Skocz do zawartości
Caleb

Przekłamania Temperatury?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzińdoberek :> Ostatnio nurtuje mnie pewna sprawa związana z temperaturami, otóż na Abit IP35-E wynosiła ona 63-65C dla mojego E6750 @3600 mierzona zawsze core temp 0.95.4 po 30 min Orthosa. Teraz przesiadłem się na DFI 680i LT Sli, zainstalowałem ITE Smart Guardiana i oczom nie wierze – 80C na Cpu o_O. Odpalam core tempa i 18 C mniej czyli 62C !! Wtf? Napiecia te same.

Chłodzenie to Scythe Ninja rev. A – badałem ja rękoma – jest ledwo ciepła, wiatrak full obrotów. Dociskanie i przytrzymanie nie zmniejsza temperatur ani w core temp ani w ITE smart guardian, wiec wygląda na to że jest zamontowana prawidłowo. Buda bardzo dobrze wentylowana wiec o parniku nie ma mowy.

I teraz mam dylemat – komu/czemu wierzyć? Może dioda jest źle skalibrowana i pokazuje głupoty?

PS: Speedfan i Bios rownież pokazuja wysokie temperatury...

Z resztą looknijcie na zdjęcie:

Dołączona grafika

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zdejmuje bok buddy to w obydwu programach odnotowuje spadek temperatury tak o 5-6 C. Wentyl jest na maxa (1200 obr). Z kolei zatrzymanie pracy wentyla powoduje wzrost temperatury w CT o jakies 4-5 C, Smart guardian ani drgnie ... Ninja po godzinie Orthosa jest ciepła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie patrz na SG bo to on przekłamuje.

Sęk w tym że bios równiez pokazuje zawyzone temperatury - na dzien dobry cos kolo 50C - tylko jak to mozliwe zeby cpu sie tak szybko rozgrazalo po starcie ? :) Zakladam ze SG zczytuje z biosu, w takim razie skad pobiera dane CT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi