waluigi Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Witam! Zamierzam złożyć serwer na płycie głownej Via Epia. Tak się składa że mam duży dysk SATA 250GB, i nie widze sensu w wymienianiu go na ATA, a owa VIA niema gniazda SATA. Postanowiłem więc zakupić kontroler SATA. http://allegro.pl/item286449980_84_kontrol...arej_plyty.html Jest on na chipsecie Via. Czy bede mogl zabootowac komputer z takiego kontrolera? Wiem ze Linuks go obsługuje, ale interesuje mnie czy niema sprzetowych ograniczen przed uruchomieniem systemu z kontrolera nie wbudowanego w płytę głowną. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 ...Czy bede mogl zabootowac komputer z takiego kontrolera? Wiem ze Linuks go obsługuje, ale interesuje mnie czy niema sprzetowych ograniczen przed uruchomieniem systemu z kontrolera nie wbudowanego w płytę głowną.Cały problem polega na tym, czy bios mobo prawidłowo dogada się z biosem kontrolera. Teoretycznie powinno śmigać, ale czasem potrzebne są specjalne patenty (jak np. 'irq19/14 capture', rezerwacja przerwań i/lub slotu PCI - zależnie od biosu mobo). Dowiesz się wszystkiego dopiero po zamontowaniu karty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Kontroler posiada wlasny uklad BIOS pozwalający na uruchamianie systemu operacyjnego z dysku bezpośrednio podłączonego pod kontroler To chyba oznacza, że się da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 ...To chyba oznacza, że się da.Nie czytasz ze zrozumienim, a szkoda ;) Cały patent polega na tym, czy add-on bios odpowiednio wysteruje linie przerwań PCI. Jeśli nie - zostanie olany przez bios mobo i można zapomnieć o botowaniu z takiego kontrolera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibber Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 (edytowane) Witam Mam powyższy kontroler, mobo: Shuttle Spacewalker AV18E oraz hdd: Samsung SpinPoint S250 250 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) i pewien problem, mianowicie płyta nie wykrywa hdd nie widać go również pod Windowsem (mam drugi hdd Samsunga pod IDE na którym jest Windows XP z SP2), dopiero po zainstalowaniu sterowników Windows wykrywa drugi dysk. Chciałbym używać tylko hdd pod SATe gdyż hdd pod IDE mam już swoje lata, nie wiem natomiast co zrobić żeby mobo zobaczyła ten drugi dysk. Aha próbowałem również zainstalować XP, ale instalator widzi tylko hdd pod IDE. Czy może pomóc instalacja takiego kontrolera? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 18 Lutego 2008 przez Gibber Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...