Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siema jaki tu jest chaczyk?

http://allegro.pl/item285578217_s_u_p_e_r_...na_za_1szt.html

Szukam jakichs tanich kolumienek zeby w miare graly.

2. To:

http://allegro.pl/item286998866_kolumny_be...glosnikowe.html

Lepiej gra od tego?:

http://allegro.pl/item285301627_kolumna_po...m_6_gniazd.html

3. Jaki wzmacniacz polecacie do dwoch altusow 140 bo jesli nie znajde zadnych glosnikow w miare tanich to zostane przy nich ^^ z tym ze mam je na rok pozyczone bo potem musze oddac wiec pomyslalem ze jak cos taniego jest to moglbym kupic. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku.. o 1 kolumnach to zapomnij.. są robione z kupy i utwardzane masłem... nie patrz na moc kolumn bo praktycznie nic nie znaczy, lepiej kupić zaufanej firmy:] Tonsil <- wiadomo... ja posiadałem 4 Tonsilowskie Altusy 140 i podłączone były do Unitry WS 503 niestety wszystko sprzedałem ale jak najbardziej polecam.. w sumie miałem sporo wzmacniaczy w tym audiofilski Yamaha AX-700 i powiem Ci że najładniejszy dźwięk z altusów wychodził przez WS 503.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :-) osobiście bym zdecydowanie wolał alpharda głośniki niż tonsilki-miałem i to i to i tonsile mają mniejszą żywotność pomimo większej ceny-a ta cena tej kolumny alpharda faktycznie jakaś niska-ja kupowałem głośniki (sam głośnik) 20cm 100 rms 200 muzycznej za 50zł ( w innym sklepie były po 75) i głośniki to co już przeżyły to podziw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie dlatego chce opinie bo nieraz u kumpli widze taki tani szmelc a tak daje ze szok, niektore modele takie wychodza ze sa tanie a lepsze od 5 razy drozszych wiec chcialem zapytac :P to kto cos jeszcze na ten temat powie..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie dlatego chce opinie bo nieraz u kumpli widze taki tani szmelc a tak daje ze szok, niektore modele takie wychodza ze sa tanie a lepsze od 5 razy drozszych wiec chcialem zapytac :P to kto cos jeszcze na ten temat powie..?

Widzę że dla Ciebie wyznacznikiem jakości jest łomot :lol: Jestem pewien że Twoi kumple nie potrafią docenić dokładniejszego sprzętu i tyle. Jak chcesz coś co "daje" to patrz na efektywność/skuteczność i rozmiar głośników basowych + dopuszczalna moc (RMS !!! a nie PMPO ) ...

2862822[/snapback]

Misiek ? masz Altuski 140 :| i chcesz je zmienić ? jedne z najlepszych głośników jeśli chodzi o jakość dźwięku...

:ploom:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle to odpowiedz mi na drugie pytanie bo to mnie interesuje.. dlaczego kazde glosniki drogie sa takie malutkie kolumienki.. to lepiej gra? :>

Głośnik który ma liniową charakterystykę jest droższy, taki który dokładnie przenosi impulsy ( char. wodospadowa) jest droższy , ten który ma szersze pasmo (= jest większy) jest droższy ... itd. itd.

Aby mieć szerokie pasmo przy wysokiej dokładności trzeba zapłacić bardzo wiele - nie wszystkie dobre głośniki są drogie ... po prostu dobre i duże głośniki są bardzo drogie.

B&W Nautilus 801D - 50 tys. PLN ... to są naprawdę dobre, dokładne kolumny z szerokim i równomiernym pasmem

B&W Nautilus - 200 tys. PLN ... to są jeszcze dokładniejsze kolumny, z jeszcze mniejszymi podbarwieniami i dokładniej przenoszonymi impulsami ( każdy przetwornik jest zasilany osobnym wzmacniaczem - zwrotnica aktywna w zestawie )

[ps. te oba Nautilusy są przesadnie drogie - ale taką taktykę wybrał producent - czyli sprzedać mało z wysoką marżą]

Głośniki dobre = droższe które widzisz są małe bo na takie głośniki jeszcze wiele ludzi stać ... mało kogo stać na duże dokładne kolumny bo mało kto da powiedzmy za parkę 50 K PLN - z tego powodu nie widujesz w cennikach dobrych i dużych.

Bardziej ekonomicznym wyborem są monitory aktywne studyjne - tutaj super-precyzyjny sprzęt można mieć już za 4-5 tys a precyzyjny za 1-2 tys (i nie trzeba dokładać do wzmacniacza [właściwie wzmacniaczy] ... bo już jest zintegrowany).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dasz tylko linka do jakiegos zmachola ktory to pociagnie z allegro? :)

For You coś estradowego będzie odpowiednie ( nadal zakładam że łomot [nie mylić z jakością] cenisz na 1 miejscu ) :wink:

strzelam:

http://www.allegro.pl/item290405176__wzmac..._moc_2x180.html

http://www.allegro.pl/item286992469_na_imp...owy_480wat.html

http://www.allegro.pl/item288674736_na_imp...wy_1200wat.html

Ty strzelaj :

http://www.allegro.pl/20727_koncowki_mocy_...p;change_view=1

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łomot łomotem ale ale ładowanie do domu pudeł estradowych czy jakby to ładniej ująć huk-puszek to pomyłka nawet w kategorii mam fajne nagłośnienie bo przeszkadza sąsiadowi z bloku obok

dalej - takie kolumny po taniości (2gi link) w najlepszym wypadku wyglądają jak kolumny. skoro są najtańsze to siedzi tam to co jest najtańsze,, to nie jest nawet powiedzmy sumienie wykonana konstrukcja tylko stereo odpowiednik kina domowego clatronik ;] to nie gra nawet tak jak wygląda i podejrzewam że zestawione z równie marketingowym wzmacniaczem (,, a co,, 200pln 2x200w z allegro;p) nie da rady sumienie wykonanym głośnikom komputerowym nie wspominając o choćby najtańszych seriach monitorków "uznanych marek",, fakt, są szanse że zagra to głośniej tylko przy absolutnym braku liniowości + dużych zniekształceniach

podaj budżet, powiedz jakiej muzyki słuchasz,, coś się pewnie znajdzie,, na pewno nie to co wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokoj 2.5 na 6 metrow, czesto sprzet na imprezy biore do kumpla a jego pokoj to 4m na 8-10. Slucham sam techno 80% czasami hh albo muzyke filmowa jak mam dni do rozwazan ;P na imprezach to co na dyskotekach w sumie zeby dziewczyny mogly tanczyc :).

Aktualnie na imprezach mamy 4x altusy 140 i nie wypadaja najlepiej chociaz po 6 bronkach zaczynaja ladnie grac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie coś fajniejszego do domu a altusy zostawmy na imprezie tam gdzie ich miejsce ;)

jako że mówisz tekno i jak sądzę jakościowo nie masz wymagań powyżej średniej to jakieś tonsile czy stxy podłogowe powinny zrobić robotkę,, posłuchaj sobie w mmarkcie i wybierz to co do ciebie najbardziej przemówi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omg wlasnie ja chce cos lepszego :P jakbym chcial to co mam to bym za te 500zl dokupil jeszcze 2x altusy 140 ;P nie wiem no powiedzcie co zajebiscie gra, co ma bas, nie szarpie, moze grac glosno i czysto bo altusy naprzyklad wymiekaja juz przy glosnej muzie, bas na gwizdki leci i sredniotownowki i zaczyna szarpac.. jaki jest porzadny sprzet. Oczywiscie nie mowie tutaj o 5k zl tylko cos w normie za 500zl. A moze za 1000 jest cos super i radzicie dozbierac.. no nie wiem. Wypowiedzcie sie ktos ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja wyglada tak. Jesli puszczasz muze MP3, a podejrzewam, ze tak jest, to sobie odpusc drozszy sprzet.

Ja sobie ostatnio sprawilem wymarzony zestaw Mission M33i + Yamaha AX-570 + Terratec Aureon Space 7.1 + kable ProCaba i po pierwszym zachwycie spojrzalem chlodniej na ten sprzet i doszedlem do wniosku, ze to gra gorzej niz Creative 2.1 mojego kuzyna. Nigdy w zyciu siebie o to nie podejrzewalem, ze tak napisze, ale nie chce byc inaczej, zestaw Creative 2.1 gra przyjemniej niz sprzet za prawie 1500zl...

Pewnie ktos powie, ze na Creative dzwiek nie jest tak naturalny, tak cudownie audiofilski itd. , ale kur... jest poprostu przyjemniejszy dla ucha :)

Pewien gosc na audiostereo napisal, ze "Jesli puszczasz muze MP3, to im lepszy sprzet kupisz, tym gorszy bedziesz mial dzwiek" i jest w tym 100% racji. Ja sprzedaje ten caly sprzet i kupuje Creative 2.1 za 100zl...

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaka muze sie puszcza na drogim sprzecie? :>

Mam Creative 5.1 i powiem ze slicznie graja ^^ ale altusy tak sama i maja wiekszy basik :P wiec jak juz mam zostac przy tanim sprzecie to chyba przy nich narazie zostane :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam, że komuś się podoba dźwięk z 2.1 Creativa i sprzedaje droższy i bez wątpienia lepszy sprzęt to mogę śmiało powiedzieć, że jest głuchy.

A jak słuchasz mp3 w marnej jakości to kup sobie jamnika i nagrywaj je na kasety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie przydało by sie puszczać muzę z cd, dużo lepsza jakość ale nie dla wszystkich wyczuwalna i nie na każdym sprzęcie, swoją drogą dobra mp3 też nie jest zła wiadomo zależy od poziomu kompresji.

Brzmienie Tonsilków też lubię zawsze soczyste:) Ale swoją drogą Altusy to wcale nie jest zły sprzęt, może nie hig-end ale porządny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam, że komuś się podoba dźwięk z 2.1 Creativa i sprzedaje droższy i bez wątpienia lepszy sprzęt to mogę śmiało powiedzieć, że jest głuchy.

A jak słuchasz mp3 w marnej jakości to kup sobie jamnika i nagrywaj je na kasety.

Wiedzialem, ze sie zaraz jakies prawdziwe "audiofile" oburza, ale najwidoczniej i ja i wszystkie osoby, ktore sluchaly sa wyjatkowo gluche. Problem tylko w tym, ze ja siebie za gluchego nie uwazam. Nie chce byc inaczej, ten sprzet sie pod MP3 nie nadaje, a raczej malo kto ma wszystkie zgrane na 320kb/s. Ale ty jako audiofil z pewnoscia masz ;)

Kupilem, zobaczylem, posluchalem i nie chce byc inaczej, a sluchanie 1/3 ze swojego zbioru MP3, bo tylko one brzmia dobrze, to nie jest dla mnie rozwiazanie.

Jesli bywasz we Wroclawiu, to zapraszam na odsluch, przyniose specjalnie dla ciebie Creativa i posluchasz sobie tego i tego.

PS.

I bez nerwow mistrzu. Napisalem co mysle, a ty mi tu walisz jakimis nieprzyjemnymi docinkami. Nie wkrecaj sie tak, bo to niezdrowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedzialem, ze sie zaraz jakies prawdziwe "audiofile" oburza, ale najwidoczniej i ja i wszystkie osoby, ktore sluchaly sa wyjatkowo gluche. Problem tylko w tym, ze ja siebie za gluchego nie uwazam. Nie chce byc inaczej, ten sprzet sie pod MP3 nie nadaje, a raczej malo kto ma wszystkie zgrane na 320kb/s. Ale ty jako audiofil z pewnoscia masz ;)

Kupilem, zobaczylem, posluchalem i nie chce byc inaczej, a sluchanie 1/3 ze swojego zbioru MP3, bo tylko one brzmia dobrze, to nie jest dla mnie rozwiazanie.

Jesli bywasz we Wroclawiu, to zapraszam na odsluch, przyniose specjalnie dla ciebie Creativa i posluchasz sobie tego i tego.

PS.

I bez nerwow mistrzu. Napisalem co mysle, a ty mi tu walisz jakimis nieprzyjemnymi docinkami. Nie wkrecaj sie tak, bo to niezdrowo.

Nigdzie i nigdy nie napisałem, że jestem audiofilem. Dla mnie to jest choroba a ja chory nie jestem. Tak mi się wydaję. Po prostu miałem w domu już sporo sprzętu i wiem jak sprawa wygląda. Jeśli piszesz, że wolisz słuchać sprzętu na Creativach to twoje zdanie, choć dla mnie trochę pochopne. Nie wiem jak długo słuchałeś tego zestawu co to ponoć nie gra lepiej od 2.1 ale wg. mnie powinieneś dłużej. Komputerowe zestawy są właśnie robione po to aby dźwięk podobał się słuchaczowi, przez co podbarwiają różne częstotliwości, które z pozoru tylko poprawiają dźwięk. Najlepiej by było jakbyś mógł porównać oba zestawy na raz, 5 min słuchać tego 5 tamtego. Tutaj też sprawa rozchodzi się o to czego słuchasz i w jakiej jakości. Ale chyba warto czasami pozwolić sobie na trochę więcej luksusu i posłuchać muzyki w lepszej jakości.

Trochę za bardzo się oburzyłem, masz rację. Nie chciałem na Ciebie najechać. Przepraszam. Po prostu takie wypowiedzi jak ta twoja "ochronią" ludzi przed dobrym dźwiękiem, a tego nie chce :wink:

Moje zdanie jest jasne. Warto zainwestować w coś więcej niż Creativ czy Altusy. Teraz jestem tego jeszcze bardziej pewien gdy zmieniłem zestaw głośników ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiofile nie kompresują do MP3. Ba oni odtwarzają wyłącznie z CD.

Ja chciałbym wiedzieć jaki sens ma porównywanie jakości dźwięku na mp3 skompresowanych z marnym bitrate (pewnie 128kbps). To normalne, że lepsze głośniki bardziej eksponują niedoskonałości kompresji. To przez to, że ich dźwięk jest bardziej szczegółowy i klarowny. W zestawach Creativa bas dominując nad resztą pasma zalewa je ukrywając niedociągnięcia...

Ja używam bezstratnej kompresji flac, choć audiofilem nie jestem to lubię mieć porządny dźwięk. A różnicę słychać już na przyzwoitym przenośnym odtwarzaczu muzyki ze znośnymi słuchawkami.

Miałem okazję słuchać ostatnio zestawu Creativa 2.1 z nowszej serii i nie wiem co w tym dźwięku może się podobać... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiofile nie kompresują do MP3. Ba oni odtwarzają wyłącznie z CD.

Ja chciałbym wiedzieć jaki sens ma porównywanie jakości dźwięku na mp3 skompresowanych z marnym bitrate (pewnie 128kbps). To normalne, że lepsze głośniki bardziej eksponują niedoskonałości kompresji. To przez to, że ich dźwięk jest bardziej szczegółowy i klarowny. W zestawach Creativa bas dominując nad resztą pasma zalewa je ukrywając niedociągnięcia...

Ja używam bezstratnej kompresji flac, choć audiofilem nie jestem to lubię mieć porządny dźwięk. A różnicę słychać już na przyzwoitym przenośnym odtwarzaczu muzyki ze znośnymi słuchawkami.

Miałem okazję słuchać ostatnio zestawu Creativa 2.1 z nowszej serii i nie wiem co w tym dźwięku może się podobać... :/

Ale widzisz, daje sobie reke uciac, ze autor tematu bedzie puszczal muze MP3, a takim wypadku nie warto kupowac niczego lepszego od tych Altusow, ktore juz ma. Co do MP3, to wiekszosc moich ma 192kb/s i nawet na tym nie moge powiedziec, zeby ten zestaw dobrze gral.

Jesli o Creativa chodzi, to jesli nie sluchasz MP3, to pewnie ze Ci sie nie podoba, ale widzisz, ja zrobilem blad, bo moja muza to TYLKO MP3, a w takim wypadku taki zestawik w nieduzym pokoju spisuje sie znakomicie. Nie wiem tez co Ci sie nie podoba w basie z Creativa, bo wcale reszty nie zaglusza, wrecz przeciwnie, jak sie wszystko dobrze ustawi, to bylem w szoku, ze takie gowno za 100zl moze miec tak przyjemny basik, nie za glosny, nie dudniacy, lecz w sam raz. Dudni za to w konkurencyjnym Logitech X-230, tam to wyraznie slychac.

Zaleznosc jest taka. Jesli MP3, czyli gorsze zrodlo, to im drozszy i lepszy sprzet, tym gorszy uslyszysz dzwiek, bo sprzet bedzie ukazywal slabosci MP3. Jesli zrodlem bedzie CD, czyli dobre zrodlo, to tu juz zaleznosc jest normalna, czyli im drozszy i lepszy sprzet, tym lepszy bedziesz mial dzwiek, a CD zacznie ukazywac slabosci Creativa. Problem tylko w tym, ze narazie to moj sprzet ukazuje slabosci MP3...

U mnie wyglada to tak, jakbym kupil plazme 42" FullHD i puszczal na tym DivXy. Beda wygladac calkowicie do [gluteus maximus], kiedy na zwyklym telewizorze 21" wygladalyby jak najbardziej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi