KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) WITAM! MAM problem! Kupiła koleżanka laptop ACER ex5220 i jest problem z instalacją windowsa! JEst tam standartowo zaistalowany linux linpus ale to nieważne bo musi być windows! Zrobiłem już tak że jako pierwsza botuje płyta a jako 2 dysk. Dysk jest odczytywany jako IDE0! I prosze powiedzcie czemu niby wszystko się uruchamia (instalator windows) ale potem chce zaistalować OSa i pokazuje sie komunikat że nie ma dysku twardego ? Co jest ? Prosze o szybkie odpowiedzi bo jest problem !! Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iron64 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Lin zmienia po swojemu wszystko. Zanim zaczniesz instalować Win, musisz wyczyścić mbr. Można użyć do tego płyty Hirens boot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Odwieczny problem XP na nowych lapkach - Kontroler SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 musisz założyć partycje NTFS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) wiem ze kontroler sata ale jak to [ciach!]o zaistalować i jak założyć partcje NTFS jak niec sie nie da zrobić bo instalacja sie wczesniej konczy! jak to zaistalować! a moze odrazu jak wiecie powiedzcie jak zaktualizowac biosa! bo ponoc wtedy beda inne opcje do zmiany czyjakos tak(ponoc bedzie smigac) ale najwazniejsze zeby widzial dysk! jak to zrobic ! dzieki za pomoc Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Internet jest wręcz zaspamowany identycznym pytaniem. Odpowiedzi znajdziesz około mnóstwo. Szukajcie a znajdziecie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) tak wiem i juz robie ten nlite i dodac chce te stery ale mam exe a nie mam dyskietki i co zrobic! wez podpowiedz ! dzikei AHCI_Intel_v7.5.0.1017_Vista_XP F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility to ściągam i nie wiem jak to zrobić bo są tam tylko EXE a w nlite musze dodać inf i jak to zrobić tylko to powiedzcie i bedzie ok! pomocy! Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Jeśli jest w BIOSie opcja wyłączenia AHCI, to ją wyłącz i instaluj. Jeśli nie ma, to ściągnij sterowniki ze strony Acera, one są z postaci *.zip. Sorry, jeśli są w postaci exe, to uruchom instalator i poszukaj tych sterowników w albo w katalogu c:\Windows\Temp albo w Documents and Settings. Tam to gdzieś powinno być, bo one się tam powinny rozpakować. Edytowane 29 Grudnia 2007 przez truman20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) włąśnie tak robie ale jak rozpakuje to jest EXE a potem juz nic sie nie da zrobic a jak rozpakuje to exe to nie jest inf tylko inny format IMA :( Na kompe staconarnym: Ściągnąc stery F6 Intel SATA z http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html na stacjonarnym kompe utworzyć dyskietkę SATA. Pliki z fdd skopiowac na hdd. cośtakiego znalazłem i tylko tego nie potrafie zrobić bo nie mam dyskietki! prosze powiedz mi krok po kroku jak to wykombinować z góre dzieki Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Najpierw zobacz w biosie laptopa czy jest mozliwosc emulacji srodowiska ide dla dysku sata. jesli jest to przelacz dysk w tryb ide, zainstaluj windowsa, spod niego sterowniki do sata, restart, bios, wlacz spowrotem dysk w tryb sata. Jesli chcesz sie bawic nLitem to musisz wskazac mu w tym okienku gdzie sie dodaje sterowniki itp. folder ze sterownikiem bo plik *.exe jest tylko instalatorem tego sterownika. Jak wskazesz i dodasz goly sterownik to ustaw opcje, zeby byl on dodawany juz podczas instalacji windowsa (czyli, zeby instalator szukal go juz na samym poczatku jak sa te niebieskie ekrany). Edytowane 29 Grudnia 2007 przez Misiekskrzypek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) no włąśnie bios jest super "rozbudowany" i żadnej opcji tam nie ma tylko priorytet botowania! powiedzcie jak to zainstalować bo dziewczyna wpadnie w depresje !! tak wiem ale jak te stery wygladają bo pokazuje mi błąd jak bire uruchamiam ten plik exe i pokazuje "INSERT Floppy to write" biore OK cos sie robi a poptem okazuje okmunikat there is no floppy drive! gdzie to jest prosze o podpowiedz a moze ktośmi to da bo u mnie sie nie da prosze was bo kurde aprawde ! :( Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomascamel Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 nie masz dyskietki to: winimage dalej radz se sam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 ludzie dobrj woli: http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html tu stąd sciągnijcie te stery F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility i spróbujcie ściągnąć i mi wysłąćte pliki co trzeba wrzucićdo nLite bo kurde nie da u mnie rady ! prosze ! i wrzuccie na rapida ! z góry dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 http://rapidshare.com/files/79838132/sata.zip.html tu masz stery, ktore rozpakowaly sie na dyskietke, mozesz zaladowac caly ten folder do nlite a pozniej wybrac sterownik chyba w kolejnym okienku z listy dodawania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) mam takie cosik teraz ktore wybrac! wszystkie czy to juz bedzie koniec bo normalnie ! i dla ciebie wieeeelckie dzieki wydaje mi sie ze trzeba wszystkie dodać jak myślicie ? Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Napewno ktorys w wersji mobile, ktory dokladnie model chipsetu sata jest w laptopie to nie wiem, musisz to sprawdzic. ewentualnie mozesz sprobowac dodac z controlem wszystkie sterowniki w wersji mobile dla instalatora w trybie tekstowym, windows powinien dobrac odpowiedni podczas instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) włąśnie ciekawe czy dobierze włąściwy czy trzeba tylko jeden moze ktossie na 100% wie że włąśnie tak zrobi! i nie moge znaleść jaki tam jest ten ir bo niby jest Chipset Mobile Intel® GL960 Express tak pisze na acer stronie! a tamtego to nie wiem juz! to jak dodawać który? wieklie dzieki misiekskrzypek! :) chyba wszystkie zaznacze i sobie zam windows bedzie wybierał bo tu chyba sąwszystkie zaznaczone: http://paparadit.blogspot.com/2007/06/inst...th-windows.html jak myśicie bedzie to dobrze! Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Dodaj wszystkie w wersji mobile i wszystkie nieoznaczone. Jak ja robilem nlitem wersje windowsa to tak robilem i dziala wiec u ciebie tez powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) czyli wszystkie zaznaczyć dodać i potem wypalać tak mówisz? o i u mnie jest inny typ hdc jakiś a nie jak tam na obrazku SCSIA czy to źle czy tak ma być ? takie coś jest dawaćDALEJ jest wszystko OK?? ŁoŁ !!!!! Zainstalowało te stery!! yeraz format sie robi zobaczymy co będzie dalej ale kurde MISIEKSKRZYPEK wielkie dzieki bo bym tego nie rozpakował bo brak dyskietki!! jeszcze raz dzieki! zobaczymy co bedzie późoniej ale może bedzie ok:) Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Noł problemos. Poza tym na stronie acera sa chyba stery AHCI cos tam cos tam. Jakies 19MB to zajmuje i to sa chyba sterowniki do saty do instalowania spod łindołsa ale nie wiem dokladnie. Stamtad chyba tez daloby rade rozpakowac te stery i to bez dyskietki. Ale jak poszlo i widzi dysk to juz bedzie raczej gites. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Po pierwsze po co Tobie nLite? Wchodzisz do BIOSu i ustawiasz kontroler na IDE i po sprawie. Za krótką chwilkę udostępnię paczkę ze wszystkimi sterownikami. Edytowane 29 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 misiiek dizeki uz t ozrobiłęm i śmiga windowsik a teraz to juz dam rade :) a dj ant nie ma takiej opcji w biosie i nie da sie chyba ze w nowszych ale teraz mam już windowsa z sterami SATA wiec każdy lapek bedzie śmigał wiec bedzie bez kłopotu wielkie dzieki i mam nadzieję że ten temat pomoże też innym :) jeszcze raz dzieki za zainteresowanie i pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Obiecane sterowniki: http://kotuha.com/file/PwtqV-acer_5220.html ~51MB Modem instaluj ręcznie. Nie zaszkodzi jak dostosujesz sie do kolejności instalowania (nazwy katalogów) ;). P.S. Mam nadzieję, że wybaczysz mi kompresję za pomocą 7-zip ;) Edytowane 29 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Po pierwsze po co Tobie nLite? Wchodzisz do BIOSu i ustawiasz kontroler na IDE i po sprawie. Za krótką chwilkę udostępnię paczkę ze wszystkimi sterownikami.Nie da się. Opcja jest dopiero po wgraniu nowego biosu. A własciwe stery są na stronie Acera bo sciągałem i instalowałem XP na takim acerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) dzieki dj_ant ale aby zainstalować te stery co dales to trzeba miec windowsa ale nie da sie go zainstalowac nie mając: albo nowego biosu(sam nie wiem ale tak mówią :) albo tejże właśnie płyty windowsa z dogranymi przez nlite sterownikami do dysku. i jeszcze jedno powiedzcie jakie stery teraz instalować i jak moze jakieś linki:) z góry thx bo ten lapek ACER EX5220 to ona ma chipset 965?? bo niby 960 ale do takiego nie moge znaleźć sterów? i czy instalować te stery co są da dołączonej płycie? czy one bedą ok? czy może z neta ściągać ? Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) W sumie też kilka takich lapków zainstalowałem. Dopiero teraz przypomniałem sobie, że na pierwszych z nich nie było możliwości włączenia trybu IDE. P.S. Strona główna acera muli aż miło. EDIT: i jeszcze jedno powiedzcie jakie stery teraz instalować i jak moze jakieś linki:) z góry thx Obiecane sterowniki: http://kotuha.com/file/PwtqV-acer_5220.html ~51MB Modem instaluj ręcznie. Nie zaszkodzi jak dostosujesz sie do kolejności instalowania (nazwy katalogów) ;). P.S. Mam nadzieję, że wybaczysz mi kompresję za pomocą 7-zip ;) Edytowane 29 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) tu dałęś wszystkie stery do grafi,chipsetu i reszty?? jak tak wielkie dzieki:) NONO!! Dj_Ant ! dzieki czyli od 1 do 7 :) Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Wszystkie. Edytowane 29 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 od 1 do 7 bo te od sata to zintegrowałem już na płycie windowsa i już są :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) hej powiedzcie jeszcze jak zainstalować dzwiek bo juz zainstalowałem stery wszystkie i nie ma dzwięku!! prosze o podpowiedz bo cos to dziwne a na linuksie byl poradziłem sobie :) trzeba w menadzerze urządzen zainstalować PCI kontroler jak ktoś by nie wiedział :) o dobrzy ludzie :) powiedzcie mi może jeszcze jakie stery wgraćdo grafy INTEL X3100 bo te co dał mi DJ_Ant to takie coś słabe są bo #D mark 2001 tylko 3240 pkt. Ponoć nowe stery duuużo dają więc jak ktoś wie gdzie jeznaleźć to proszę o linka :) dzieki i może wypowiedzcie śie co do temperatur bo w everescie pokazuje dysk:48; proc skacze 49-55; dioda procka: 50-57? czy to w miare tempy bo czytałem że może być? oczywiście temperatura w pierwszy dzień użytkowania czyli :) Edytowane 29 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...