panterml Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) mam takowy monitor, i narazie siedze na starej karcie graf, wiec nie kozystam z złącza DVI w monitorze, ale ze za pare dni przyjdzie mi karta tak wiec... przeszukalem troche forum i znalazlem cos o moim M. "4. posiada zlacze DVI wymaga specjalnego kabla (DVI-I lub DVI-A), ktory jest ciezki do kupienia." wlasnie ja nie dostalem żadnego kabla ani Sterownikow ani manuala , w necie nie moge znalesc sterow, ktos moze posiada takie stery, w ogole istnieją ? i drugie, gdzie dostane w necie taki kabel, po nie drogiej cenie, i zeby dzialał z kartą graf ASUS EAH 3870 bo z tego co czytalem, to są problemy z wykrywaniem przez monitor grafiki czy cos takiego, radze sie was, zeby nie wydac na jakis inny, bo moze ktos akurat z was ma w tym doswiadczenie. np pan costi. :unsure: Edytowane 29 Grudnia 2007 przez panterml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Po kolei - sterownikow nie trzeba, Windows (linux zreszta tez) sam sobie swietnie da rade. Drugie - kabel. DVI-A to kabel DVI, ktory ma tylko piny analogowe (nie jest nim przesylany sygnal cyfrowy), DVI-I to kabel, w ktorym sa zarowno piny do sygnalu analogowego jak i cyfrowego. DVI-A bedzie bardzo trudno dostac, DVI-I powinno byc wykonalne, np. http://znak.pl/index.php?cid=125&scid=...IM+-+DVIIM+1.8m Aczkolwiek jesli monitor rzeczywiscie dziala tylko z sygnalem analogowym, to IMHO mozesz spokojni korzystac z VGA, efekt bedzie taki sam. BTW. jakbys szukal manuala to http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-54249.html Sterowniki tez by sie pewnie gdzies tam znalazly ;) O wlasnie: http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss...ocid=MIGR-54252 - sterowniki, profil kolorow, nawet instrukcja serwisowa jest ;) Zajrzalem do manuala i monitor rzeczywiscie ma tylko wejscie analogowe - nie ma wiec IMHO co biegac za kablem DVI-I, tylko mozna zostac spokojnie przy VGA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panterml Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Dzieki za stery itp, ta karta co mi przyjdzie po nowym roku, ma 2 wejscia DVI, czyli potrzebna mi bedzie przejsciowka ? chyba ze z kartą dostane, a jak bym dorwal taki kabel? to nie poprawilo by to wyswietlanej grafiki na monitorze? to po co to wejsie DVI skoro nic nie daje. ? ; / Dzieki za pomoc ! ; ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Dzieki za stery itp, ta karta co mi przyjdzie po nowym roku, ma 2 wejscia DVI, czyli potrzebna mi bedzie przejsciowka ? chyba ze z kartą dostane, a jak bym dorwal taki kabel? to nie poprawilo by to wyswietlanej grafiki na monitorze? to po co to wejsie DVI skoro nic nie daje. ? ; / Dzieki za pomoc ! ; ] karta ma złącze DVI-I (czyli DVI-D + DVI-A), w komplecie będą przejściówki z DVI-I -> Dsub ale stosowanie takiej przejściówki + kabla Dsub będzie gorsze niż gdybyś dorwał oryginalny kabel DVI-A lub DVI-I tańszym rozwiązaniem będzie kabel DVI-A na Dsub który prędzej kupisz ale nie wiem jak z jakością http://www.allegro.pl/item287476348_kabel_...8m_nowy_fv.html Edytowane 29 Grudnia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panterml Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 niech mi ktos napisze jaki kabel mam kupic, bez zbednych przejsciowek itp.. poda linka najlepiej nie zadne dsub itp z przesciowkami tylko normalny kabel ktory bedzie dziala DVI -> DVI.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Ten co podał COSTI ze znaku powinien śmigać najlepiej a tu najtanszy DVI-A->Dsub http://www.allegro.pl/item290274066_kabel_...mson_1_8_m.html Edytowane 29 Grudnia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panterml Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 przejde sie w pon po sklepach u mnie w miescie i sie moze dogadam z jakims sklepem, wezme od nich kabel, a jak nie bedzie dzialal to im poprostu zwroce, DVI-I ten konkretny model. ok jeszcze z ciekawosci, obojętnie ktorą stroną sie podlacza kabel ? czy są jakies oznaczenia na nim? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 przejde sie w pon po sklepach u mnie w miescie i sie moze dogadam z jakims sklepem, wezme od nich kabel, a jak nie bedzie dzialal to im poprostu zwroce, DVI-I ten konkretny model. ok jeszcze z ciekawosci, obojętnie ktorą stroną sie podlacza kabel ? czy są jakies oznaczenia na nim? ;] DVI-I obojętnie który ale musi być z dodatkowymi pinami analogu w lokalnych sklepach np apollo taki kabelek 65zł wołają :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panterml Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 "DVI-A bedzie bardzo trudno dostac, DVI-I powinno byc wykonalne, np. http://znak.pl/index.php?cid=125&scid=...VIIM+1.8m" czyli kupie to co polecil costi i powinno dzialac ? ; ] costi jak myslisz ? ; ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 IMHO powinno dzialac. W razie watpliwosci przy ogladaniu kabli: kanbel DVI-I ma wszystkie piny we wtyczce, zadnych pustych miejsc. Dokladnie wyglada to tak: Digital_Visual_Interface Kabel DVI-I single link tez sie nada, najbardziej interesuja Cie 4 piny wokol blaszki po lewej stronie schematu. Przejsciowke DVI->VGA bedziesz mial w pudelku z karta graficzna, wiec zanim kupisz kabel, to bedziesz mogl zasuwac na VGA. to po co to wejsie DVI skoro nic nie daje. ? ; /Marketing? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panterml Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) czyli musze kupic kabel DVI-I Dual link. ten co podales na samym poczatku. czaje. dzieki Wielkie. pzdr. Edytowane 29 Grudnia 2007 przez panterml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Single link tez mozesz kupic - i tak korzystasz z 5 pinow na krzyz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...