Skocz do zawartości
Jabol

Asus A7V133 + Athlon 1700+ 0,13

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z wyzej wymienionym sprzetem.

Pomijajac fakt, ze ustawienie mnoznika na twardo nie powiodlo mi sie do konca (zamiast oczekiwanego 15 otrzymalem 16) to zastanawia mnie, dlaczego moge ustawic procesor jako tylko 16x120 (1920) MHz.

Najciekawsze jest to ze procek chodzi przy napieciu 1,65 V, a wiec powinien miec w sobie jakies rezerwy. Tymczasem ustawienie FSB>120 MHz powoduje ze komp nie bootuje wogole.

Poszukam jeszcze podobnego problemu na forum stron o plytach Asusa.

A jak ktos wie co zrobic to prosze o porade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to KT133, u mnie jest to samo. FSB 120 to i tak dużo jak na ten chipset. Gdyby to była wersja KT133A wtedy byłyby większe szanse.

A7V- KT133

A7V133 - KT133A

Gdyby bylo KT133 to bym nie zakladal tego tematu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa jeszcze jedno. Przy FSB 120 moge ustawic pamieci na 2,2,2, podczas gdy na FSB 133 chodzily na 3,3,3. Wydaje mi sie, ze PC120 CL2 jest porownywalne z PC133 CL3. Dobrze mysle?

Im mniejszy CL tym lepiej. FSB100 CL2 = 133 CL2. Twoje rozwiązanie wygląda na lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa jeszcze jedno. Przy FSB 120 moge ustawic pamieci na 2,2,2, podczas gdy na FSB 133 chodzily na 3,3,3. Wydaje mi sie, ze PC120 CL2 jest porownywalne z PC133 CL3. Dobrze mysle?

mylisz sie pc120 cl2 jest szybsze :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jeden problem teraz (znaczy przy FSB 120) mam dzielnik PCI/FSB - 1/3, a wiec PCI idzie na 40 MHz. Nie wiem czy to zostawic tak, czy kombinowac jeszcze, zeby poszedl mnoznik 15 (moze jesli 15 znaczy 16 to jak ustawie 16 to bedzie 15 :) ). Albo ustawic tylko na 14x133 (o ile przy mnozniku 14 zadziala magistrala 133 MHz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jabol a musiales cos kombinowac zworkami na plycie czy mnoznik/napiecie/fsb zmieniasz w biosie?

U mnie komp pali nawet na fsb 160 wiecej nie pozwala proc (chyba) a przede wszytkim wysokie pci i chyba sam mostek. Na codzien jade na 150.

Aha jade na cl3 - 6x150. A wydajniej bedzie np 7x133 cl2? przy okazji bedzie wyzszy zegar, ale dla samych pamieci bedzie bardziej wydajnie? przy zalozeniu ze zegar jest taki sam co lepsze cl2 133 czy cl3 155?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super fajnie tylko ze ty masz DDR a ja mam SDR... Nie ma roznicy w tym przypadku miedzy DDR a SDR? Lepiej cl2 133?

czytaj uwaznie podpis (nie mam nawet opcji na ddr cl3 - i tak bym nie uzywal ,tylko raz widzialem ddr266 cl3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jabol a musiales cos kombinowac zworkami na plycie czy mnoznik/napiecie/fsb zmieniasz w biosie?

Tzn ustawiam wszystko w biosie. Tylko mnoznik musze miec ustawiony na zworkach (tzn to jest dziwne bo po prostu musze miec byle jaki mnoznik ustawiony - nawet niekoniecznie 16), bo inaczej plyta nie startuje.

Jeszcze poprobuje moze cos zworkami pozmieniac.

Na innych forum znalazlem tylko, ze wystepuja podobne problemy z Asusem A7V133 i przekroczeniem 120 MHz.

A co do drugiej czesci wypowiedzi to ja nie mowie ze moja plyta jest uposledzona i nie dziala mi wogole magistrala wyzsza niz 133 MHz. Przedtem mialem Durona ktory chodzil na 9x140 i Athlona normalnie ustawionego na 12.5x133. Dopiero bo zmianie mnoznika na stale na procku wyzsze magistrale przestaly istniec.

Mam najnowszego biosa i dalej nic...

Gdyby nie to, ze PCI mam na 40 MHz to wlasciwie bylbym zadowolony. No a tak to bede probowal dalej wysadzic inne mostki lub jakies ewentualnie polaczyc. Moze na mnozniku 14x albo wlasciwie ustawionym 16x wszystko bedzie ok.

Jeszcze sprobuje 18x ustawic. Zobaczymy czy wtedy plytka nie oszaleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18? Plytka obsluzy taki wysoki mnoznik? Z tego co wiem to chyba 14/16 jest max, przynajmniej w biosie....

Poprawka: u mnie w biosie max to 14. Zmieniasz mnoznik na procu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18? Plytka obsluzy taki wysoki mnoznik? Z tego co wiem to chyba 14/16 jest max, przynajmniej w biosie....

Poprawka: u mnie w biosie max to 14. Zmieniasz mnoznik na procu?

Ja mam bios bete najnowsza 1010B.

Na tym biosie jest max 16.

Mnozniki musze na stale zmieniac, no bez tego mam tylko do 12.5 odblokowane.

A jesli chodzi o mnoznik 18 to skoro ludzie na starszej wersji Asusa (KT133) puszczali procki na 18x105 itp to mysle ze na mojej tez chwyci.

Moim celem jest osiagniecie 15x133 lub 16x133, wiec jeszcze sie troche namecze o ile mi sie wogole uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...