asdad Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Witam wszystkich nazywam się Paweł i jestem nowy na forum ;) Napisałem podobny temat jak tutaj na kilku forach, ale nie doczekałem się odpowiedzi (żadnej konkretnej i profesjonalnej). Chciałem również zaznaczyć, że jest to jedyne forum którego wygląd mi się podoba :)) A więc do rzeczy. Posiadam dwa komputery, które kupiłem tego samego dnia, tej samej konfiguracji, z czego jeden ma troszkę więcej ramu : 1 zestaw: AMD Athlon 2500XP (nie Barton!) Radeon 9600SE (64bit, 64MB - straszna karta wiem ... :P) 1280MB pamięci RAM (333Mhz) co do pamięci ram to mam takie pytanie: w komputerze są 3 kości : 2x512 i 1x256, wszystkie pracują na 400Mhz (tak jest napisane na naklejkach na ramach, lecz jedna kość 512 ma CL 2.5, a pozostałe CL3), a komputer pokazuje, że pracują na 333Mhz ... ??? Płyta głowna : EPOX 8KRAI Zasilacz 300W CODEGEN (czyli no-name :P) 2 zestaw różni się tylko tym, że posiada 768MB pamięci które pracują na 400Mhz (czy między 333Mhz, a 400Mhz jest duża różnica?) i tym, że jest zasilacz 400W (na 50% no-name, nie dam głowy uciąć) na pierwszy zestaw mam do wydania 430zł + to co ew. wezmę za sprzedaż starych części (bo wydaje mi się, że szkoda wkładać kasy w te kompy) i na drugi powiedzmy, że mam 500zł do wydania + -//- Jeżeli będzie jakaś droższa część lepsza o niebo od tańszej to oczywiście budżet mogę przekroczyć ALE NIE ZA DUŻO ... Jeszcze jedno pytanko, czy teraz warto wymieniać części? Dlaczego pytam ... ponieważ za miesiąc, a może dwa, ceny pójdą opłacalniej w dół niż dziś? Mam nadzieję, że mi pomożecie ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 IMHO sprzedaj wszystko i kup jeden a porządny komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 IMHO sprzedaj wszystko i kup jeden a porządny komputer. takie rozwiązanie nie wchodzi nawet w gre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Dlaczego? W te kompy nie ma co kłaść kasy-DDR drogie, karty na AGP droższe od PCI-E i już praktycznie powoli nie ma. Sprzedasz oba za dość dobrą cenę i kupisz jeden. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Dlaczego? W te kompy nie ma co kłaść kasy-DDR drogie, karty na AGP droższe od PCI-E i już praktycznie powoli nie ma. Sprzedasz oba za dość dobrą cenę i kupisz jeden. jeden stoi w domu mojego chrześniaka, a drugi jest mojej córki (sam nieraz lubie pograc w jakas gre dlatego modernizuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Modernizacja odpada, sprzedaj to co masz i kup coś z propozycji zestawów: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134 Jeden kup z propozycji za 705zł do prac biurowych dla chrześniaczki, a drugi za 1250zł na Intel E2140 z 8600GT dla siebie do grania i po sprawie. Edytowane 31 Grudnia 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 dla CHRZEŚNIAKA :P on gra w najnowsze gry i chce zeby mu dzialaly zreszta widuje sie z moja corka codziennie i nie chce zeby sie przechwalali kto ma lepszy komputer :) sami wiecie jakie sa dzieciaki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Jeśli chodzi o to co masz teraz to nie włożył bym grosza w te zestawy bo jest najmniej opłacalna opcja i najbardziej głupie posunięcie. Proponuję 2x Gigabyte GA-P31-DS3L____________________223zł Intel E2140 BOX ____________ 201zł Goodram 2X1GB 800MHz ____________________ 124zł Palit 8600GT 256MB______________________ 309zł Western Digital WD1600AAJS 160GB ______________ 162zł DVD-RW Samsung SH-203B SATA _______________________ 92zł Modecom MC400W __________________________ 138zł Taniej i wydajniej sie nie da, to na tyle z mojej strony. Chciałeś konkretnie i profesjolanie to proszę bardzo :wink: Edytowane 31 Grudnia 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) dysk obudowa i napedy zostaja :)) dlatego z twojego zestawu je wyrzucam i zostaje Gigabyte GA-P31-DS3L____________________223zł Intel E2140 BOX ____________ 201zł Goodram 2X1GB 800MHz ____________________ 124zł Palit 8600GT 256MB______________________ 309zł Modecom MC400W __________________________ 138zł czyli 254 zł jeszcze w kieszeni czemu plyta glowna taka droga? zstawow nie bede nigdy podkrecac! wezcie to pod uwage :P powiedz mi jeszcze ile moge wziąć za stare czesci? bo musze!! sie zmiescic z kasą! Edytowane 31 Grudnia 2007 przez asdad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Od wyceniania to my nie jesteśmy. Poszukaj na aukcjach, spisz na kartce i będziesz wiedział. Allegro chyba znasz. Płyta główna jak sama nazwa wskazuje wszystko się na niej opiera, uwarz mi nie jest droga i zostaw ją w spokoju ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 czemu plyta glowna taka droga? Droga :| to jedna z najtańszych i dobrych płyt pod C2D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Od wyceniania to my nie jesteśmy. Poszukaj na aukcjach, spisz na kartce i będziesz wiedział. Allegro chyba znasz. Płyta główna jak sama nazwa wskazuje wszystko się na niej opiera, uwarz mi nie jest droga i zostaw ją w spokoju ;) no ale jestescie obeznani w tym temacie i mniej wiecej mozecie mi krzyknac jakas cene :) warto dolozyc 50zł do karty 512MB sonic+ ? kolega mowi ze jezeli nie bede podkrecac to lepiej wziąć e2160 ale jest drozsze za duzo i wydaje mi sie ze az takiej roznicy nie bedzie? Edytowane 31 Grudnia 2007 przez asdad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) no ale jestescie obeznani w tym temacie i mniej wiecej mozecie mi krzyknac jakas cene :) warto dolozyc 50zł do karty 512MB sonic+ ? kolega mowi ze jezeli nie bede podkrecac to lepiej wziąć e2160 ale jest drozsze za duzo i wydaje mi sie ze az takiej roznicy nie bedzie? wystaw to od zlotowki i po sprawie :P musisz sam polukac po allegro jak chodza ceny i tyle. hmm... z tego co wiem to nie ma karty sonic+ z 512mb. a samej karty 512 sie nie oplaca, bo wszystkie 8600gt z 512mb maja GDDR2 czyli malo ambitne posuniecie. a raczej zacofanie. zostaw tego sonic+ chyba ze masz monitor 20'' i wiecej i grasz w rozdzielczosciach np 1680x1050 to wtedy juz lepiej 8600gts z 512 albo HD3850 z 512 co do proca, E2140 wystarczy. Edytowane 31 Grudnia 2007 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 co do proca, E2140 wystarczy.Bez kręcenia amd wypada minimalnie lepiej. e214 ma tylko 1,6 GHz w stocku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) przepraszam rzeczywiscie nie ma sonic+ z 512mb na pokladzie a lepszy jest gf sonic+ czy bez tego? to w koncu co lepiej wziac intela czy amdeka? nie ukrywam ze cena gra spora role jak zawsze zreszta :P jezeli amd jest 50zł drozszy a MINIMALNIE lepszy to zostane przy intelu mam jeszcze jedno pytanie: skad smol_ar wziales te ceny? ja tez jestem z płocka ;) u nas w miescinie sa takie tanie sklepy? Edytowane 31 Grudnia 2007 przez asdad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Geoinf i Alltech, PTR zszedł na psy. Różnice cenowe są różne. W geoinfie Palit 8600GT 256MB za 340zł E2140 za 208zł ram wszędzie w tej samej cenie różnica + - 5zł, p.główną będziesz musiał zamówić. W Alltechu dostaniesz całą gamę zasilaczy Modecom, tylko uważaj żeby nie wcisnęli Ci wersji Feel. Pozatym tego czego nie dostaniesz w Geoinfie to w Alltechu zamówią Ci w ciągu 4 dni. Musisz porównywać ceny bo czasem można ładnie przepłacić. Alltech do niedawna miał cennik na stronie lecz zniknął. Kolejna rada to taka że jak by czegoś nie mieli to nie bierz tego co oni "polecają" bo są strasznymi naciągaczami. Nie kupuj pochopnie, pierw objeździj sklepy i zobacz gdzie najtaniej. Edytowane 31 Grudnia 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Gigabyte GA-P31-DS3L____________________223zł Intel E2140 BOX ____________ 201zł Goodram 2X1GB 800MHz ____________________ 124zł Palit 8600GT 256MB______________________ 309zł Western Digital WD1600AAJS 160GB ______________ 162zł DVD-RW Samsung SH-203B SATA _______________________ 92zł Modecom MC400W __________________________ 138zł takie ceny podales i pytam skad takie niskie ceny wytrzasnales :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Jeśli chodzi o to co masz teraz to nie włożył bym grosza w te zestawy bo jest najmniej opłacalna opcja i najbardziej głupie posunięcie. Proponuję 2x Gigabyte GA-P31-DS3L____________________223zł Intel E2140 BOX ____________ 201zł Goodram 2X1GB 800MHz ____________________ 124zł Palit 8600GT 256MB______________________ 309zł Western Digital WD1600AAJS 160GB ______________ 162zł DVD-RW Samsung SH-203B SATA _______________________ 92zł Modecom MC400W __________________________ 138zł Taniej i wydajniej sie nie da, to na tyle z mojej strony. Chciałeś konkretnie i profesjolanie to proszę bardzo :wink: Jezeli zestawy za drogie to zawsze mozna wziac tansza plyte (i tak nie podkrecasz): asrock conroe133-667 za 133zl (plyta ma wszystko co miec powinna - ten gigabyte na gorze jest polecany tylko ze wzgledu na podkrecanie) i procesor celeron 420 za 100zl. Po roku sprzedasz celerona za 50zl i kupisz e2160 za 100zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 A czy przypadkiem na defaultowych ustawieniach AMD > Intel w podobnym przedziale cenowym? Może lepiej: Procesor : AMD Athlon X2 4000+ Brisbane 65nm - 205 zł Płyta Główna : Gigabyte M61P-S3 - 179 zł [ceny i sprzęt wzięty z przyklejonego tematu] I btw ja bym nie oszczędzał na mobasku. Stabilna i bezproblemowa praca kosztuje (nie oceniam podanych wyżej płyt, stwierdzam tylko fakt, że nie warto na tym podzespole oszczędzać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 (edytowane) wlasnie kolega mi powiedzial ze ten e2140 spokojnie pojdzie na 3Ghz bez zadnego ryzyka ze sie spali czy cos w tym stylu takze go na tyle podkrece slyszalem tez ze w nowym roku ceny sprzetu maja spac DRASTYCZNIE bo znosza jakies clo czy cos tam? to prawda? tylko caly czas mowimy o e2160, a myslalem ze o e2140 :P Edytowane 1 Stycznia 2008 przez asdad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 (edytowane) Nie każdy E2140 pójdzie na 3GHZ, ale tak z 70%. :) Co do płyty to oczywiście tego Gigabyte na P31. Edytowane 1 Stycznia 2008 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Gigabyte GA-P31-DS3L____________________223zł Intel E2140 BOX ____________ 201zł Goodram 2X1GB 800MHz ____________________ 124zł Palit 8600GT 256MB ______________________ 309zł Modecom MC400W __________________________ 138zł wezme ten zestaw procka podkrece a do karty doloze zeby byla sonic+ mysle ze to najlepszy wybor teraz prosilbym o podanie jakis tutoriali jak to wszystko podkrecic i gdzie kupic :) mam nadzieje ze 14 stycznia ceny nie podja w dol? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Fajny zestawik. Wszystkie tutki znajdziesz na www.google.pl :wink: A gdzie kupic..hmm apollo.pl baxter.pl , możesz poszukać gdzie najtaniej www.skąpiec.pl www.bazarcen.pl Ceny mogą spaść..Ale nie jakoś znacząco.Kilka złotych może ci wpadnie do portfela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 kilka zlotych to ile? :) 20zł na caly zestaw? jezeli tak to nie bede czekac 2 tygodnie jezeli na calym zestawie moze mi wpasc 100zł (a zestawy mam dwa do kupienia) to poczekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 kilka zlotych to ile? :) 20zł na caly zestaw? jezeli tak to nie bede czekac 2 tygodnie jezeli na calym zestawie moze mi wpasc 100zł (a zestawy mam dwa do kupienia) to poczekam na super obnizki to nie licz. ale napewno troche zaoszczedzisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 no ale ile troche :P:P:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eldian Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Z 50? Bo w zasadzie po świętach są obniżki ale dopiero w lutym. W grudniu są za to podwyżki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 hmmm no to na dwoch zestawach bedzie 100zł mysle ze warto poczekac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 hmmm no to na dwoch zestawach bedzie 100zł mysle ze warto poczekac :) oczywiscie ze warto :) za zaoszczedzona 100 mozesz kupic jakas dobre gre :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdad Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 tylko jezeli zaoszczedze 10zł to urwe wam jaja za to ze musialem czekac 2 tygi zeby pograc sobie w nowe gry :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...