Evil91 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Od jakiegoś czasu dzieje się tak, że przy uruchamianiu komputera wyskakuje "CMOS checksum error - default loader" i muszę wciskać F1 żeby uruchomić komputer. I później znowu wszystko na nowo w Biosie trzeba ustawiać :/ Czego to może być wina? Już zmieniłem baterie i przez chyba pare dni był spokój po czym znowu się zaczęło :/ Rozebrałem nawet komputer na drobny mak, przejrzałem płytę główną i nic podejrzanego nie widziałem, poskładałem i był spokój na 4 dni, ale dzisiaj znowu po uruchomieniu komputera wyskoczył komunikat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Wyciagnij tę nową baterię i sprawdź miernikiem. Jak napięcie równe lub niższe od mininalnego to pewnie masz jakieś zwarcie w okolicach baterii (lub żle zamonotwałś bateryjkę). Czy całkowicie odcinasz zasilanie od komputera (wyłącznikiem na listwie, lub dodatkowym wyłącznikiem na zailaczu) po wyłączeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil91 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Tak całkowicie odcinam zasilanie na listwie. Wyciagnij tę nową baterię i sprawdź miernikiem. Mam sprawdzić miernikiem jakie napięcie ma bateria?? I jakie najmniejsze napiecei moze miec bateria? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Za mocno podkręcony cep/memki. To nie wina baterii - zwiększ napięcia albo zmniejsz trochę htt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil91 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Robi to się także na oryginalnych parametrach. Teraz memki są akie jak w podpisie... czyli te kingstony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Tak całkowicie odcinam zasilanie na listwie.To nie odcinaj. Objawy nie powinny się pojawiać przy stałym dopływie prądu. Mam sprawdzić miernikiem jakie napięcie ma bateria?? I jakie najmniejsze napiecei moze miec bateria? Sprawna bateria powinna mieć zawsze wyższe od nominalnego (o ile dobrze pamiętam o coś koło 4V ). Jeśli bateryjka rozładowana to może była źle zamontowana, albo (i) masz jakieś zwarcie w okolicy gniaza bateryjki do CMOSa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgadzam sie z przedmowca. Mialem taka sytuacja - gosc kupil ode mnie plyte na allegro i chcial oddac ze niesprawna, bo nie trzyma ustawiem BIOSu - okazalo sie, ze wylaczal listwe i za kazdym razem komp startowal mu na cztery razy wyrzucajac komunikat wlasnie "CMOS checksum error". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) jedno małe ALE: Sprawna płyta powinna trzymać ustawienia BIOSu na baterii. Zostawianie włączonej listwy to rozwiązanie awaryjne, gdy bateria nie trzyma (rozładowana?). Pozostaje pytanie: dlaczego nowa bateria się rozładowuje w krótkim czasie? Edytowane 1 Lutego 2008 przez msb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Bateria ma 3V Nowa w granicach 3,3V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...