Skocz do zawartości
Gość Soker

Małe obawy o uczciwość

Rekomendowane odpowiedzi

A więc przedstawie swoją sytuacje mam sieć blokową z 6 osobami której ADMINEM (ma w domu switha) jest kompletny debil.Mamy wykupione lącze 1mbps i dzielone tak ze jak sa w sieci 2 osoby to dzieli sie na dwie i tak dalej ... tylko ja gdy nie bylo nikogo na sieci nie wyciagam wiecej niz 60kb !!!!! czy ten debil moze cos na swithu (PLANET 6 port) tak poustawiać że my mamy wała a kompletniej to ze ja mam wała bo pokłuciłem się z nim kiedys a on ma swoja mafie która też jest w sieci !!

a ja jestem w tej tępej sieci przez przypadek bo chcialem wykupic sobie samemu 1mbps ale byłem na wakacjach i moja mamuska sie polonczyła do tych debili (zreszta teraz mamuska najbardziej nażeka) :P ja pytam sie was CZY TEN DEBIL MA MOŻLIWOŚĆ PRZEZ SWITHA SAMEMU SOBIE STEROWAĆ ŁĄCZEM jeśli tak jak moge to udowodnic lub sprawdzic i jesli udowodnie to czy moge mu jebnąć w ryj ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp-linux router niewiem gdzies tam jest ale on chyba do routera niema dostepnu

ptanie.. czy wyciagasz 60Kb/s czy 60KB/s tego nie kumam różni sie tylko małą literką "b" rozwin pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topologię sieci. Czyli jak jesteście podłączeni i czy wredny admin (pff) ma jak wymuszać większe pasmo dla siebie. Bo jak na razie to powiedziałeś, że sieć jest zbudowana tak:

net -> hub/swich -> userzy (i zresztą nie wiem jak za pomocą swicha realizuje routing).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
komp-linux router niewiem gdzies tam jest ale on chyba do routera niema dostepnu

ptanie.. czy wyciagasz 60Kb/s czy 60KB/s tego nie kumam różni sie tylko małą literką "b" rozwin pytanie

Witam. To ja powiem tak. Jezeli koleś ma jakiegokolwiek linuxa na kompie w domu to mozesz mieć słuszne obawy ze postawił ograniczenia transferu. Wystarczy , ze ma tam dwie sieciówki na kompie z [brzydkie określenie na linuksa]am i mamy taka sytuacja

router -> komp z linem -> eth0(1 sieciówka daje net dla kompa z linem)

eth0 -> eth1(przekazywanie pakietów na druga sieciowka już z ograniczeniem) -> i dopiero hub.

Troszke zamotane ale do zrobienia w kilkadziesiąt minut.

Masz nawet opis ;)

http://zlobek.tcz.wroclaw.pl/artykul.php3?...3?dzial=8&id=48

Trocha podobną sytuacje mam w szkole tylko bez ograniczen ale tam mam tylko polpaka

256 ;( .

Pytanie. Macie zewnętrzne czy wewnętrzne adresy IP??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sorry, nie zauważyłem "komp-linux router niewiem gdzies tam jest...".

Soker: Do jasnej cholery: Mógłbyś podać topologię sieci tak jak ona jest zbudowana? Jeśli tam jest router to może mieć ustawione jakieś CBQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

dolgram: ale koleś pisze, że nigdzie po drodze niema routera.

OK. Ale jak nie ma routera to co jest przed hubem ??? Coś jednak musi być.

Zresztą nie bede filozofował i powiem jeszcze raz OGRANICZANIE TRANSFERU JEST MOZLIWE. A czy on to robi trzeba wiedziec co on w tym domq u siebie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest 6 kompów na które jest rozdzielane łącze kable z kazdego kompa wchodza do SWITHA (admin dostęp) i ze switha wchodzi jeden do servera ktory jest na strychu w takiej skrzynce tyle ze on niema monitora :P (ale admin ma kluczyk) i co pasuje a router jest dopiero ustawiony wyżej tzn gdzies w granicach prowidera do którego admin niema dostępu

MOS & RaVeN155 pomozecie mi :P ale ten admin to taki pedalek na jednego strzała baa na pół strzała :wink: [/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee inni maja tak samo tylko on ma szybko :P w sumie bo byylem zapalacic za net i jak poszedl po kase zeby mi wydac to kliknolem na IE :P i smigal o wiele wiele wiele szybciej niz mi ! aha jak sie nie myle to 1mega bit na sedunde = 128kilo bajtą :) ? nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi