rafal92 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Witam Wydaje mi się że mam nie codzienny problem. Chodzi o to że bawiłem się timmingami i nagle ustawiły się na stałe i za chiny nie idzie ich zmienić tzn. w biosie niby idzie zmieniać i zapisać ale cpu-z i everest pokazuje ciągle to samo a superpi nie reaguje na zmianę timmingów, nie pomógł nawet clear CMOS. timmingi które ustawiły się same z kapelusza to 5 6 6 18 26 2T na dodatek dzelnik pamięci mogę zmienić ale timmigów nie. :blink: Czyżby coś siadło? :huh: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Z bios zmieniałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) A64tweaker dziala? Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Hammerhead Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 W niektórych wersjach BIOSów do tych płyt nie działały poprawnie niektóre timingi. Spróbuj może innego BIOSu? A może nie przestawiłeś opcji od ustawiania timingów (nie pamiętam nazwy) na Manual :P? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Bios aktualizowałem już wcześniej i wszystko działało i wczoraj siadło, według mnie nic aktualizacja nie da bo CCMOS nic nie dał a po za tym mam najnowszą wersje biosu, albo mi się wydaje albo na mój rozum to siad procek bo on tym steruje, jest taki timming jak trtw i w biosie mam skale max 3 a w memset jest chyba do 10 i jak włączam memseta to ten timming jest na 4 i nic w memset nie moge zrobić puki jego nie przestawię, może być na tą samą wartość ale próbowałem na 3 i komp się zawiesza no ale jak odblokuje memseta to już moge sterować timmmigami ale do następnego restartu i potem znowu jest to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Ja bym mimo wszystko w pierwszej kolejności aktualizował bios... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Przemieniłem kości w bankach i nadal to samo, muszę tylko sprawdzić czy jest nowszy bios do mojej płyty głównej jak jest to go dzisiaj wgram A jak zaaktualizuje bios i nic to nie da to co wtedy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Spróbuj BIOSów stąd, zwłaszcza 3 ostatnich z RX w nazwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 No więc miałem bios z końcówką 315 i zaktualizowałem do biosu 614 który jest dostępny na stronie producenta, z resztą oba są dostępne na stronie producenta i zmian nie ma, ciągle tak samo. Ma ktoś jakieś pomysły Jedynie co to moge jeszcze zaktualizować na jakiś bios z podanej strony przez luk1999 ale czy to coś da? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 rafal92 napisał(a): Jedynie co to moge jeszcze zaktualizować na jakiś bios z podanej strony przez luk1999 ale czy to coś da? :mur:Da, nie da, próbuj, jak widać nikt nie miał takiego problemu wcześniej :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 hmmm przed tym incydentem zamówiłem procka X2 3600 65nm teraz czekam na przesyłkę, jeśli to nie pomoże biore z allegro DFI nf4 i spokój ale z tymi biosami jeszcze zawalcze jak zmiana procka nie pomoże, chyba kontroler pamięci w procku się uwalił no ale zobaczymy jak by co dam znać napewno bo jeszcze nikt na K8,9 nie miał chyba takiego problemu :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 rafal92 napisał(a): hmmm przed tym incydentem zamówiłem procka X2 3600 65nm teraz czekam na przesyłkę, jeśli to nie pomoże biore z allegro DFI nf4 i spokój...Nie będziesz miał spokoju na DFI z 65nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 "Nie będziesz miał spokoju na DFI z 65nm." Co masz na myśli? Jaką płytkę polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 rafal92 napisał(a): "Nie będziesz miał spokoju na DFI z 65nm." Co masz na myśli? Jaką płytkę polecacie? Bo DFI + 65nm CPU to nie najlepsze polaczenie. Ad 2 ) : Gigabyte GA-MA69G-S3H :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 DEVILEK napisał(a): Bo DFI + 65nm CPU to nie najlepsze polaczenie. Ad 2 ) : Gigabyte GA-MA69G-S3H :D :blink: Wysiliłeś się tą wypowiedzą nie ma co, to co się dzieje na tej płycie z takim prockiem? a może być abit kn9 lub foxconn n570sli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Nie wymyślił tylko tak jest, poczytaj w topicu o tym DFI. Płyta ma z 65nm CPU problemy ze wstawaniem, bios sie sam resetuje i takie tam różne problemy. może być kn9 albo foxconn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 hary napisał(a): Nie wymyślił tylko tak jest, poczytaj w topicu o tym DFI. Płyta ma z 65nm CPU problemy ze wstawaniem, bios sie sam resetuje i takie tam różne problemy. może być kn9 albo foxconn. Zwracam honor ta płytka nie jest za fajna właśnie 4 ostanie strony przeczytałem ja dziękuje :rolleyes: http://allegro.pl/item290425444_msi_k9n_pl..._am2_gw_fv.html Za abitami i foxami coś ciężko co myślicie o tym czymś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 rafal92 napisał(a): Zwracam honor ta płytka nie jest za fajna właśnie 4 ostanie strony przeczytałem ja dziękuje :rolleyes: http://allegro.pl/item290425444_msi_k9n_pl..._am2_gw_fv.html Za abitami i foxami coś ciężko co myślicie o tym czymś? Gigabyte GA-MA69G-S3H Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Hmmmm sprawa się komplikuje, mam tego X2 a timmingi jak stały tak stoją, może spróbuje zrobić reinstall windy a jeśli to nie pomoże to skoczę do kumpla po pamięć, też ma ddr2 i zobaczę co będzie, oby nie płyta, bo htt 350 nie jest dla niej żadnym trudem :mur: No i wszystko się wyjaśniło :D wgrałem od nowa winde i wszystko tribi a z 65nm na moim biostarku nie ma problemów wszystko chula jak talala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...