Skocz do zawartości
svende

Msi K9a2 Cf-f - Amd 790x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem tą płyte co w temacie MSI K9A2 CF-F i jest mały problem , ta płyta ma 3 złącza do wentylatorów 1 do CPU 4 PIN i 2 do SYSFAN 1 SYSFAN 2 3 pinowe i teraz podpiołem wentylator wyciągający powietrze z tyłu obudowy Arctic 9 L i płyta nie steruje nim ,wentyl cały czas kręci się na pełnych obrotach na poprzedniej płycie MSI KN9 SLI jak podpiołem pod to gniazdo to speedfanem oraz w biosie mogłem nim sterowac ręcznie i automatycznie a na tej płycie nie chociaż jest takie samo gniazdo.W biosie nie moge nim regulowac , speedfanem też nie chociaż go widzi ani programem Dual core od płyty niewiem czemu , pomózcie mi co jest nie tak poustawiane jak mogę regulowac automatycznie wentylator dodatkowy tak jak na tamtej płycie.

Na ilu jeszcze forach założysz ten sam temat napisany wyśmienitą łamaną polszczyzną, zanim do ciebie dotrze, że nie każda płyta ma możliwość regulacji prędkości dodatkowego wiatraka? Najwidoczniej ta akurat nie ma.

Problem 3:W biosie jak poustawiam timingi pamięci na 4-4-4-12-16 2T tak jak powiiny byc dla pamięci Geil Ultra Dual 2x1gb 800Mhz to bios widzi je ok ale system oraz programy takie jak Everest czy Cpu - Z widzą je jako 4-4-4-10-16 2t żle rozpoznawany jest TRAS zamiast 12 to jest 10 i dlaczego tak jest co z tym zrobic .

"Bug" w BIOSie, spotykany w paru innych płytach wspierających Phenoma (min. Gigabyte GA-M56S-S3, Biostar TF560 A2+/TF570 SLI A2+). Przypuszczalnie w K10 tRAS jest ustawiany w innym rejestrze PCI. Sugeruję popróbować różnych BIOSów; jak nie pomoże, to wysłać maila do producenta. Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ostatnią tę że płytę i mam mały problem. Otóż W biosie chcąc przejść z Htt (czy jak to sie tam zwie) ponad 300 Mhz, bios się "wiesza" poruszanie klawiszami nic nie daje. Do 300 Mhz jest wszystko w porządku, a tylko naciśnięcie Page Down, powoduje zawieszenie. Co z tym zrobić? Oczywiście zaznaczę że wgrałem najnowszy bios i dalej jest to samo. Jakieś sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego Mobaska jako zastępstwo puki nie odzyskam Abita AX78 i powiem, ze ta płyta ma śmieszne odpały xD głownym jest to, ze sama się wyłącza jak gram :) układy zasilania się pierdzielą... dałem im nawiew 92mm i wszystko jest teraz stabilne...

Przydało by się przykleić tam jakiś radiator może wtedy by nie trzeba nawiewu xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkreślam, że jeszcze się nie obudziłem :wink: , ale v2 mimo podobieństwa laminattu jest na amd770. Ale są też ludzie, którym działa na tym sprzęcie cos pokroju X2 5000+ na >3GHz z podbitym vcore, ja kupiłem za 130zł oem allegrowy, może to jakieś odpady były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na dniach okazyjnie zakupiłem płytę główną z tematu, jako nową, nierozpakowywaną, z gwarancją itd.

Zainstalowałem na niej nowy system, najnowsze sterowniki i wgrałem najnowszy BIOS.

Generalnie wszystko działa bez zarzutu dopóki nie dokonam zmiany HT.

Podniesienie tej częstotliwości choćby o 1 MHz skutkuje... rzeczywistym obniżeniem taktowania HT do ok. 140MHz.

Przy uruchomieniu pojawia się komunikat informujący o zmianach ze względu na zbyt wysokie taktowanie pamięci RAM.

Podnoszenie napięć (w tym ramów) nie skutkuje

Nie mam pojęcia jak temu zaradzić.

Wgrałem dwa starsze BIOSY v1,5 i 1,4 - bez zmian. POMOCY!

Moja konf.

proc. - X2 5000+

RAMy - Patriot 6400LLK

zasilacz - Antec EarthWatts 380WAT

Wcześniej na płycie ASUS M3A wszystko działało bez problemy HT podnosiłem do 240 MHz (więcej nie próbowałem).

Byłbym wdzięczny za pomoc

Edytowane przez sankty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera... też kupiłem za 130zł ten "odpad" z allegro xD płyta ma być zastępsetwem puki nie odbiore abita ax78 który jest jednak lepszy od tego... tak czy owak mam nadzieje, ze płyta mi padnie w ciągu tych 30 dni gwary :) i dadzą mi nową albo zwrot kasy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CYTAT:

Na dniach okazyjnie zakupiłem płytę główną z tematu, jako nową, nierozpakowywaną, z gwarancją itd.

Zainstalowałem na niej nowy system, najnowsze sterowniki i wgrałem najnowszy BIOS.

Generalnie wszystko działa bez zarzutu dopóki nie dokonam zmiany HT.

Podniesienie tej częstotliwości choćby o 1 MHz skutkuje... rzeczywistym obniżeniem taktowania HT do ok. 140MHz.

Przy uruchomieniu pojawia się komunikat informujący o zmianach ze względu na zbyt wysokie taktowanie pamięci RAM.

Podnoszenie napięć (w tym ramów) nie skutkuje

Nie mam pojęcia jak temu zaradzić.

Wgrałem dwa starsze BIOSY v1,5 i 1,4 - bez zmian. POMOCY!

Moja konf.

proc. - X2 5000+

RAMy - Patriot 6400LLK

zasilacz - Antec EarthWatts 380WAT

Wcześniej na płycie ASUS M3A wszystko działało bez problemy HT podnosiłem do 240 MHz (więcej nie próbowałem).

Wygląda na to, że płyta jest po prostu skopana.

Posiadam dwa Biosy, które dostałem z pomocy technicznej MSI, nie mogę ich tutaj zamieścić, więc mogę na życzenie przesłać na maila.

Pierwszy to najnowszy oficjalny, pewnie BETA (172), drugi to BIOS Performance(P0A).

Edytowane przez sankty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kolegi wyżej - masz taki komunikat?

"DQS training failed on previous boot, reverted to slower DRAM speed"

bo ja sobie również wgrałem najnowszy bios i mam to samo co ty. Zmieniam teraz częstotliwość i mimo ustawienia dzielnika dla pamięci na chociażby 1:1, to nie daje nic, komp nie wstaje, trzeba wyłączyć i włączyć i wtedy wyskakuje ten komunikat. No i W CPU-Z mam ustawione taktowanie 183MHz x8...

Kurde dziadostwo kupiłem, a cieszyłem się że wyrwałem ją za 111 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za swoją łącznie dałem 147zł :/ ...

A komunikatow żadnych nie mam, poprostu komp po wyłączeniu trzeba odłączyć od prądu i jest wszystko git.

ALE po o/c procka do 2500 zaczeły się właśnie te cyrki z FSB :/ zauwarzyłem to przy konfiuracji opcji do Mass Effect... wlączam podsumowanie tam a tu pokazuje procek 1666GHz :o zonk... CPU-Z to samo... AMD Overdrive sie nie chce włączyć albo okrutnie się tnie :/

Chętnie odeśle tą płyte ale znowu zostane bez kompa :/ tzn będe miał Abita KN9 i grafike z 1mb pamięci :/

Tak czy owak biore się za kombinowanie! może coś pominołem kto wie... może włączyłem/ nie wyłączyłem/ niezauwarzyłem itd. jakiejś głupiej opcji...

EDIT

Znalazłem coś ciekawego na forum MSI xD

http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=2917.0

EDIT2

MSI K9A2 CF-F na chipscie 790X, zmarła dnia 19 czerwca 2008 roku... pokój jej układom scalonym :(

Edytowane przez Dark_Reaver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kolegi wyżej - masz taki komunikat?

"DQS training failed on previous boot, reverted to slower DRAM speed"

bo ja sobie również wgrałem najnowszy bios i mam to samo co ty. Zmieniam teraz częstotliwość i mimo ustawienia dzielnika dla pamięci na chociażby 1:1, to nie daje nic, komp nie wstaje, trzeba wyłączyć i włączyć i wtedy wyskakuje ten komunikat. No i W CPU-Z mam ustawione taktowanie 183MHz x8...

Kurde dziadostwo kupiłem, a cieszyłem się że wyrwałem ją za 111 zł...

Tak, dokładnie, taki mam komunikat.

Przekazałem te informacje, łącznie z linkiem na forum MSI, do pomocy technicznej - ciekawe co oni na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT2

MSI K9A2 CF-F na chipscie 790X, zmarła dnia 19 czerwca 2008 roku... pokój jej układom scalonym :(

co z nia robiles ze padla ?

tez mam taka sama z allegro i nie che zeby mi w najmniej oczekiwanym momencie odmowila posluszenstwa

a wlasnie jak z tym sprzedawca? wymienil ci plytke czy zwrocil pieniadze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz ide odesłać swoją płyte na gwarancje... jak fart to fart...

Mam nadzieje, że zdołali mi naprawić już Abit'a AX78... przynajmniej stabilnie działał i miał wyjście optyczne na dźwięk :)

A tak czy owak co po za poprawionym o/c (brak przetaktowywania w okolice 166 fsb) daje nowy bios ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienia względem ver. 1.6 to że nie wywala błędów i można kręcić, ale dalej nie moge więcej jak 300 MHz ustawić :/... Tak pozatym to masakra :zonk: tak od "jaj" se popatrzyłem do obudowy i... radiator na chipsecie był z jednej strony wypięty :| kołek sie musiał wypiąć, normalnie masakra, że też nic się nie działo, normalnie na kompie siedziałem... Musi to niezłe temperatury wytrzymywać... :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swoją płytą nic nie robiłem w sumie... działałem na niej normalnie bo po o/c się wywalała nawet z nawiewem... ale nawet z nawiewiem i wszystkim na DEF. jak się wyłączyła tak nie wstała :|

A czy facet odda kase czy wymieni na drugą to sie okaże... w sumie wolał bym kase... ale, że je cały czas sprzedaje wiec dostane nową zapewne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet wysłał w czwartek, dziś juz mam. LE1640 prowadzi troszke gorzej od DFI DK 790FX, jakieś 50-60MHz. Na Phenomie strata wydaje sie podobna. Sekcja zasilania jest typu 3+1, mam pewne wątpliwości czy przy k8 nie działaja tylko 3 fazy. Z najnowszym bioesm 12 czerwca Phenom wydaje sie dobrze działac. Teraz testuje OC Phenoma z podbitym vcore i nawiewem na sekcje zasilania, później usune nawiew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swoją płytą nic nie robiłem w sumie... działałem na niej normalnie bo po o/c się wywalała nawet z nawiewem... ale nawet z nawiewiem i wszystkim na DEF. jak się wyłączyła tak nie wstała :|

A czy facet odda kase czy wymieni na drugą to sie okaże... w sumie wolał bym kase... ale, że je cały czas sprzedaje wiec dostane nową zapewne

i jak zwrocil kase ? u mnie tez dziwnie sie ta plytka zachowuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi