sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Witam Noszę się z zamiarem złożenia sobie komputera, bo już mi się laptop znudził :) zamierzam na nim grac w najnowsze gry, projektować grafikę na www, oglądać filmy w dobrej jakości, itp. Poszperałem trochę na stronach i wymyśliłem takie coś. Poniżej przedstawiam komponenty jakie mnie interesują. Procesor: Intel Core2 Duo E6850 3,00GHz (S775) BOX Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX Płyta główna: Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35 Asus P5KC Intel P35 Karta Graficzna: Radeon 3850 GeCube 512MB 2xDVI OC Edition (X-Turbo III) Radeon 3850 Asus 256MB 2xDVI GeForce 8600 GT Gainward 1GB (DDR2) TV & DVI (PCI-E) Pamięć RAM: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5 GeIL Dual Black Dragon 2x 2GB DDR2 800 MHz CL4 HDD: Seagate 300 GB Barracuda 7200.10 (16MB, ATA/100, zapis prostopadły) Obudowa: NZXT Apollo Crafted Series Black Monitor: 19" Samsung SyncMaster 931BW 20" Dell 2007WFP panorama 20" BELINEA 2025S1W panorama Dodatki: Asus Arctic Square Proszę o pomoc w wybraniu odpowiednich komponentów z tejże listy, może jakieś inne lepsze w podobnej cenie. Zależy mi na dobrej grafice i szybkości działania komputera :) dziekuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zastanów się i napisz ile masz kasy. A w międzyczasie zajrzyj do gotowych zestawów, które masz na tym forum i buduj coś na ich bazie bo to co wybrałeś jest delikatnie mówiąc niezbyt optymalne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Chce się zamknąć w 4 tys zl :) i mieć dobry sprzet :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damundo Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Chcesz dobry sprzęt to zdecydowanie zmień kartę grafiki na 8800GT. Jak zamierzasz projektować grafikę to ja bym skłaniał się w stronę 4-rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 wszystko masz w zestawach przyklejonych. Odejmij cene za monitor (które też jest w zestawach przyklejonych) i wybierz sobie zastaw. Nic prostszego. I będziesz miał dobry sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Procesor hmmm jeśli projektowanie grafiki to mozna by wziąsc 4 jajka chociaz do gier wystarczy spokojnie dwa i bym polecił E6750 Płyta dla sąsiadów składałem jakies 2 tygodnie temu kompa i z tą płytą własnie, fakt jeszcze na niej nie podkreacałem nic bo leniem jestem i nie chce mi sie tego robic ale w najblizszym czasie to zrobie a płyta sprawuje sie na razie bardzo dobrze:) Karta Graficzna proponuje i polecam 8800GT Pamieć : 2x OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 wyjdzie okolo 400 zł i naprawde warto:) Dysk dobry Obudowa mozna jakąs tańsza ale to od Ciebie zalezy Monitor czy naprawde warto brac panorame za ta cene moze bardziej sie opłaca "kwadrata" wziąsc? I jak bedziesz podkrecał procesor to warto zainteresować sie dodatkowym chłodzeniem :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolus1 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 HDD :> Jeżeli cenisz sobie ciszę to zapomnij o BaraCUDACH :] paranoja to tak jakbyś miał wieczny remont w chacie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 1.) Czemu dysk na ATA100? :| 2.) 3 grafika odpada bo jest napisane DDR2 :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 @Bolus wcale barracudy nie są głosne osobiscie mam barracude i cisza sąsiadowi kuppiłem barracude 2 tyg temu tez cicho ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Ok pamięć zapisałem, w sumie OCZ to super renoma i działanie :) A co do płyty głównej: Asus P5KC Intel P35 w sumie ma obsługę patrząc w przyszłość DDR3 jak stanieją to sobie wymienie natomiast Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35 ma dodatkowo Wifi a nie ma DDR3 :( i jest droższa. Która Waszym zdaniem jest lepsza? Aha grafika 8800GT którego producenta i jaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Asus P5KC według mnie odpada ze względu na słabiusieńki układ zasilania procesora :? To zwykły P5K na czarnym laminacie i z 2 bankami DDR3. Jeśli niepotrzebne Ci WiFi to kup Asusa P5K Pro lub Abita IP35 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Abit odpada bo chciałbym mieć możliwość wpięcia RAMu na wyższych częstotliwościach (patrząc w przyszłość) :) A co do tej płyty Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35 rozumiem, że nie będzie sprawiać większych problemów z Quad-em na pokładzie i da się trochę podkręcić? Chyba że macie innym pomysł, który mnie w pełni zadowoli :) Co do Wifi na pokładzie to nie będę płakał jak go nie będzie, a pewnie zaoszczędzę trochę kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Abit odpada bo chciałbym mieć możliwość wpięcia RAMu na wyższych częstotliwościach (patrząc w przyszłość) :) Nie za bardzo rozumiem o co chodzi ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Koledze sie wydaje że ddr3 w ciągu roku stanieją do poziomu ddr2 chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Chodziło mi o to, że obsługuje RAM tylko na dwóch częstotliwościach: DDR2-800 (PC2-6400) DDR2-667 (PC2-5300) kupię oczywiście 800 tki, ale w przyszłości może zamienie na wyższą częstotliwość a ten Asusik obsługuje jeszcze DDR2-1066 (PC2-8500) :) a różnica cenowa niewielka. Tylko nie wiem jak będzie się sprawował ten Asus na podkręcaniu :( niestety w ogóle się na tym nie znam, bo nigdy takich rzeczy nie robiłem :( QRVICH akurat na DDR3 mi zbytnio nie zależy i wiem że beda drogie, dlatego też nie wybieram już wpłyty na taki RAM :) a słyszałem że DDR2 1066 można podkręcić i będą działały podobnie do DDR3, zatem nie ma o czym mówić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 DDR2-1066 (PC2-8500) Nie ma problemu z ich obsługą. Posiadam takie pamięci. Kwestia ustawienia odpowiedniego dzielnika pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Kolejny "niewierny" który myśli, że gotowe propozycje zestawów są zrobione źle i na złość ludziom żeby kupili kiepskie części. :mur: :mur: :mur: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134 Jak byk jest dobry zestaw za 2.6K i 4k PLN, ale poco choćby tak kliknąć i sprawdzić. :angry: na P35 działają kości 1066. Producenci często podają to jako opcje O/C. Jeśli naprawdę projektujesz to weź 4 jajka. Chociaż moim zdaniem lepiej "przekisić" się na C2D i za jakiś czas kupić Penryna. grafa - 8800GT Edytowane 29 Grudnia 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 "Nieobeznany" lepiej pasuje :P a w 4k chciałbym się zmieścić razem z monitorkiem LCD :) Rozumiem że grafa 8800GT, a dokładnie który producent tej karty? :) Szawel okiem specjalisty, bo za takiego Cię uważam, która płyta główna lepsza? hmmm o tej karcie mówicie GeForce 8800 GT Asus 512MB TV & 2x DVI (PCI-E)??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Wszystkie 8800GT sa na referencyjnym chłodzeniu,wiec bierz tańszą/z lepszymi dodatkami/fabrycznie podkręcone(niepotrzebne skreślić).Co do płyt głównych, dlaczego akurat na te sie uparłeś?:P DDR3 jeszcze przez dłuższy czas nie będą miały normalnych cen wiec nawet nie warto na to patrzeć. Najważniejsza jest ilość faz zasilania,bezawaryjność oraz możliwości O/C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Jam bym raczej brał tego Palita z Firmowym chłodeniem i 3 fazowym zaasilaniem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 TeLe wreszcie jakieś konkrety :) Co do płyty to jaką polecisz? Nie mówię już o żadnych DDR3 :) Ten Abit nawet mi się podoba, no i Asus z Wifi tez :) i nie wiem którą wybrać? Może jakaś inna która rozwiąże spór? No i ta karta graficzna ciągle mnie martwi bo nie wiem która dokładnie? Sorki że tak nudze i pisze ciągle to samo ale nikt nie jest w stanie mi napisać "jak krowie na rowie" co i jak? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Każdy chwali to co ma :) Obie płyty są bardzo porównywalne. Niech zdecydują przywiązanie do marki lub inne tego typu preferencje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Palit i jego firmowe chłodzenie to dobry wybór:)Co do preferencji, mam Abit'a ab9 i naprawdę sobie chwale ta płytkę, chociaż jest na starszym chipsecie jest bezproblemowa i ładnie procek sie kreci(E4300 na default V idzie 3.0).Dlatego właśnie polecam tego abita pro:P Gdybym miał teraz kupować kompa właśnie jego bym wybrał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Foxconn P35A-S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Foxcon podany wyżej lub MSI P35 NEO2-FIR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damundo Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 MSI P35 NEO2-FIRLub FR. Różnica 20-30 zł. FR tańszy bez FireWire, FIR droższy z 1 FireWire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Abit AB9 Pro odpada bo kupuje Quada :) zatem musze chyba zastanowić się nad Abit AB9 QuadGT lub Microstar P35 NEO2-FIR tego Foxcona nie znalazłem na stronie komputronika :( a tam chyba będe kupował sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Chodziło mi o IP35 pro:p tego bierz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztabanew Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 No dobra prawie wszystko mam :) Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX 942 zł Pamięć RAM: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4 440 zł Karta graficzna: GeForce 8800 GT Palit 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) Sonic 1199 zł Płyta główna: Abit IP35 413 zł HDD: Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) 504 zł Jaką obudowę i zasilacz do tego polecacie, fajnie jakby odbudowa miała okno z boku :) ?? oczywiście płyta główna za namową kolegi Tele Abit IP35 Pro 586 zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...