Skocz do zawartości
Lanc

Dfi Lanparty Dk P35-t2 & T2rs

Rekomendowane odpowiedzi

Narazie tyle ukręciłem z tego DFI, niestety strasznie kaprysi, forma rośnie do pewnego momentu a później zaczyna sie masowo wypieprzać nie wiadomo czemu ..... :[

Dajesz tak na codzień? Nie cykorzysz? :-P 1,536V to już sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w piątek dołączyłem do elitarnego grona posiadaczy DFI DK T2RS.

Zakupiłem ja u Milansa za 419zł + 21zł kurier, w środe zrobiłem przelew a w pt już była u mnie ;) Wielkie dzięki Milans.

Powiem tak nie mam problemów z dual channel, z cewkami. Scythe Infinity zmieścił się ;)

Jakoś narazie nie mam czasu aby posiedzieć nad OC, przez to ze kupiłem PSP i bawie się znim ;)

Zauważyłem ze 4GHz(procesor E8400, tydzień 46) na 1,25V(albo i jeszcze mniej) normalnie komp wstaje i wchodzi do wina ;) Na Abit IP35 coś takiego mi sie nie udawało zrobić. Fakt ze nie jest stabilny ale ciekawe czy Pi policzy - musze sprawdzić.

Mam dwa pytania:

1. Jaki bios polecacie do OC E8400?

2. Czy macie jakieś schematy ustawień GTL pod Wolfa, bo ja czytałem chyba nawet w FAQ o tej płycie ze Wolfom trzeba ustawić GTL na poziomie 57%. Moge sie mylić. Nie chce wprowadzać nikogo w błąd. Ustawiłem 57% na dwóch GTL, VTT 1.200 bo czytałem ze poniżej tego VTT nie ma mowy o OC i nic mi to nie dało pod względem stabilności. Bawiliście sie na poziomie 450FSB VNB i VSB?

Czekam na odpowiedz. Polecam mobo i Milansa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w przypadku infinity nie ma problemu z dostępem do wszystkich slotów pamięci?Bo mam obsadzone wszystkie banki i stąd me pytanie.Wiem że Ninja jest mniejsza i nie ogranicza dostępu.

Powiem tak, lekko zachodzi Infinity na pierwszy slot ale jak probowałem włożyć OCZ Reapery to weszły bez problemu, lekko stykały radiatora. Ja mam 2x1GB OCZ Reapery to włożyłem je do banku 2 i 4 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa pytania:

1. Jaki bios polecacie do OC E8400?

2. Czy macie jakieś schematy ustawień GTL pod Wolfa, bo ja czytałem chyba nawet w FAQ o tej płycie ze Wolfom trzeba ustawić GTL na poziomie 57%. Moge sie mylić. Nie chce wprowadzać nikogo w błąd. Ustawiłem 57% na dwóch GTL, VTT 1.200 bo czytałem ze poniżej tego VTT nie ma mowy o OC i nic mi to nie dało pod względem stabilności. Bawiliście sie na poziomie 450FSB VNB i VSB?

Czekam na odpowiedz. Polecam mobo i Milansa.

1. Najnowszy :P

2. U mnie GTL przy 67% jest lepszym ustawieniem niż 57%.

Do 9x445, VTT 1.2v, vNB 1.33v, vSB oczko w górę (teraz nie pamiętam ;P)

Hmm nie ma problemu z cewkami a z układami R1M8?

Nie nie ma problemów z piszczeniem itd...

Skróć siga, bo masz za dużo linijek ;)

FAQ: Uaktualnione.

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo coś tam narzekałeś na stabilność przy wysokim FSB, może proc Ci się kończy już albo pobaw się napięciem SB/CPU PLL i ładuj tam z 1,95v :wink:

Zaręczam że co mogłem to sprawdzilem juz i napięcia nie żałowałem :] niestety nie wiele mi to dało. Oprócz tego co na skrinie zrobiłem PI16M ba 542 ale tylko jeden raz .. :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wytrzymałem i troche mojego E6400 pogoniłem na 3300Mhz pamięci synchro czyli 830- 4-4-4-12. To tylko na szybko niedługo jedziemy dalej :D Płytka bezproblemowa nic się nie dzieje SuperPi 16 policzyło elegancko. Zadowolenie pełne z DFI B-) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie z trochę innej beczki.

Czy podpinacie wtyczkę zasilającą FDD jako dodatkowe zasilanie płyty (LP p35 t2rs)?

W manualu napisali że dobrze by było wpiąc ją jeśli w systemie jest więcej niż jedna karta graficzna.

Zastanawiam sie czy nie byłoby też celowym zapiącie jej na płytę do celów OC.

Edytowane przez GeForce4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy tej plyty T2RS.

Jakie macie temp na NB z tym radiatorem ?

Bo mi bez zadnego o/c, podnoszenia napiec pokazuje - 56 stopni (NBCore 1,34v). Radiator normalnie parzy, mozna przystawic palec do niego na sekunde najwzyje pozniej sie juz nie da. Jak u was ta kwestia wyglada? Bo cos czuje, ze chyba to nie jest normalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony źle a z drugiej dobrze, bo skoro jest gorący to znaczy że dobrze odbiera ciepło, a ta temperatura to pod obciążeniem czy w idle?? ;] Jak z przewiewem w budzie?? jeśli kiepsko to po układaj kable i zapewnij lepszą wentylacje, ewentualnie walnij sam wenty@5v na NB i po sprawie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w idle na NB Core 1,3v. W stresie dochodzi do ~62 stopni..

Przewiew... powiedzmy, ze jest sredni. 3 wentyle 120mm z przodu, ale to przed chlodnica wiec czuc lekki chlod z przodu. Jeden wentyl na gorze 80mm (standardowo wyciagal powietrze, ale teraz zmienilem zeby pchal do srodka. Z tylu 120mm wyciagajacy no i zasilacz. Tylko, ze nie dosc, ze NB sie grzeje to ten radiator na nim robi za grzalke jest tak goracy, ze pobliskie ramy maja skutecznie podnoszone temp.

Co do wiatraczka to moze bym i dal, ale na razie nie mam pomyslu jak to zaczepic, zeby bylo dobrze i dzialalo ...

Ps. wie ktos moze gdzie jest punkt pomiarowy do NB Core ?

Znalazlem do CPU... ale do NB nie widze nigdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm dziwne że aż tak sie grzeje, u mnie tylko jeden wentyl wyciągający 120mm z tyłu, no i w zasilaczu i temp w idle na 1,34v to 43*C a w stressie ma przeważnie 44*C ;] Może dlatego że mam Pentagrama skierowanego do dołu, przez co go owiewa troche.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem moze. A moze po prostu mam jakis niewypal.

Wywalilbym ten radiator i zalozyl blok na chipset tylko pytanie... Czy moze byc cos zwalone z chipsetem badz sama mobo, ze mam takie temp ? Bo jak tak to nie wiem czy chce ryzykowac (plomba latwo nie schodzi...) utrata gwarancji...

Nie wiem co robic... Takie cos kwalifikuje do gwarancji ? Znajac zycie pewnie nie... A ja przy otwartej obudowie siedziec cale zycie nie bede (jak zamkne to mi skacze jeszcze w gore).

Nie wiem co z tym fantem robic...

Nikt nie wie, gdzie jest punkt pomiarowy, zeby sprawdzic napiecie NB na tej plycie ? Moze mobo wali jakims dziwnym napieciem i dlatego tak goraco... no ale jak tak to co zrobie... 1,3v to i tak minimum Oo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ja mam na t2 wh everesta -> 37* ( mobo ) wg smart guardiana system 37* chipset 44*

w stresie system -> 43* a chipset 55. nawiew z boku fander 12v takze jest maly przeciag.

przy okazji mam pytanie. Everest pokazuje mi taka czujke Aux i za chiny nie wiem co to a grzeje sie przednio w stresie idzie rowno z procem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom... wina zlej wentylacji.

Zaraz sie przekonam czy plomby ladnie schodza bo mam zamiar blok zalozyc. Bo tu juz nawet nie chodzi o to, ze on ma tyle stopni. Tylko, ze ten radiator robi za grzalke i skutecznie mi podnosi temp dookola, w tym ramy.

Macie moze jakis sposob na zamontowanie wentylatorka co by wial na ramy ?

Aux w everestcie jest temp niezdefiniowana

"There is no standard for sensor registers layout, so the "Aux" temperature could show the temperature of the CPU or the motherboard, or might be a non-connected wire of the sensor chip, and so it could show a bogus value."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie masz w boku dziury zadnej na wetyla min na wysokosci ramow to mozna takowa dziurke wyciac :] albo tez tak z frontu zamontowac wentyla albo jakos na krotko :D bezposrednio na ramach np za pomoca spinaczy. chba by sie trzymalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie to nie zalatwi za bardzo sprawy. Nie wiem, moze cos wykombinuje.

Wracajac do tematu co by offtopa nie bylo.

Plomba niby zeszla jakos, ale cudem tego nazwac nie moge. Co prawda nie zerwala sie nigdzie, ale po przyjrzeniu mozna zauwazyc, ze bylo kombinowane.

Po zwodowaniu NB temperatura zeszla do ~31 stopni w idle (~35 w stresie). fandery na chlodnicy ~50%. Przy okazji sie dowiedzialem, ze moj NB ma lekko rog ukruszony i drasniety drugi. Ja tego na bank nie uwalilem, wiec juz taki byl. Co do drugiej wady, nie wliczajac plomby moglbym dodac (przynajmniej ja tak mam), ze chcac wyciagnac ramy z 1 i 2 slotu musze wyciagnac wczesniej grafike :lol

Mam GF 7900Gs. Jakby sloty byly doslownie o 1mm wyzej to by sie wyciagnely bez kombinowania, a tak nie otworza sie zaczepy do konca bo o grafike uderzaja Oo.

[ciach]

Edytowane przez thade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi