Black_Shaggy Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Witam. Mam (w sumie nowego, bo kupionego z 1,5 miesiąca temu) kompa. Nie mogę włączyć żadnej gry... Jak chcę jakąś włączyć robi mi się restart komputera i zrzut pamięci fizycznej (w Blue Screen'ie)... Z tego, co zauwazyłem mam podobny problem, jaki miał jened z kolegów już wcześniej. To jest link, na którym jest ten (jego) problem http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=242906 Co mam robić? Męczę się już z tym kupe czasu i nic! Z góry dziękuję :) To są w skrócie dane mojego kompa: CPU Type: AMD Athlon 64 x2 Dual Core Processor 4000+ CPU Speed: 2100Mhz Cache RAM: 512K x2 Karta graficzna: GeForce 8500 GT 512MB Pamięć RAM: 1GB (chyba 800Mhz; GoodRAM) Aha, jeszcze dodam, że jestem zielony w tych sprawach, więc jak coś, to bardzo proszę o dokładne objaśnienie ;) Moja płyta główna to ASUS M2N-SLI DELUXE Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Black_Shaggy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Hmm.Jaki masz zasilacz? Przetestuj memtestem czy cóś.Chłodzenie na grafie,procku sprawne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Nie pamiętam dokładnej nazwy, ale sie dowiem... Ale mam 230V/400W... A jaki polecasz mi MemTester? Pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 A jaki polecasz mi MemTester?Memtest albo goldmemory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi100 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Memtest albo goldmemory. Memtest86+ - bootowalna CD, program darmowy, test trwa krócej niż GoldMemory i nie trzepie po oczach mrugającymi informacjami o wersji shareware... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Sprawdzałem programem MemTest. Nie czekałem do końca, ale tyle, co było, to nic nie pokazało, że jest cośnie tak. Pozatym i tak myślę, że RAM nie jest uszkodzony, bo wszystko mam nowe... To co mam robić? Pomóżcie... :sad: Może coś w BIOS-ie musze zmienić? Ale już coś próbowałem i nic. To jak coś w BIOS-ie, to powiedzcie, co? Błagam... :( O co chodzi z tymi timingami i zmianiami Mhz dla pamięci? To robi się właśnie w BIOS-ie? Może ja tam muszę coś zmienić... ? To jest chyba napewno mój RAM http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...d,30743/#opinie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Memtest86+ - bootowalna CD, program darmowy, test trwa krócej niż GoldMemory i nie trzepie po oczach mrugającymi informacjami o wersji shareware... Sprawdzałem programem MemTest. Nie czekałem do końca, ale tyle, co było, to nic nie pokazało, że jest cośnie tak. Pozatym i tak myślę, że RAM nie jest uszkodzony, bo wszystko mam nowe... Co z tego , ze masz nowe. Moje nowiutkie Geile tez byly uszkodzone i mialem losowe BSODY i resety kompa. Memtest na defaulcie czyli zaraz zabotowaniu nie wykryje wszystkich bledow , lepiej to sprawdzac recznie w testach , ktore sa pod conmfiguracja. Wtedy jest wieksza pewnosc , tak samo ORTHOS i test blend. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Wszystko tutaj mam OK? http://img187.imageshack.us/my.php?image=cpuz2cz4.jpg Pytam się między innymi dlatego, bo dziwi mnie to, że CAS# Latency ma dla jednego 400Mhz 4.0, a dla drugiego 400Mhz ma 5.0... Nie powinny być jednakowe? I czy napięcie jest w porzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi100 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Napisz jeszcze co masz za zasilacz. Marka, model, moc już podałeś, kłopot w tym, że 400-tka 400-tce nieraz nie jest równa... MemTesta warto odczekać do końca, a nawet pozwolić mu zapętlić się kilka razy. Często jest tak, że błędy pojawiają się w ostatnich testach, albo np. za którymś z kolei przejściem. Edytowane 31 Grudnia 2007 przez Pi100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zasilacz -> http://www.komputronik.pl/Obudowy/Pozostal...pelny,id,36293/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Czyli nie masz markowego zasilacza. Być może tu tkwi problem - rada na przyszłość - kum modecoma 2.0 albo amacroxa 450 co najmniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi100 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 W przypadku Take.Me najlepszym określeniem będzie "wyrób zasilaczopodobny". Bardzo często restarty komputera w przypadku, gdy zasilacz jest niemarkowy, są właśnie winą tegoż urządzenia. Pożycz od kolegi jakiś normalny zasilacz i przetestuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Czyli jakie zasilacze są najlepsze (firmy)? Jak chciałbym wymienić zasilacz, to mogę wymienić tylko jego, czy muszę smieniać całą obudowę, bo tutaj była razem obudowa + zasilacz... Czy to jest pewne, że to jest wina zasilacza? Ja myślałem, że jak kupię 400W, to nie będzie tak źle, bo myślę, że lepsze to niż marne 350W. Troche mnie to dziwi, że przez to może być problem... A nie wystarczy może podnieść napięcie w BIOS-ie? Nie znam się na tym, dlatego pytam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Może to być też coś takiego, że problem nie tkwi w RAM-ach, tylko w BIOS-ie? Ponieważ jak włączam komputer wyskakuje mi jakaś informacja i jest tam napisane coś, o jakiś sterownikach (driver not found... coś takiego i jeszcze coś tam dalej) i jest także napisane coś z BIOS-em i jego wersja (BIOS-u). Może ja muszę po prostu ściągnąć najnowszą wersję BIOS-a i zainstalować... Może tutaj jest jakiś problem... Jak sądzicie? Aha, ale raczej nie chodzi o to, że nie mam zainstalowanych sterowników, bo instalowałem i sprawdzałem, że już wszystkie potrzebna mam. Edytowane 2 Stycznia 2008 przez Black_Shaggy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi100 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Owszem, problem może być w biosie lub ramie lub w czymkolwiek innym jednak jeśli memtest nie znajduje żadnych błędów i zapuściłeś go kilka razy, to pewnie Twój zasilacz nie wyrabia pod obciążeniem proc + karta. Owszem, markowe 400W powinno ten zestaw uciągnąć i to jeszcze z drobnym zapasem, ale Take.Me to nijak nie jest 400W. Fajny test zasiłek masz tu: http://www.nvision.pl/_plugins/content/con...php?content.157 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 OK. Dzięki... Poczytam sobie, ale czy tam jest rozwiązanie mojeo problemu? Aha, właśnie! Przy włączaniu komputera wyskakuje mi taki komunikat i nie wiem, o co może chodzić... Oto on: JMicron Technology Corp. PCIE-to-SATAII/IDE RAID Controller BIOSv.1.06.53 Copyright © 2005 JMicron Technology. Detect drives done, no any drive found. O co może chodzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 O to chodzi, że masz w biosie włączony zewnętrzny kontroler SATA od Jmicron i nic do niego nie jest podłączone, cała historia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 O to chodzi, że masz w biosie włączony zewnętrzny kontroler SATA od Jmicron i nic do niego nie jest podłączone, cała historia... I co ja mam w tej sytuacji zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi100 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Podłączyć dysk na SATA, a jeśli nie masz, wyłączyć kontroler w biosie lub olać ten komunikat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Podłączyć dysk na SATA, a jeśli nie masz, wyłączyć kontroler w biosie lub olać ten komunikat. Ale czy ktoś mógłby mi dokładnie napisać JAK TO ZROBIĆ? Gdzie wejśc, co zmienić, bo nie wiem, jak to się robi :( To się robi w BIOS-ie? Zmienia się z Enble na Disable? Jak tak, to jak nazywa się ta opcja, gdzie mam ją zmienić? Bo ja pamiętam tylko, że coś takiego w BIOS-ie widziałem, ale nie pamiętam nazwy tej opcji :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 szukasz "Jmicron coś tam kontroler" i dajesz na disabled, trochę szybciej się komp będzie opalał bo będzie pomijał szukanie dysku na SATA z tego kontrolera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 szukasz "Jmicron coś tam kontroler" i dajesz na disabled, trochę szybciej się komp będzie opalał bo będzie pomijał szukanie dysku na SATA z tego kontrolera... A co to teraz da? Bo widzę, że już nie mam tego komunikatu przy starcie (z BIOS-em), ale gry nadal nie działają... Dlaczego? O co chodzi? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) to nic nie pomoże w głównym problemie, ale się pytałeś to odpowiedziałem. zobacz co jest na BSODzie napisane, kod błędu itp. to będziemy więcej wiedzieć, spróbuj RAM pozamieniać miejscami, odpalić z jedną kostką pamięci, posprawdzaj kable, zrób format kompa, nie wiem co jeszcze... :) AHA, i sprawdź GRUNTOWNIE pamięci memtestem, zostaw na parę godzin, ja miałem w drugim kompie fabrycznie walniętą kość od goodrama, od tego czasu 3mam się od tego szajsu z daleka... Edytowane 4 Stycznia 2008 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 spróbuj RAM pozamieniać miejscami Ale chodzi o włożenie w inne "gniazdko", czy zamianę miejść z innym RAM-em? Jeżeli to drugie, to obawiam się, że jest niemożliwe, ponieważ mam tylko jedną kość RAM :) A jak mogę sprawdzić, co jest na BSOD-zie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 mozesz spróbować zamienić dla wszelkiego spokoju, żeby się nie resetował przy bsodzie, kliknij PPM na mój komputer ->zakładka zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie i odznacz tam automatycznie uruchom ponownie, wtedy "spowoduj" bsoda i zobacz co tam dają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Spisałem kod błędu z Blue Screen'a. Oto on: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pojawił się problem i system Windows został zamknięty... Informacje techniczne: ***STOP: 0x0000000A (0X00000016, 0x0000001c, 0x00000000, 0x80502392) Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci Zakończenie... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Po włączeniu komputera wyskoczyła mi ta informacja o błędzie od Microsoft'u. Sygnatura błędu: BCCode : 1000000a BCP1 : 00000017 BCP2 0000001C BCP3 : 00000000 Po przesłaniu raportu błędów na stronę Microsoft wyskoczyły mi jeszcze klejne 3 błędy... Tutaj są strony, jakie otrzymałem po przesłaniu tych błędów: http://wer.microsoft.com/Responses/Respons...d4-96b398c943fa http://wer.microsoft.com/Responses/Respons...7f-afb343fba31d http://wer.microsoft.com/Responses/Respons...78-1d3a2fc4add7 http://wer.microsoft.com/Responses/Respons...e9-b32e38d719bb Nie wiem, czy to coś pomoże, ale nie znam się na tym i myślę, iż każda informacja ma znaczenie Jeżeli to jest niepotrzebne, to bardzo przepraszam. Nie wiedziałem... Edytowane 7 Stycznia 2008 przez Black_Shaggy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Przepraszam. Czy ktoś mi teraz pomoże? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łata Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 W takich przypadkach zawsze jest dużo "może to lub tamto". Spróbuj jeszcze potestować stabilność StressPrime lub zanieś kompa komuś kto sie mniej więcej orientuje w ustawianiu Biosu i ma jakiś markowy zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_Shaggy Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 W takich przypadkach zawsze jest dużo "może to lub tamto". Spróbuj jeszcze potestować stabilność StressPrime lub zanieś kompa komuś kto sie mniej więcej orientuje w ustawianiu Biosu i ma jakiś markowy zasilacz. Eee tam! Ciągle coś testuje i nic nie wykazuje! Widzę, że nikt tutaj się na tym nie zna... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 lol :D prosili Cie o memtesta? Zrobiles chwile bo nic nie wyskakiwalo, pusc go kilka h i sie przekonamy. Orthos albo cos takiego tez powinno pojsc w ruch. Wrozek tutaj nie ma, a jesli przychodzisz z takim problemem tutaj to znaczy, ze to Ty sie nie znasz (jak sam napisales) i potrzebujesz pomocy. Mialem podobny problem, bsody zwisy i takie tam - jedna kostka GR padla, memtest na 2 cyklu chyba sypal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...