Skocz do zawartości
rafal92

Sztywne Timmingi Na Amen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wydaje mi się że mam nie codzienny problem. Chodzi o to że bawiłem się timmingami i nagle ustawiły się na stałe i za chiny nie idzie ich zmienić tzn. w biosie niby idzie zmieniać i zapisać ale cpu-z i everest pokazuje ciągle to samo a superpi nie reaguje na zmianę timmingów, nie pomógł nawet clear CMOS. timmingi które ustawiły się same z kapelusza to 5 6 6 18 26 2T na dodatek dzelnik pamięci mogę zmienić ale timmigów nie. :blink: Czyżby coś siadło? :huh: :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios aktualizowałem już wcześniej i wszystko działało i wczoraj siadło, według mnie nic aktualizacja nie da bo CCMOS nic nie dał a po za tym mam najnowszą wersje biosu, albo mi się wydaje albo na mój rozum to siad procek bo on tym steruje, jest taki timming jak trtw i w biosie mam skale max 3 a w memset jest chyba do 10 i jak włączam memseta to ten timming jest na 4 i nic w memset nie moge zrobić puki jego nie przestawię, może być na tą samą wartość ale próbowałem na 3 i komp się zawiesza no ale jak odblokuje memseta to już moge sterować timmmigami ale do następnego restartu i potem znowu jest to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc miałem bios z końcówką 315 i zaktualizowałem do biosu 614 który jest dostępny na stronie producenta, z resztą oba są dostępne na stronie producenta i zmian nie ma, ciągle tak samo. Ma ktoś jakieś pomysły

Jedynie co to moge jeszcze zaktualizować na jakiś bios z podanej strony przez luk1999 ale czy to coś da? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafal92 napisał(a):

Jedynie co to moge jeszcze zaktualizować na jakiś bios z podanej strony przez luk1999 ale czy to coś da? :mur:

Da, nie da, próbuj, jak widać nikt nie miał takiego problemu wcześniej :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm przed tym incydentem zamówiłem procka X2 3600 65nm teraz czekam na przesyłkę, jeśli to nie pomoże biore z allegro DFI nf4 i spokój ale z tymi biosami jeszcze zawalcze jak zmiana procka nie pomoże, chyba kontroler pamięci w procku się uwalił no ale zobaczymy jak by co dam znać napewno bo jeszcze nikt na K8,9 nie miał chyba takiego problemu :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary napisał(a):

Nie wymyślił tylko tak jest, poczytaj w topicu o tym DFI. Płyta ma z 65nm CPU problemy ze wstawaniem, bios sie sam resetuje i takie tam różne problemy.

może być kn9 albo foxconn.

Zwracam honor ta płytka nie jest za fajna właśnie 4 ostanie strony przeczytałem ja dziękuje :rolleyes:

http://allegro.pl/item290425444_msi_k9n_pl..._am2_gw_fv.html

Za abitami i foxami coś ciężko co myślicie o tym czymś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafal92 napisał(a):

Zwracam honor ta płytka nie jest za fajna właśnie 4 ostanie strony przeczytałem ja dziękuje :rolleyes:

http://allegro.pl/item290425444_msi_k9n_pl..._am2_gw_fv.html

Za abitami i foxami coś ciężko co myślicie o tym czymś?

Gigabyte GA-MA69G-S3H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm sprawa się komplikuje, mam tego X2 a timmingi jak stały tak stoją, może spróbuje zrobić reinstall windy a jeśli to nie pomoże to skoczę do kumpla po pamięć, też ma ddr2 i zobaczę co będzie, oby nie płyta, bo htt 350 nie jest dla niej żadnym trudem :mur:

No i wszystko się wyjaśniło :D wgrałem od nowa winde i wszystko tribi a z 65nm na moim biostarku nie ma problemów wszystko chula jak talala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi