Skocz do zawartości
sucker

Mobo S.775 Do 600zl.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie ;) tylko dwa główne zadania dla nowej MOBO

1) Stabilność

2) OC

Od pewnego czasu czytam forum i nie potrafię się zdecydować. P35 vs nf680. Chociaż tutaj raczej przychylam się do chipsetu Intela.

Trudniejszym wyborem jest producent: Abit vs Asus vs Gigabyte vs Foxconn. W każdym temacie o danej MOBO/producencie piszą głównie osoby posiadające daną MOBO (chodzi mi o porównanie z innymi MOBO) i trudno jest zdecydować się które lepsze.

Ponadto płyta powinna posiadać min. dwa PCI na tuner i kartę muzyczną.

Co do tytułowych 600zł. można dodać +/- 50zł.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie ;) tylko dwa główne zadania dla nowej MOBO

1) Stabilność

2) OC

Od pewnego czasu czytam forum i nie potrafię się zdecydować. P35 vs nf680. Chociaż tutaj raczej przychylam się do chipsetu Intela.

Trudniejszym wyborem jest producent: Abit vs Asus vs Gigabyte vs Foxconn. W każdym temacie o danej MOBO/producencie piszą głównie osoby posiadające daną MOBO (chodzi mi o porównanie z innymi MOBO) i trudno jest zdecydować się które lepsze.

Ponadto płyta powinna posiadać min. dwa PCI na tuner i kartę muzyczną.

Co do tytułowych 600zł. można dodać +/- 50zł.

Określ siętroszke bardziej szczegółowo jeśli chodzi o wymagania. Takie ważniejsze to czy ma być CF/SLI, OC jakieś ekstremalne czy może mniej no i czy planujesz Penrynka. W podanym przedziale cenowym to ja widze tylko Asusa X38 P5E z tym że może aż taka płytka nie jest ci potrzebna - zerknij do poradnika może cos ci się rozjaśni :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bralbym Asus P5K-E ma 8 faz zasilania i wbudowaną sieciowka lux sprzęt

O stary woow normalnie ale jazda płyta ma wbudowaną sieciówkę :D o rany jaki oni to zrobili ? Toż to jakaś nowość chyba :P Tak poważnie to chyba nie ma sensu kupować jakiejś mega wypasionej płyty za 600 zł bo ona wcale nie jest lepsza od takiego Abita IP35 czy Foxconna P35A albo innej płyty opartej na P35 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Określ siętroszke bardziej szczegółowo jeśli chodzi o wymagania. Takie ważniejsze to czy ma być CF/SLI, OC jakieś ekstremalne czy może mniej no i czy planujesz Penrynka. W podanym przedziale cenowym to ja widze tylko Asusa X38 P5E z tym że może aż taka płytka nie jest ci potrzebna - zerknij do poradnika może cos ci się rozjaśni :wink:

Oczywiście MOBO ma być przyszłościowe czyli obsługa nowych 45nm procesorów, chociaż prawdopodobnie początkowo będzie to Pentium DC@OC. Łączenie kilku kart przynajmniej na razie nie interesuje mnie. Zbyt duży koszt takiej konfiguracji, większy pobór energii i wyższa temperatura w obudowie na razie nie przekonują mnie ale w przyszłości może tak ale raczej w dalszej niż bliższej.

Wysokie możliwości OC bardzo mile widziane ale bez ekstremalnych bo procek i mobo chłodzone będą powietrzem a nie jakimś blokiem czy czymś podobnym.

Mobo musi tylko mieć 2 sloty PCI (zintegrowaną sieciówkę to dzisiaj wszystkie mają ;) ) na tuner TV oraz k. muzyczną (integra to nie dla mnie :P).

osobiscie wzialbym coś z 4fazami siakieś dfi i czekał na x48 icon_biggrin3.gif

Czekać mogę na tym co mam w sigu pytanie czy jest sens czekać na x48 i czy różnica między x35/38 nie będzie marginalna i nie warta spoglądania na ten chipset. Chyba, że Intel znowu zrobi jaja jak w przeszłości i okaże się, że tylko nowy chipset gwarantuje wsteczną kompatybilność. Ale tego nie wiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście MOBO ma być przyszłościowe czyli obsługa nowych 45nm procesorów, chociaż prawdopodobnie początkowo będzie to Pentium DC@OC. Łączenie kilku kart przynajmniej na razie nie interesuje mnie. Zbyt duży koszt takiej konfiguracji, większy pobór energii i wyższa temperatura w obudowie na razie nie przekonują mnie ale w przyszłości może tak ale raczej w dalszej niż bliższej.

Wysokie możliwości OC bardzo mile widziane ale bez ekstremalnych bo procek i mobo chłodzone będą powietrzem a nie jakimś blokiem czy czymś podobnym.

Mobo musi tylko mieć 2 sloty PCI (zintegrowaną sieciówkę to dzisiaj wszystkie mają ;) ) na tuner TV oraz k. muzyczną (integra to nie dla mnie :P).

Czekać mogę na tym co mam w sigu pytanie czy jest sens czekać na x48 i czy różnica między x35/38 nie będzie marginalna i nie warta spoglądania na ten chipset. Chyba, że Intel znowu zrobi jaja jak w przeszłości i okaże się, że tylko nowy chipset gwarantuje wsteczną kompatybilność. Ale tego nie wiem ;)

Czyli wystarczy coś na P35. Abit IP35 lub DFI BloodIron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie FOXCONN'a P35A-S

możliwości OC ma spore a za zaoszczędzone pieniądze dokupisz np 2gb ramu .

Planuję kupno 2x2GB lub 4x1GB ale raczej będzie to 2x2GB o czym zapomniałem wspomnieć. Ale raczej chipset nie powinien mieć problemu z obsługą takiej pojemności. Tak więc może dzięki małym oszczędnościom na MOBO będzie można dołożyć do lepszej pamięci bo raczej to będzie największy hamulec OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi