Skocz do zawartości
oldskul

Jaki Hdd (sata) Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jako, że mój Maxtor 120 na ATA przestał normalnie funkcjonować, chciałem zasięgnąć porady co do zakupu dysku. Chciałbym dysk na Sata, w marcu zmieniam config (Intel). Nie wiem za bardzo co mam wziąć. Chciałbym coś o pojemności 500GB. Co polecacie konkretnie? Chciałbym względnie cichy dysk, mój Maxtor ostro dawał po garach :D.

Moje typy:

WD CAVIAR 500GB WD5000KS 7200rpm Serial ATA/300 16MB CACHE - ok 420 zł

Dysk Seagate Barracuda 7200 500GB 16MB ST3500630AS - ok 420 zł

A może coś innego?

I czy nie będę mieć bsod'ów? Bo mam Asrocka S939 Dual Sata II. Jakie sterowniki sata do tej mobo?

EDIT

A może coś mniejszego? Np. Western Digital Caviar SE16 320GB WD3200AAKS

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate są baardzo głośne.

Jeśli szukasz cichego dysku to tylko Hitachi T7K500 250/320/400/500GB lub Samsung HD321KJ/HD400LJ/HD500LJ na silniku Nidec (JVC są nieco głośniejsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Seagate 320GB z serii 10 i jestem zadowolony. Cichy i szybki. Mobo to Asrock 939Dual VSTA, dysk działa na JMicronie (SATAII i NCQ) i nie mam bsodów czy innych problemów. (Wcześniej były, ale kwestia odpowiedniej instalacji rozwiązała problemy)

Celował bym już w serie 11, albo poczekał na nowe Samsungi, bo maja ponoć być całkiem niezłe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate są baardzo głośne.

Jeśli szukasz cichego dysku to tylko Hitachi T7K500 250/320/400/500GB lub Samsung HD321KJ/HD400LJ/HD500LJ na silniku Nidec (JVC są nieco głośniejsze)

to chyba masz pecha, bo mam juz 6-go seagate i wszystkie ciche. obecnej saty nie slychac wcale nawet przy ciaglym zapisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi