Caleb Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) Dzińdoberek :> Ostatnio nurtuje mnie pewna sprawa związana z temperaturami, otóż na Abit IP35-E wynosiła ona 63-65C dla mojego E6750 @3600 mierzona zawsze core temp 0.95.4 po 30 min Orthosa. Teraz przesiadłem się na DFI 680i LT Sli, zainstalowałem ITE Smart Guardiana i oczom nie wierze – 80C na Cpu o_O. Odpalam core tempa i 18 C mniej czyli 62C !! Wtf? Napiecia te same. Chłodzenie to Scythe Ninja rev. A – badałem ja rękoma – jest ledwo ciepła, wiatrak full obrotów. Dociskanie i przytrzymanie nie zmniejsza temperatur ani w core temp ani w ITE smart guardian, wiec wygląda na to że jest zamontowana prawidłowo. Buda bardzo dobrze wentylowana wiec o parniku nie ma mowy. I teraz mam dylemat – komu/czemu wierzyć? Może dioda jest źle skalibrowana i pokazuje głupoty? PS: Speedfan i Bios rownież pokazuja wysokie temperatury... Z resztą looknijcie na zdjęcie: Edytowane 28 Grudnia 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Ninja ciepła pod obciążeniem ? Osobiście wydaje mi się że CT Ci pokazuje dobrą temperaturę. Spróbuj jeszcze rozkręcić wentyl na maxa i sprawdzisz w ten sposób jak temperatura spada na SG i CT jednocześnie ( o ile spadnie B) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Jak zdejmuje bok buddy to w obydwu programach odnotowuje spadek temperatury tak o 5-6 C. Wentyl jest na maxa (1200 obr). Z kolei zatrzymanie pracy wentyla powoduje wzrost temperatury w CT o jakies 4-5 C, Smart guardian ani drgnie ... Ninja po godzinie Orthosa jest ciepła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 A w idle ile masz na SG i CT ? Jaką masz temperaturę w pokoju ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 A w idle ile masz na SG i CT ? SG = 45-47 CT = 32-34 Jaką masz temperaturę w pokoju ? Niezbyt gorąco, jakies 22 C pewnie, ale buda dobrze wentylowana ze az glowe urywa :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 No to nie patrz na SG bo to on przekłamuje. buda dobrze wentylowana ze az glowe urywa :>W takim razie nie wkładaj jej tam żeby Ci nie urwało :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 No to nie patrz na SG bo to on przekłamuje. Sęk w tym że bios równiez pokazuje zawyzone temperatury - na dzien dobry cos kolo 50C - tylko jak to mozliwe zeby cpu sie tak szybko rozgrazalo po starcie ? :) Zakladam ze SG zczytuje z biosu, w takim razie skad pobiera dane CT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...