Skocz do zawartości
oldskul

Upgrade Do 1800 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zrobić upgrade mojego sprzętu (wszystko w sigu). Mam na ten cel 1800 zł. Opierając się o dwa przyklejone tematy, wymodziłem coś takiego:

CPU: C2D E2160 (jakiś selekt) - ok 300 zł

MOBO: Abit IP35 - 390 zł /lub Foxconn P35A-S - 390 zł / jeszcze zostały 'słabsze' wersje tych płyt i MSI P35 Neo FIR (ta z heatpipe) - 380 zł /mam dość gorąco w pokoju i nie wiem, czy def chłodzenie na mostkach wystarczy/

HDD: WD 500GB 16MB Cache AAKS - 379 zł

RAM: 4x1GB Goodram 800 /czy nie przesadzam?/ - 240 zł

GPU: na razie zostaje 7900gs

Napęd: Piooner na ATA zostaje

Obudowa: Cooler Master Elite 331 - 149zł /nic rewelacyjnego nie potrzebuję/

Zasilacz: zostaje Modecom MC-350W /ewentualnie zmiana na Amacrox Warrior AX500-A 460W - 230 zł/

Czy dobrze zrobię kupując na dzień dzisiejszy taki sprzęt? Czy lepiej poczekać na premierę najtańszego Penryna?

Na przełomie marzec/kwiecień myślę, że wyrobię i zaopatrzę się w monitor LCD.

EDIT

Visty nawet nie tknę kijem, dopóki jej nie poprawią.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z tego bym wymienił jedynie dysk na Seagate'a 500'stke z 32 mb keszu. Droższy ,ale za to chyba obecnie najszybszy. Do tego wcale nie jest taki głośny.

http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...054&katid=4

Ramu nigdy za mało ,ale jak nie chcesz Visty to po co Ci 4 GB jak w XP wykorzystasz z 3.2 gb. No ten zasilacz mógłbyś też wymienić na ten co podałeś.

Na upartego mógłbyś też dokupić 512 MB DDR i do tego jakiś A64 3800 X2 na Toledo. Ja tam nie wiem jak P35 będzie sobie radził z Penrynem. Jak to będzie z OC tych procków na tym chipsecie . Możliwe ,że będziesz musiał się przerzucić na inny chipset ,a to wiąże się z ponowną wymianą płyty ,a może i pamięci na DDR3. No ale nikt Ci nie da pewności ,że ceny Penrynów po roku będą w granicach q6600 czyli w zasięgu ręki dla większości.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koniecznie chcesz zmieniać, to sprzedaj 7900 i wymień na 3850. Ramu wystarczy 2GB. Reszta to co podałeś.

Natomiast Devil dobrze kombinuje. X2 3800 drogi nie jest. Najlepiej od kogoś z już sprawdzonym OC.

Z tym Ramem na DDR1 to nie wiem. Jam bym już chyba sobie darował. Ale jak grasz to się te 2GB przyda.

Przekisił bym się na tym X2, 2GB i czekał spokojnie na Penryny w normalnych cenach.

Wydasz na to z 270zł tak około. - minus to co dostaniesz za Venice.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale ostatnio coś mi się ostro kaszani, jak mam gorąco w pokoju i mostek północny grzeje się na mobo jak diabli, cpu odkręcony, pc zaliczał wcześniej zwiechy (pomagał reset), ściągnąłem oba mostki, przesmarowałem as5, teraz już niby zwiech nie zalicza. Dzieje się tak od świąt. Coś się ewidentnie przegrzewa i to chyba jest mobo, teraz w pokoju chłodniej, cpu odkręcony, zwiech nie ma. A jak robiłem formata (cpu odkręcony, w pokoju gorąco) to posypało bsodami. Na dodatek coś z IDE się kaszani na tym mobo, nie mogę zrobić upgrade biosu, stacja fdd dziwnym trafem się skaszaniła. Jutro pożyczę fdd i zrobię upgrade, ale nic to imho nie da. Nie mam od kogo wziąć configa na s939 i sprawdzić, kumpel wyjechał, na osiedlu mieszka banda dzieciaków... Jak tylko kumpel wróci to sprawdzę wszystko u niego. Puszczę jeszcze jakiś nawiew na ten mostek, może to coś da.

Nie wydaje mi się, żeby przejście pod x2 3800+ i kupno 512 DDR było dobrym pomysłem, aczkolwiek koszta są niższe i tu jest plus.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi