie odpowiedni decoder - np. skladnik FFdshow VFW) powinien operowac na pliku MKV bez zajakniecia.

W przeciwnym wypatku potrzebujemy:

MeGUI + AviSynth + MKVtoolnix (Jesli w przyszlosc planujesz "bawic sie" w edycje video)

MKVtoolnix + avc2avi (Jesli potrzebujesz na raz, ewentualnie tylko upakowanie x264 do avi).

Opisze na 2 zestawie:

Otwierasz plik MKV za pomoca MKVExtractGUI, zaznaczasz strumien video i audio. Dajesz extract.

Uruchamiasz pod consola avi2avc i wpisujesz parametry w/g:

avc2avi [options] [ -i input.h264 ] [ -o output.avi ]

(avc2avi.exe -h <- help co i jak ;-))

No i to by bylo na tyle. Otrzymujemy x264 w avi.

Oczywiscie dzwiek dodajemy sobie pod VD/VDM pamietajac o ograniczeniach AVI 2.0. (MP3, WMA, AAC, AC3, DTS).

Slowniczek:

CLI - Command line interface.

VFW - Video for Windows.

vfr - Variable frame rate. Bardzo podobne do VBR w kopresowaniu audio. Poszczegolnym scenom mozemy nadac inny wspolczynik fps. Np. Statycznym scenom ustawiamy fps ponizej nominalnej, natomiast dynamicznym powyzej, dla lepszego zachowania żywiołowosci sceny.

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s0n1c - wielkie dzięki za szczegółowy opis ( już męczyłem te programy ale nie w ten sposób ;P ... a może winny jest rozmiar ponad 4 GB ... ).

Spróbuję ruszyć temat po sylwestrze ...

Dzięki jeszcze raz !

O rany, trzeba bylo od razu napisac, ze chcesz wpakowac x264 (AVC) do avi. Zamieszal mi Kaeres z tym odtwarzaczem.

Jesli ten film nie jest zakodowany za pomoca x264 CLI lub/i jest vfr to VDM (o ile masz zainstalowany w systemie odpowiedni decoder - np. skladnik FFdshow VFW) powinien operowac na pliku MKV bez zajakniecia.

MeGUI + AviSynth + MKVtoolnix (Jesli w przyszlosc planujesz "bawic sie" w edycje video)

MKVtoolnix + avc2avi (Jesli potrzebujesz na raz, ewentualnie tylko upakowanie x264 do avi).

Opisze na 2 zestawie:

Otwierasz plik MKV za pomoca MKVExtractGUI, zaznaczasz strumien video i audio. Dajesz extract.

Oczywiscie dzwiek dodajemy sobie pod VD/VDM pamietajac o ograniczeniach AVI 2.0. (MP3, WMA, AAC, AC3, DTS).

Slowniczek:

CLI - Command line interface.

VFW - Video for Windows.

vfr - Variable frame rate. Bardzo podobne do VBR w kopresowaniu audio. Poszczegolnym scenom mozemy nadac inny wspolczynik fps. Np. Statycznym scenom ustawiamy fps ponizej nominalnej, natomiast dynamicznym powyzej, dla lepszego zachowania żywiołowosci sceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka niby ma być ta edycja?

Kto wie? Mialo byc do avi i bez rekompresji. :wink:

Dzielić może program do "muxowania", próbki zapisywać również, to samo z dodawaniem i usuwaniem ścieżek dźwiękowych. Każda inna obróbka będzie już związana z kompresją.

Racja, ale jest to uciazliwe (brak dokladnego podgladu) i niedokladne (Np. w przypadku MKVToolnix).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka niby ma być ta edycja?

Mam film HD w mkv z angielską ścieżką i chcę zsynchronizować co do klatki ścieżkę polską z np. zwykłego DVD. Kiedy HD mam w AVI nie ma problemu - wszystko robię bezstratnie w virtualdubmod .... kiedy HD mam w mkv nie mogę zrobić nic ( w virtual dub wyskakuje błąd i koniec zabawy ). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najszybciej przesuniecie i dodanie sciezki audio mozna wykonac w MKVmergeGUI (wchodzi w sklad MKVtoolnix). Po dodaniu sciezki audio mozna w "Format specific options" ustawic delay. Jedynie wymagana jest znajomosc wartosci przesuniecia.

A jak otworzyc ten film pod VD zeby miec podglad, to Siarczysta napisal juz tresc skryptu oraz, ze bedzie potrzebny AviSynth.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najszybciej przesuniecie i dodanie sciezki audio mozna wykonac w MKVmergeGUI (wchodzi w sklad MKVtoolnix). Po dodaniu sciezki audio mozna w "Format specific options" ustawic delay. Jedynie wymagana jest znajomosc wartosci przesuniecia.

A jak otworzyc ten film pod VD zeby miec podglad, to Siarczysta napisal juz tresc skryptu oraz, ze bedzie potrzebny AviSynth.

Muszę mieć możliwość oglądania klatka po klatce - samo przesunięcie nie wystarcza ... (w środku filmu może brakować 3-4 klatek , w drugiej połowie 21 itd. itp.... a ja to muszę skorygować) Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz dokladniej wyjasnic o co ci chodzi?

Jak chcesz dodac polska sciezke dzwiekowa to tego samego filmu, to jak w srodku czy na koncu ma nie pasowac, jak poczatek ustawisz dobrze.

Calkowicie nie rozumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisze na 2 zestawie:

Przypomniało mi się że kiedyś robiłem praktycznie tak samo. Obecnie postarałem się bardziej dopisując dokładny framerate z oryginału i podając codec

Tak wygląda moja komenda już w avc2avi

avc2avi -f 23.976 -c AVC1 -i Video.raw -o Video.avi
... efekt zawsze ten sam czyli 0 ramek zapisanych do pliku i plik wielkości 232 bajtów.

Przy raw zrobionym za pomocą MKVEWizard tworzony jest przynajmniej uszkodzony avi którego da się naprawić w Vdub ale nie ma klatek kluczowych przez co nie można praktycznie "przewijać"

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi