Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam takowy monitor, i narazie siedze na starej karcie graf, wiec nie kozystam z złącza DVI w monitorze, ale ze za pare dni przyjdzie mi karta tak wiec...

przeszukalem troche forum i znalazlem cos o moim M.

"4. posiada zlacze DVI wymaga specjalnego kabla (DVI-I lub DVI-A), ktory jest ciezki do kupienia."

wlasnie ja nie dostalem żadnego kabla ani Sterownikow ani manuala , w necie nie moge znalesc sterow,

ktos moze posiada takie stery, w ogole istnieją ?

i drugie, gdzie dostane w necie taki kabel, po nie drogiej cenie, i zeby dzialał z kartą graf ASUS EAH 3870 bo z tego co czytalem, to są problemy z wykrywaniem przez monitor grafiki czy cos takiego,

radze sie was, zeby nie wydac na jakis inny, bo moze ktos akurat z was ma w tym doswiadczenie.

np pan costi.

:unsure:

Edytowane przez panterml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei - sterownikow nie trzeba, Windows (linux zreszta tez) sam sobie swietnie da rade.

Drugie - kabel. DVI-A to kabel DVI, ktory ma tylko piny analogowe (nie jest nim przesylany sygnal cyfrowy), DVI-I to kabel, w ktorym sa zarowno piny do sygnalu analogowego jak i cyfrowego.

DVI-A bedzie bardzo trudno dostac, DVI-I powinno byc wykonalne, np. http://znak.pl/index.php?cid=125&scid=...IM+-+DVIIM+1.8m

Aczkolwiek jesli monitor rzeczywiscie dziala tylko z sygnalem analogowym, to IMHO mozesz spokojni korzystac z VGA, efekt bedzie taki sam.

BTW. jakbys szukal manuala to http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-54249.html

Sterowniki tez by sie pewnie gdzies tam znalazly ;) O wlasnie: http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss...ocid=MIGR-54252 - sterowniki, profil kolorow, nawet instrukcja serwisowa jest ;)

Zajrzalem do manuala i monitor rzeczywiscie ma tylko wejscie analogowe - nie ma wiec IMHO co biegac za kablem DVI-I, tylko mozna zostac spokojnie przy VGA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za stery itp, ta karta co mi przyjdzie po nowym roku, ma 2 wejscia DVI, czyli potrzebna mi bedzie przejsciowka ? chyba ze z kartą dostane, a jak bym dorwal taki kabel? to nie poprawilo by to wyswietlanej grafiki na monitorze?

to po co to wejsie DVI skoro nic nie daje. ? ; /

Dzieki za pomoc ! ; ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za stery itp, ta karta co mi przyjdzie po nowym roku, ma 2 wejscia DVI, czyli potrzebna mi bedzie przejsciowka ? chyba ze z kartą dostane, a jak bym dorwal taki kabel? to nie poprawilo by to wyswietlanej grafiki na monitorze?

Dzieki za pomoc ! ; ]

karta ma złącze DVI-I (czyli DVI-D + DVI-A), w komplecie będą przejściówki z DVI-I -> Dsub ale stosowanie takiej przejściówki + kabla Dsub będzie gorsze niż gdybyś dorwał oryginalny kabel DVI-A lub DVI-I

tańszym rozwiązaniem będzie kabel DVI-A na Dsub który prędzej kupisz ale nie wiem jak z jakością

http://www.allegro.pl/item287476348_kabel_...8m_nowy_fv.html

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejde sie w pon po sklepach u mnie w miescie i sie moze dogadam z jakims sklepem, wezme od nich kabel, a jak nie bedzie dzialal to im poprostu zwroce,

DVI-I ten konkretny model. ok

jeszcze z ciekawosci, obojętnie ktorą stroną sie podlacza kabel ? czy są jakies oznaczenia na nim? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejde sie w pon po sklepach u mnie w miescie i sie moze dogadam z jakims sklepem, wezme od nich kabel, a jak nie bedzie dzialal to im poprostu zwroce,

DVI-I ten konkretny model. ok

jeszcze z ciekawosci, obojętnie ktorą stroną sie podlacza kabel ? czy są jakies oznaczenia na nim? ;]

DVI-I obojętnie który ale musi być z dodatkowymi pinami analogu

w lokalnych sklepach np apollo taki kabelek 65zł wołają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO powinno dzialac. W razie watpliwosci przy ogladaniu kabli: kanbel DVI-I ma wszystkie piny we wtyczce, zadnych pustych miejsc.

Dokladnie wyglada to tak: Digital_Visual_Interface

Kabel DVI-I single link tez sie nada, najbardziej interesuja Cie 4 piny wokol blaszki po lewej stronie schematu.

Przejsciowke DVI->VGA bedziesz mial w pudelku z karta graficzna, wiec zanim kupisz kabel, to bedziesz mogl zasuwac na VGA.

Marketing? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi