Tindr Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Witam, pytanie jak w tytule tematu, a poniżej konfiguracja: Płyta - GA-K8NF-9 (Rev. 1.x) Płyta Procesor - AMD Athlon 64 3000 Pamięć - 3 GB DDR 400 Mhz( 2x1 GB Kingston , 2x512 Goodram) Zasilacz - Be Quiet! Straight Power E5-450W Dysk - WD Caviar 250 GB 7200rpm SATA 2. Chciałbym kupić - Asus Geforce 8800 GTS 512 . Czy jest sensu kupowania takiej karty dla w/w konfiguracji? Czy procesor i reszta nie beda jej blokowały? Z góry dzieki za pomoc i odpowiedzi ;) pozdrawaim T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Jak wykręcisz procka to nie będzie najgorzej, zależy jeszcze w jakich grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Jak wykręcisz procka to nie będzie najgorzej, zależy jeszcze w jakich grach.Obecnie posiadam 8600 gt 256 ram i troche jestem z niej niezadowolony... Gram głownie w World of Warcraft i tu troche grafa mi tnie, lubie pograc w FPS (vide Crysis, Gears of War, Bioshock, itp) i tutaj troche mnie ta karta zawodzi... Troche stoje na rozdrożu - czy sprzedac cala bude i zbudowac sobie zestaw od nowa ( i tutaj problem - ile za tak konfiguracje moge otrzymać - w zestawie jest jeszcze dvd rw Neca + buda z plexi z 6 wiatrakami podświetlanymi ;) ) czy wymienić tylko karte.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Procesor - AMD Athlon 64 3000 Z tym procem w pełni skrzydeł tej karty nie rozwiniesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariozg Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Potwiedzam Twoj konfig na pewno znacznie ograniczy ta karte. U mnie jest ledwie 70003DMarkow06, NFS ProStreet tnie niemilosiernie, Colin Dirt wlasnie testowalem z godzinke na podkreconej karcie 1680x1050 i wszystko na high mialem w miare plynnie tj 30-40FPS, aha ja mam wersje GT. Radzilbym Ci sie zastanowic czy nie warto kupic GT a roznice doplacic do nowych bebechow w kompie (plyta+proc+ram). Ja niebawem zmieniam bo jak narazie to karta nie rozwija skrzydel na A64 jednordzeniowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me$$iah Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Napisz ile chcesz na to floty przeznaczyć i się cos wymysli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Hmmm, jeżeli tak to wyglada to zastanawaim sie nad takim zestawem: Procesor - e6750 - 608 PLN Płyta - Gigabyte - 369 PLN Pamięć - Kingston - 120 PLN Grafika - Asus 8800 gts 512 ram - 1117 PLN Obudowa - nie mam zadnej wybranej, zamierzam przeznaczyć - 120 PLN. DVD RW - DVD - 107 PLN Zasilacz - zostaje z konfiguracji poczatkowej - BeQuiet 450 W Dysk - to samo co z zasilaczem, zostaje z konfiguracji powyzej. Suma - 2441 Czy zasilacz uciagnie ten zestaw? p.s swoja obecna bude( wymieniona w pierwszym poscie) zamierzam sprzedac - zamiast zasilacza 450 W bedzie 350 w, dysk natomiast 200 GB ATA - ile moglbym wyciagnac za taka konfiguracje - wiekszosc komponentow ma jeszzcze gwarancje - procek do 01/2009, karta do 07/2009.... Edytowane 29 Grudnia 2007 przez Tindr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) zalezy jeszcze w jakich rozdzielczosciach planujesz grac ;) jezeli powyzej 1600x1200 to spokojnie wystarczy wykrecenie procka do ~2.8 ghz (ewentualnie kupno jakiegos selekta x2). Pozniej roznica pomiedzy c2d ~3 ghz a athlonem bedzie w grach praktycznie niewidoczna ;) Edytowane 29 Grudnia 2007 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Z racji posiadania lcd maxymalnie dzialajcego w rozdzialce 1280x1024 nie planuje grać w wyższych :D Czyli mozliwe by bylo kupno nowej kart i procka? Np takiego - Procesor plus w/w karta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 imo zmieniamy procka na X2 3800+ Manchester i nie ma sensu nic zmieniać. PS:karte weź GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Procesor oczywiście trzeba wymienić na c2d Ten który zaproponowałes jest odpowiedni (e6750). po przeczytaniu komentarzy typu brak roznicy miedzy c2d 3GHz i a3000+@2,8GHz w dyskusje nie chce mi sie nawet wchodzić. Po prostu znajdz w sieci kilka testów procesorów core, jest wsórd nich sporo gier (anandtech, xbitlabs, z polskich np. egielda czy jakikolwiek inny). x2 był mniej więcej 20% mniej wydajny w grach (20% mnie fps przy tej samek karcie grafiki) zegra w zegar - był, bo porownania były do x2 90nm, a nowe x2 65nm sa wyraznie wolniejsze od starych. Caly czas owa o porownaniu zegar w zegar. Zauwazmy teraz, ze c2d osiaga duzo wyzsze zegary... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 póki co nie ma najmniejszego sensu ten sprzet da sobie rade, moze gorzej niz jakis core ale do lutego wystarczy :P pozniej bedzie mozna zmieniac na e21x0 i ga-p31-ds3l za grosze.... wez tego manchestera co podałem pokręć go ile fabryka dała i bedzie wystarczająco... - trzymaj kase na za 2-3 miesiace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Procesor oczywiście trzeba wymienić na c2d Ten który zaproponowałes jest odpowiedni (e6750). po przeczytaniu komentarzy typu brak roznicy miedzy c2d 3GHz i a3000+@2,8GHz w dyskusje nie chce mi sie nawet wchodzić. Po prostu znajdz w sieci kilka testów procesorów core, jest wsórd nich sporo gier (anandtech, xbitlabs, z polskich np. egielda czy jakikolwiek inny). x2 był mniej więcej 20% mniej wydajny w grach (20% mnie fps przy tej samek karcie grafiki) zegra w zegar - był, bo porownania były do x2 90nm, a nowe x2 65nm sa wyraznie wolniejsze od starych. Caly czas owa o porownaniu zegar w zegar. Zauwazmy teraz, ze c2d osiaga duzo wyzsze zegary... Nie czytaj miedzy wierszami tego co pisze, prosze. Ja jeszcze wspominalem o duzej rozdzielczosci ;) ogarnij to. Wbrew pozorom, jezeli ktos gra w 1920x1200 przesiadka z x2 na c2d nie ma wiekszego sensu ;) @Tindr wez toledo a nie manchestera - lepiej sie kreca (z 2 do ~3 ghz) ;] Edytowane 30 Grudnia 2007 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Dziekuje wszystkim za porady :D Nabyłem juz GeForce 8800 Gt 512 ram od Asusa. Teraz jeszcze zakup procka - mam na oku coś takiego Toledo Dobry wybor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grondo Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Mialem podobny problem. Wiec. Sprzedalem plyte/proca/ram za 330zl (a8ne, venice3k, 1gb twinmos) Doplacam 250zl i mam e2160, 2x1 kingstonow i Gigabyte Ga-p31-ds3l. Duuzo lepsze rozwiazanie niz wydawanie 200zl na samego proca (szczegolnie w przypadku jezeli chcemy miec 8800gt) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kodziu Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Jeśli chcesz sie jeszcze bawić w procki na s939 to tylko x2 na rdzeniu toledo. O wiele lepiej się kręcą niż manchestery. Twoja płyta nie należy do najlepszy jeśli chodzi o OC więc ja bym polecał x2 4200 (11x200) jeśli dobrze trafisz wystarczy zwiększenie fsb do 255 i już masz 2,8ghz a taka wartość raczej żadnej grafiki hamować nie powinna ;-) Ja kupiłem pierwszego lepszego z allegro jw. i lata na 2,8 przy V1,28 czyli mniej niż oryginalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Twoja płyta nie należy do najlepszy jeśli chodzi o OC więc ja bym polecał x2 4200 (11x200) jeśli dobrze trafisz wystarczy zwiększenie fsb do 255 i już masz 2,8ghz a taka wartość raczej żadnej grafiki hamować nie powinna ;-)Nie do konca ;) na c2d spokojnie do tych 13k w 3dmarku 2006 powinno sie dojsc, na x2 prawdopodobnie nawet do 10 nie dobijesz. W grach przy 1280x1024 tez, tak jak napisal komisarz do 30 procent roznicy moze byc. Jednak z 2giej strony w wiekszosci gier nie odczujesz roznicy miedzy 100, a 150 fps ;) Przycinac tez nic poza crysisem nie powinno, takze musisz zdecydowac sam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Jezeli uda sie sprzedac mojego obecnego kompa to wtedy wymienie pare spraw tak jak o tym napisalem wyzej a jezeli nie to wymienie procka na jakiegos Athlona 64 X2 4200 Toledo a w przyszlym roku zmienie plyte na sli i dokupie sobie drugiego 8800 gt jak ceny spadna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) No niegłupi pomysł. Na tym Toledo jak go dobrze pokręcisz powinien udźwignąć tego 8800GT. http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=280998194 Potem wymiana na Penryna , ad do tego jakaś dobra płyta pod SLI no i drugi 8800GT :) Sam czasem żałuję, że nie poczekałem z przesiadką z 939(też miałem A64 3000+) na tego Intela. A mogłem przecież wymienić na dwu rdzeniowego Toledo i poczekać na penryna. No ale mam nadzieję ,że ta MSI p35 da sobie radę z Penrynem. Gorzej już z SLI ;) Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Ja również polecam na razie się wstymać z wymianą plat4my. Penrynów jeszcze nie ma i ciekawe jak ceny będą wyglądały, kiedy do sprzedaży puszczą jeszcze Celerony Dual-Core. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 No jeżeli nie sprzedam swojej budy to wymienie sobie na takiego procka jak opisales, narazie nawet na Athlonie 64 3000+ bardzo ladnie sie sprawuje, a ze mam lcd z max rozdzialka 1280x1024 to wydaje mi sie ze nowy 2 jajowy procek znaczaco poprawi dzialanie kompa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 No w tych grach co wykorzystuje dwa rdzenie to na pewno. Na pewno w takich grach jak COD 4 czy Medal of Honor: Airborne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tindr Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Koniec końców zamówiłem taki procesor - Toledo . Jeszcze jedno pytanie - jakie chlodzenie do niego byłoby najlepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Frezeer 64 Pro lub Pentagram HP100 AlCU. Ja mam tego pentagrama i z moim Brisbane X2 @ 2700Mhz radzi sobie bardzo dobrze, no i ma jeszcze taką zaletę że pasuje na platformę Intela 775 :wink: , wiec w przyszłości jak będziesz zmieniał platformę na 775 dobre chłodzenie już będzie. Edytowane 2 Stycznia 2008 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Freezer 64 Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...