MaTiX_lama Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Wczoraj postanowiłem wymienić sterowniki do mojej karty graficznej Gainward GeForce 6600 pod AGP z 163.71 na 169.21 ponieważ lubię być na bieżąco :P Wszystko zrobiłem ładnie jak należy odinstalowałem stare stery, oprogramowanie i nTune, restart kompa i zainstalowałem nowe. Po kolejnym restarcie zainstalowałem nTune i dostosowałem oprogramowanie karty (zmiana rozdzielki, ustawienia kolorów, itd.). I wszystko chodziło ładnie, aż do ponownego restartu kompa. PO zalogowaniu do windowsa na krótko po pojawieniu się paska zadań na całym ekranie pojawiły się kolorowe trójkąty (coś podobnego pojawia się gdy przekręcimy kartę, jednak temperatura mojej karty nie przekroczyła nawet 40*C), które zaraz potem zaczęły latać po całym monitorze, dodatkowo w moich głośnikach podłączonych do kompa zacząłem słyszeć takie pyknięcia (podobne pojawiają się podczas przepięć), po czym komp się zresetował. Teraz nasuwa się pytanie wtf o co chodzi, co się dzieje? Na starych sterownikach było wszystko dobrze a na najnowszych się zwaliło. Może ktoś wie dlaczego? Edytowane 31 Grudnia 2007 przez MaTiX_lama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaTiX_lama Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Problem już po części rozwiązałem. Robiłem wszystko tak jak wcześniej z tą różnicą, że nie instalowałem nTune. Teraz komp chodzi jak wcześniej bez najmniejszego problemu. Jednak dla upewnienia się postanowiłem zainstalować nTune (w wersji 5.05.38.00) i po kolejnym restarcie działo się odkładnie to co opisałem w 1 poście. Niby problem jest rozwiązany, ale jednak nie do końca. Wcześniej miałem dość fajnie podkręcony GPU i RAMy na karcie graficznej, a teraz bez nTune tego niestety nie zrobię. I tutaj kolejne pytanie do Was: co powinienem zrobić, aby pogodzić ze sobą stery 169.21 i nTune? Na razie postanowiłem spróbować ściągnąć najnowszą wersję nTune (5.05.54.00) i zobaczyć, czy to coś pomoże. Jeśli ktoś miał podobny problem to proszę napisać o tym w tym temacie. Fajnie by było jakby też ktoś napisał jak go rozwiązał. Liczę na Waszą pomoc. Jeśli to komuś pomoże w zdiagnozowaniu mojego problemu to załączam tutaj filmik przedstawiający to co dzieje się z moim komputerem podczas ładowania systemu z zainstalowanymi sterami 169.21 i nTune 5.05.38.00 (opisałem to po części w 1 poście). http://s006.wyslijto.pl/index.php?file_id=...276428425432846 edit: Zainstalowanie najnowszego nTune (5.05.54.00) niestety nic nie dało i dalej jest to samo :/ Edytowane 31 Grudnia 2007 przez MaTiX_lama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Użyj RivaTunera, nTune nie jest zbyt dobrym programem do czegokolwiek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntec Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Użyj RivaTunera, nTune nie jest zbyt dobrym programem do czegokolwiek :)RivaTuner jeszcze sobie nie radzi z 169.21. W każdym razie nie w pełni. edit: Tak jeszcze a propos Rivy i 169.21... forcewares 169.xx have buggy 2D/3D switching. It just share same clocks for both modes.(klik) Może coś jeszcze jest "buggy" i stąd problemy. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...