Skocz do zawartości
lukasp

Canon A75, Uszkodzona Matryca?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam aparacik Canon A75 ktory ostatnimi czasu niedomaga. Problem jest tego typu ze po wlaczeniu cyfraka ekranik i cala reszta dziala, tylko ze nie chwyta obrazu martryca, po prostu ekran jest czarny i przelatuja po nim biale pasy. Po pstryknieciu fotki i zgraniu jej na kompa mam tylko czarne jednolite tlo. Dosc dziwny to objaw i wyglada na trzasnieta matryce.

Problem pojawil sie nagle, aparta dzialal, a po dwoch dniach gdy znow chcialem go uzyc juz byla padaka.

Dodam ze sprzet mialem ze soba pod ziemia gdy bylem na wycieczce w kopalni wegla kamiennego. Myslicie ze do aparatu mogl sie dostac pyl weglowy i kamienny i w jakis sposob go uszkodzic?

I drugie pytanko, czy znacie jakis serwis cyfrakow w okolicach Katowic, Sosnowca, Dabrowy Górniczej, itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka tematow nizej :damage_wall: :damage_wall: :damage_wall:

wysyłaj do serwisu canona to ci za free wymienią wysyłki tylko pokrywasz

ja swoj rozkreciłem i straciłem mozliweosc wymiany :damage_wall: choc sprobuje go poskrecac do kupy i wyslac za niedlugo

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na niedomagającą matrycę...

Może uderzyłeś nim gdzieś? Przyjaciółka miała A60- z tym że były fioletowe pasy. Pomagało delikatne stuknięcie, ale problem wracał po jakimś czasie...

Ostatecznie możesz sprzedać go na allegro, bo cena naprawy wydaje mi się że będzie równa jakąś 1/3 wartośći aparatu, może nawet połowę...

Ewentualnie poczaj się na allegro na identyczny model z uszkodzonym wyświetlaczem, albo obudową (oby był sprawny obiektyw, płyta główna i matryca) i zrób przeszczep. Ale sensowność tego zabiegu jest wątpliwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

canon ma gware miedzy narodową

i ten model ma dozywotnią na matryce

jesli nie ma uszkodzeń mechanicznych

powinni ci wymienic

wysyłasz za 8zł

oni odsyłają do Ciebie kurierem za 30zł

wiec najwyzej 40zł popłyniesz a spróbować mozna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No te canony seryjnie tak padaja...

Moj A70 to samo...

Znajomy znajomego :) to naprawia, koszt ok 150zl, sam musisz sobie odpowiedziec czy sie oplaca :wink:

Podobno padl jakis przetwornik obrazu czy cos...

Zapytaj w serwisie Panasonica w Sosnowcu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maniakalny, dzieki za info. Rzeczywiscie, zadzwonilem, obgadalem sprawe z gosciem z serwisu i aparat zostanie naprawiony za friko. :D

dokładnie, znajomy właśnie odebrał z serwisu A75 (trwało to miesiąc), zapłacił tylko za przesyłkę mimo ze aparat dawno po gwarancji a na dodatek jeszcze był rozkręcany (ale umiejętnie:) , to wada fabryczna całej serii aparatów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A60 też ma gware dożywotnią na optykę? Bo takie coś mie się stało (nic nie uderzone, nie zatopione etc). Samo z siebie. Naprawa co najmniej 150 zeta więc dzis kupiłem nowy - A720 IS. Ale jesli naprawa wyszla by tak tanio, to bym go wysłał.

post-117711-1202760696_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi