Skocz do zawartości
Dark_Reaver

X1800xl Aiw Problem I Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Żeby uniknąc pytań powiem, że wersja AIW to inaczej All In Wonder czyli karta z wbudowanym tunerem TV (to bydle jest wielkości 8800GTX :o )

Najpierw przedstawie problem jaki napotkałem... moja płyta główna ma 2xPCI-E 16x i 4x (obsługa crossfire). Gdy kupiłem karte wsadziłem ją w PCI-E16x i działała :) tak było przez dzień może dwa... potem musiałem ją przełozyć do 4x bo coś się spieprzyło... niewiem dlaczego ale pod PCI-E16x karta wogóle nie pokazuje obrazu... ale jak odepne jej 6PIN to pojawia mi się komunikat z informacją, że mam to połączyć spowrotem... jakieś pomysły co mogło się stać? Bios mam najnowszy(F5), może coś w biosie przeoczyłem z ustawień? a może w windowsie?

Drugi problem to jej o/c zabawiłem się w to dopiero po zmianie chłodzenia na Accelero X2, przy okazji zobaczyłem jakie mam pamięci :) firmy już niepamiętam ale pamiętam, że mają 1,6ns więc o/c powinno być przyzwoite :)

Ati Tray Tools w łape bo tam moge zmieniać napięcia dla rdzenia i pamięci i do roboty! na def Vcore rdzeń osiąga ~550MHz (def. 500) ale napięcia zmienić nie moge :( zmieniam na 1,4V, apply i wraca na standardową wartość... Z pamięciami nie jest wcale lepiej... 1100 na dev Vmem (def.500) po podniesieniu napięcia osiągam około 1170Mhz i ile bym nie zwiększał napięcia wynik jest ten sam... niechce mówić ile było tego Vmem bo niepamiętam dokładnie a niechce walnąc jakiejś głupoty... ale o około 0,3-4 było chyba zwiększone

i w ATi Tray tools w zakładce Voltage mam

"Set memory voltage to" i "Set memory IO voltage to"

jak zmieniałem napięcie dla pamięci to na obu zawsze ustawiałem taką samą wartość, może to był błąd?

Napięcia standardowe wg. programu to

Rdzeń: 1,1V

Pamięci: 2,0970

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wersje x1900 aiw ktora oprocz nowszego rdzenia niczym sie nie rozni, identyczne PCB albo niemalze identyczne, pamieci rowniez 1,6 (hynixa jesli dobrze pamietam)

o dziwo mam podobny klopot co ty ze mam wall na 1170 na pamieciach ale jesli podwyzsze na nich napiecie to powoli sie pnie w gore, najdziwniejsze jest to ze spotkalem sie na forum XS z posiadaczami x1900aiw i u nich bez podwyzszenia napiecie na pamieciach ida nawet 1400 i wiecej!! jeszcze wieksze zaskoczenie moje bylo jak udalo mi sie takie uzyskac bez podwyzszania napiecia ale nie do konca rozumiem jak do tego doszlo, po prostu puscilem w ati toolsie zeby wyszukiwal maxymalnie stabilna wartosc memek i jak wrocilem z obiadu to nie zatrzymalo sie jak zawsze na 585mhz wczesniej, tylko na 702 czy cos kolo tego , zadnych artefaktow w grach, w 3dmark05 prawie dobilem do 13K(12850), gralem i testowalem tak pol dnia ale po restarcie kompa znowu wall na 585mhz...naprawde dziwna sprawa....

"Set memory voltage to" i "Set memory IO voltage to" -> te ustawienia najczesniej identycznie sie zwieksza , przy osiagnieciu odpowiedniej stabilnej wartosci pamieci probuje sie obnizyc napeicie na IO ale najlepiej gdybys poczytal zagraniczne poradniki o kreceniu r520/r580 albo nawet temat na tym forum

troche sie rozpisalem ale nie nawiazalem do twego najwiekszego chyba problemu jakim jest brak obrazu na PCI-E x16, sadze ze cos z nia nie tak jest albo plyta cos odmawia posluszenstwa , probowales obydwa sloty PCI-Ex16?? naprawde nie wiem w czym mzoe tkwic problem, najlepiej gdybys znalazl kolege z PCI-E x16 i sprawdzil u niego, to by wykluczylo karte ia podejrzenia by padly wtedy albo na zasilke(naparwde watpie bo to delta po drugie przyzwoita wersja 400W) albo na plyte glowna(najabdrziej wtedy prawdopodobne)

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Ati Tray Tools chodziło normalnie i z resetowaniem też jaj nie było... Ostatecznie po lekkim podbiciu napięć 685/685MHz (1.30v/2.16v) - wyniki na HWbot. Swoją drogą, to trzeba będzie w wolnym czalsie powtórzyć sesję testową na wyżej taktowanym quadzie i crucialach AE, bo wszędzie na drugie miejsca pospadałem :wink:

Z trochę innej beczki...

@ Lizardus

Widziałeś, że poszła miesiąc temu na allegro karta w wersji europejskiej? (link). Jakiś leżak najwyraźniej, który przypadkiem tu trafił... Pisałem oczywiście do zwycięzcy, żeby zgrał i przesłał bios od niej, ale niestety bez odzewu z jego strony :mad:

Używasz u siebie tunera? Działa normalnie? Bo mi jedynie przy użyciu Chrisa czarno-biały obraz wyświetla. Jesli chodzi Ci normalnie, to byłbym wdzięczny za w miarę dokładną instrukcję, jak udało Ci się karte do tego zmusić... Thx!

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi