godzio1 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Nie podoba mi się to zjawisko, o czym już kiedyś tu pisałem, bo nic co ma mechaniczne wirujące części (HDD, CD) nie lubi, kiedy mu się da napięcie, zaraz potem je odetnie, żeby po chwili znów włączyć. Dla niezorientowanych dodam, że zjawisko to występuje na większości płyt z P35, po zimnym starcie systemu. Jakiś czas temu kupiłem płytę GA P35C-DS3R z E2140 i oczywiście z mocnym postanowieniem dobrego OC. Niestety okazało się, że przy podkręcaniu i towarzyszących mu zmianach dzielników do pamięci, pojawia się to wredne zjawisko. Parę dni temu kupiłem do pracy identyczną płytę z E6850. Zrobiłem analogiczne testy i o dziwo, żadne zmiany dzielników nie powodowały double bootu. Rewizje płyty te same, wersje biosu też, pozwoliłem sobie więc na mały test i zamieniłem procesory na płytach. O dziwo okazało się, że double boot na obu płytach dotykał tylko E2140, natomiast w żadnym wypadku nie dotyczył E6850. Dla pełnej powtarzalności testów ustawiłem dla obu cpu to samo Vcore, identyczną fsb, a maksymalny mnożnik E6850 ustawiłem na 8 - jak w E2140. Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Być może w biosach są zawarte pewne informacje że przy jakiejś serii procków płyta ma podwójnie sie uruchomić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...