Skocz do zawartości
Lanc

Dfi Lanparty Dk P35-t2 & T2rs

Rekomendowane odpowiedzi

no i aktualizacja biosu nic nie dała - okazało się że to wina taśmy! zewnętrznie nie wygląda na uszkodzoną, nawet podłączałem dwa napędy i wszystko było w porządku mimo to z jakiegoś powodu dysk + napęd nie chcą na jej działać;

co do biosu to nawet jeśli płyta została wyprodukowana te 3-4 miesiące wcześniej to bios był w miarę aktualny i raczej takich błędów nie powinno być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie do tych, którzy zmieniali chłodzenie na NB. Da się jakoś, np. za pomocą suszarki odkleić plombę, czy trzeba ją zrywać?

Max Vcore na mostek bez nawiewu (wygrzewanie kleju) i lekka pomoc reczna przy pomocy pensetki i plomba zlazi slicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czailiście nowy bios - zmienia coś in + w kwestii OC ???

edit: a i jeszcze jedno pytanie z jakimi parametrami końcowymi flasciach!ecie bios z takimi jak podane w FAQ ??? bo ja flashowałem bez żadnych i też dało radę.

Edytowane przez MarKov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i taniej było ale moja nagrywarka też już odmawiała czasem współpracy i miałem w zamiarze kupno nowej ale że wyszło jak wyszło i zakup został przyśpieszony.Teraz jeszcze muszę zmienić dysk też na SATA.Poza tym ładniej w budzie wygląda i schludniej taśma SATA niż IDE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta to DFI LanParty DK P35-T2 dziś zaktualizowałem bios programem WinFlash 1.92 najnowszym biosem z strony producenta(aktualizacja poszła bez problemu) pot tej operacji gdy wchodzę do biosu w pc PC HEALTH STATUS to komputer mi się zawiesza w tym momencie i nic nie mogę zrobić oprócz alt ctrl delete w innych opcjach jest ok...i wcześniej tez było ok...co mogę zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W FAQ napisane jest jak byk ze aktualizowanie WinFlashem nie jest zalecane. Moze masz jakies dodatkowe wentylatory z regulacja obrotow, cos mi sie kojarzy ze jakies konkretne powodowaly zawieszanie biosu przy odczycie obrotow. Niech mnie ktos poprawi jak brednie pisze (ponad 24h bez snu) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W FAQ napisane jest jak byk ze aktualizowanie WinFlashem nie jest zalecane. Moze masz jakies dodatkowe wentylatory z regulacja obrotow, cos mi sie kojarzy ze jakies konkretne powodowaly zawieszanie biosu przy odczycie obrotow. Niech mnie ktos poprawi jak brednie pisze (ponad 24h bez snu) :D

Zanim przeczytałem FAQ to zaktualizowałem;/ Mam wentylator 120mm w obudowie ARCTIC COOLING AF12025L bez regulacji i na procku XTHERMAL BTF 120 PRO...co mogę teraz zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mnie pamiec nie zawodzi to chyba te problemy byly z Akasami. Clear CMOS probowales? Mozesz jeszcze sprobowac wgrac ponownie bios. Ale poki co zaczekaj, moze wypowie sie tez ktos kto ma dluzej to mobo ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clear CMOS zrobiłem, wszystko działa właśnie oprócz PC HEALTH tam odrazu jest zawias...No i jeszcze pod sam koniec niewiem dlaczego ale mam BACKUP CMOS - OK i cały czas to wyskakuje...

OK rozwiązałem problem mianowice podpoiłem XTHERMAL BTF 120 PRO do gniazda FAN a nie CPU i teraz już się nic nie zawiesza jednak wentylator był winny, i jeszcze pytanko czy to nie ma różnicy czy jest podpięty pod fan czy cpu fan?

Edytowane przez XsAnThE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta to DFI LanParty DK P35-T2 dziś zaktualizowałem bios programem WinFlash 1.92 najnowszym biosem z strony producenta(aktualizacja poszła bez problemu) pot tej operacji gdy wchodzę do biosu w pc PC HEALTH STATUS to komputer mi się zawiesza w tym momencie i nic nie mogę zrobić oprócz alt ctrl delete w innych opcjach jest ok...i wcześniej tez było ok...co mogę zrobić?

I kolejny co nie czyta ;-)

Na twoim miejscu bym się cieszył i na pielgrzymkę do Częstochowy się wybrał bo nie uwaliłeś biosu przy tej operacji. Zrób flash normalny w dosie i po kłopocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh jeśli ktoś już o tym pisał to sry.

Zauważyłem, że strasznie się grzeją radiatory na mostkach w tej płycie.

U mnie na def ustawieniach system się resetował. Nie wiedziałem dlaczego, aż do momentu kiedy dotknąłem radiatorek( faktem jest, że moja buda jest strasznie klaustrofobiczna i tylko 1 fan 80 mm wywiewał )

Jak tylko wsadziłem do budy 120 wiejący na mostki i grafe to wszystko jest ok.

I jeszcze jeśli można pytanko o podkręcanie:

e7200 (9,5x316) na standardowym napięciu ( 8 h ortosa i wszystko ok. temp 45 idle 49 stress)

dochodzę tylko do 316fsb i już każdy następny Mhz powoduje że komp nie wstaje

Szukałem już textów o podkręcaniu ale jakoś chyba się wolno uczę albo co.

Jeśli ktoś będzie na tyle miły i zasugeruje co powinienem dalej. Jakby ktoś mógł tak łopatologicznie do mnie :damage_wall:

zasilacz corsair hx620, ram 2x2Gb corsair xms2 6400

Jeśli ktoś będzie chciał/mógł pomóc gg 4150590 lub tu.(tylko szkoda zaśmieca topic :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początek dzielnik dla pamięci zmień;

co do mostka północnego to rzeczywiście okrutnie się grzeje, jeszcze nie instalowałem systemu ale nawet przy przeglądaniu biosu po pewnym czasie parzy radiator, a w obudowie nic już nie będę mógł dołożyć - karakorum uniemożliwi montaż jakiegokolwiek wentylatorka na bocznej ściance

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początek dzielnik dla pamięci zmień;

co do mostka północnego to rzeczywiście okrutnie się grzeje, jeszcze nie instalowałem systemu ale nawet przy przeglądaniu biosu po pewnym czasie parzy radiator, a w obudowie nic już nie będę mógł dołożyć - karakorum uniemożliwi montaż jakiegokolwiek wentylatorka na bocznej ściance

dzelnik zmienic ale na jaki?

ja pisałem, że łopatologicznie (jak do chłopa od pługa oderwanego granatem) :wink:

Edit: Ja zbieram na coolermaster cosmos s więc tam będzie miał przewiew.

Edytowane przez smirnov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie - mostek polnocny grzeje sie szybko i mocno, ale to znaczy ze dobrze oddaje cieplo pasta :) przydalby sie nawiew, ale tez mam karakorum i za bardzo nie mam pomyslu gdzie by nawet malego wiatraka wsadzic :) jakies pomysly ?

smirnov ustaw dzielnik 1:1 na poczatek i lec, bo watpie zeby proc / plyta zatrzymywala sie na 316 :) 2x2gb gorzej sie kreca

ja mam dzielnik teraz 5:6 czyli 333/800, ustaw 400/800 moze i wtedy krec :) a jak chcesz zobaczyc czy na bank to wina plytki (w co watpie) to ustaw mnoznik na najnizszy i dopiero podnos fsb

Edytowane przez graczuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydalby sie nawiew, ale tez mam karakorum i za bardzo nie mam pomyslu gdzie by nawet malego wiatraka wsadzic :) jakies pomysly ?

Nie trzeba do tego mieć doktoratu z OC :rolleyes: kupujesz wentyl 40-70mm cienki 10-15mm idziesz do warzywniaka, prosisz o dwie gumki :lol2: recepturki i przymocowujesz do radiatora. Opcja 2 opaski zaciskowe, opcja 3 druciki, opcja 4 jak nie przenosisz obudowy to kładziesz wentylator na karcie grafiki, moze być wtedy już zwykła 80x25mm :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK rozwiązałem problem mianowice podpoiłem XTHERMAL BTF 120 PRO do gniazda FAN a nie CPU i teraz już się nic nie zawiesza jednak wentylator był winny, i jeszcze pytanko czy to nie ma różnicy czy jest podpięty pod fan czy cpu fan?

Nie ma zadnej, poza tym, ze nie bedziesz mial mozliwosci odczytu obrotow poprzez soft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temp. chipsetu to ja zauważyłem, że u mnie znacznie spadły po zamknięciu boku obudowy. Nie wiem czy powietrze się lepiej skierowało czy co.

Żeby nie było OT :wink:

Temp. 42*, wyciąg zasilaczem i dodatkowym 120mm.

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem pamięci (dwustronne Crucial Ballistix 1066MHz) i dzisiaj się trochę pobawiłem - przedtem pamięci mnie blokowały. Na początek - problemy z odpaleniem przy zegarze pamięci większym niż ~1160MHz. Pamięci na pewno tyle potrafią, chociażby na CL5 to wziąłem się za zabawę z Clock Setting Fine Delay (trochę tam tego jest). Zaobserwowałem parę zależności - ustawianie ClockCrossing i CommonClock na jakiekolwiek wartości nie daje zauważalnych efektów. Natomiast zmiana wartości opóźnień już tak. Zmniejszanie opóźnień ma całkiem spory wpływ na wydajność (chociaż może mi się tak tylko wydaje) - gdy wartości są zbyt duże czasem w ogóle nie widać przyrostu wydajności np. z zacieśnienia timingów. Ustawienia na dole tej strony - odpowiednio RDCAS GNT-Chip Delay, WRCAS GNT-Chip Delay i Command to Cas Delay nalezy ustawiać na wartości parzyste - 6,4,2 (zmieniałem wszystkie 3 na raz). Przy wartościach nieparzystych w MemSecie pojawia się CommandRate 1T i pozytywnie to na wydajność nie wpływa. Dla obu kanałów ustawiałem tak samo ;) W końcu udało mi się zrobić te 1200MHz 4,4,4,4, ale wydajność była niewiele wyższa niż 1000MHz 4,4,3,4 - więc możliwe, że pokopałem za bardzo. Wyższy zegar pamięci coś nie chciał zaskoczyć. Próbowałem na FSB500, a na mostek dałem ~1,65V (możliwe, że za dużo). Fajnie by było jakby ktoś to wypróbował u siebie i napisał o efektach. Z racji ilości ustawień sprawdzenie tego wszystkiego jest dość żmudne, ale może przynieść jakieś korzyści. Ogólnie płytka jak dla mnie bdb, tylko wymaga trochę czasu, żeby ją poznać :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem pamięci (dwustronne Crucial Ballistix 1066MHz) i dzisiaj się trochę pobawiłem - przedtem pamięci mnie blokowały. Na początek - problemy z odpaleniem przy zegarze pamięci większym niż ~1160MHz. Pamięci na pewno tyle potrafią, chociażby na CL5 to wziąłem się za zabawę z Clock Setting Fine Delay (trochę tam tego jest). Zaobserwowałem parę zależności - ustawianie ClockCrossing i CommonClock na jakiekolwiek wartości nie daje zauważalnych efektów. Natomiast zmiana wartości opóźnień już tak. Zmniejszanie opóźnień ma całkiem spory wpływ na wydajność (chociaż może mi się tak tylko wydaje) - gdy wartości są zbyt duże czasem w ogóle nie widać przyrostu wydajności np. z zacieśnienia timingów. Ustawienia na dole tej strony - odpowiednio RDCAS GNT-Chip Delay, WRCAS GNT-Chip Delay i Command to Cas Delay nalezy ustawiać na wartości parzyste - 6,4,2 (zmieniałem wszystkie 3 na raz). Przy wartościach nieparzystych w MemSecie pojawia się CommandRate 1T i pozytywnie to na wydajność nie wpływa. Dla obu kanałów ustawiałem tak samo ;) W końcu udało mi się zrobić te 1200MHz 4,4,4,4, ale wydajność była niewiele wyższa niż 1000MHz 4,4,3,4 - więc możliwe, że pokopałem za bardzo. Wyższy zegar pamięci coś nie chciał zaskoczyć. Próbowałem na FSB500, a na mostek dałem ~1,65V (możliwe, że za dużo). Fajnie by było jakby ktoś to wypróbował u siebie i napisał o efektach. Z racji ilości ustawień sprawdzenie tego wszystkiego jest dość żmudne, ale może przynieść jakieś korzyści. Ogólnie płytka jak dla mnie bdb, tylko wymaga trochę czasu, żeby ją poznać :razz:

Gratuluję zaparcia :D

Pokaż jakieś screeny z Memsetem i może superPi

Ja doleciałem do 625 na pamięciach ale 5-4-4 ... na 4-4-4 nie udało mi się dobi do 600 (jakoś 580 zaliczyłem)

1T wpływa negatywnie na wydajnoś ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1T wpływa negatywnie na wydajnoś ??

Też się zdziwiłem. To jest wręcz nie możliwe żeby przy CR1T była gorsza wydajność.

"(...) - więc możliwe, że pokopałem za bardzo" - chyba tak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj ciąg dalszy zabaw. Z 1T to może przesadziłem - fakt, nie sprawdziłem tego dokładnie, ale z drugiej strony odczuwalnej różnicy w wydajności nie było. Natomiast zauważyłem, że w zależności od kombinacji Clock Settings Fine Delay czasy w SPi 1M oscylują w granicach 14.437s - 14.322s (bawiłem się w low clocka :wink: - 7x500MHz, 1000MHz 4,4,3,4, strap 266). Alphy te same. Nie mam pojęcia jak ustawić te opóźnienia - za każdym razem wychodzi co innego. Najczęściej powtarzało się 200ps/600ps/900ps/600ps (wartości przybliżone) i potem można obniżać. Obniżanie pierwszego zwykle skutkuje koniecznością zrobienia Clear CMOS. W 16M miałem czasy od 6'16.719s do 6'17.656s (tutaj miałem trochę niższe timingi) - także jakaś różnica jest. U mnie pamięci poszły 600MHz z timingami 4,4,4,4 2,525V, ale po 7 loopie 16M się wysypały. Nie chcę ich przemęczać w te upały :wink: Żeby puścić pamięci na 600MHz trzeba te wszystkie ustawienia z dołu tej strony (DCAS GNT-Chip Delay, WRCAS GNT-Chip Delay i Command to Cas Delay) dać na 2CLK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od tygodnia z OC wypadłem :mur: Corsairy z podpisu nareszcie kopnęły w kalendarz (zorientowani wiedzą że wieszały mi kompa w dualu od samego początku), i teraz jedna kostka kompletnie siadła w trybie non-OC :lol: Jak spoglądałem na komputronik to 667MHz się skończyły.... Mam nadzieje, że po gwarancji dostanę coś z 800MHz i lepszymi pamięciami niż tamte powerchipy... Cep już czeka z utęsknieniem na OC :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem z OC pamięci. Są to LLK, które wg producenta powinny śmigać na 1000 5-5-5-15 przy 2.3 V. Pamięci są od Xtreme Addict i u niego chodziły przy 1066 5-5-5-15 jeśli dobrze pamiętam to na 2,15 V. Tymczasem nie mogę przekroczyć 972 5-5-5-15 (reszta timingów na auto) przy nawet 2,35 V. Próbowałem bawić się ustawieniami o których mówił BArt_X, ale u mnie nie ma żadnych rezultatów. W dodatku po przekroczeniu 972 MHz komp dziwnie się zachowuje. Czasem wejdzie do Windowsa i robi restart, czasem zawiesza się już przy logo DFI, czasem wyskakuje komunikat: BIOS checksum error i próbuje coś czytać z dyskietki, a że nie mam stacji dyskietek to piszczy, z kolei czasem w ogóle jest ciemny ekran. Czasem udawało mi się wjeść nawet do BIOSu, ale zanim zdążyłem coś przestawić komp się zawieszał. BIOS jest z 13 lutego 2008, może trzebaby zmienić na nowszy, a może na starszy?

Edytowane przez St.Anger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi