sinus Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 Mam zamiar wypełnić moje WC (już niedługo :twisted: ) olejem transformatorowym, bo szczerze mówiąc troche się dygam wylewu :wink: Czy ktoś z was próbował już zastosowac olej transformatorowy zamiast wody :?: Jaka pompka pociągnie mi na oleju? Narazie jeden blok, może kiedyś na radka też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 chlodzenie olejem ma swoj sens wtedy gdy zanurzysz wszysktko - calego kompa i zapodasz FC jako chlodzenie tego do WC to raczej olej nie nadaje sie :roll: nie ma nic lepszego od wody , jezeli chodzi o pojemnosc cieplna (gdies byl art na ovverclockers.com pompa to nadalaby sie samochodowa pompa oleju (or somethin' like that) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 ale przecież olej transformatorowy musi mieć niezłą pojemność cieplną skoro chłodzą nim ransformatory wysokiego napięcia. A poza tym to pompka do auta ma strasznie małą wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 transformatory to moga pracowac w wysokich temp ,a proc niebardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 No to co tam mam wlać żeby w razie wylewu nie zjarać kompa ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 a jezeli w razie wylewu wyleje ci sie woda czy inny plyn z bloku to niz nie zrobic , w razie wylewu to sie tak zabezpiecza zeby nie wylalo:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 No to co tam mam wlać żeby w razie wylewu nie zjarać kompa ??? wode destylowana jezeli wszystko dobrze zrobisz - wszystko bedzie szczelne , to nie powinienes zaliczyc zalania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_OR Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 jak chcesz byc bardzo bezpieczny to: pusc caly uklad na 3-4 dni poza kompem tak zebys mogl zauwazyc nawet male wycieki (podloz papier cienki pod wszystkie laczenia i blok, nawet jak woda wyparuje to bedzie pomarszczony) - moj pierwszy blok klejony zaczal przeciekac po ok 24 gdzinach dopiero nalej wody destylowanej - nie przewodzi pradu - w razie zalania jest duza szansa na uratowanie kompa pod socket i rurki doprowadzajace zrob sobie rynienke z jakiegosz arkusza plastiku (np. teczka plastikowa na dok., okladka, karton jakis albo co innego) - zciagnij (jesli w ogole) po paru tygodniach musialbys byc wielkim pechowcem zeby sie cos stalo (wszystko oczywiscie trzeba trzymac poza zasiegiem malych dzieci i zwierzat domowych :D - moje WC przezylo wprawdzie siostrzenca ale nie kazdy musi miec tyle szczescia :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Oki dzięki. I jeszcze jedno, mam na analizie żywności dostęp do wody demineralizowanej, czy ona będzie lepsza niż destylowana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 transformatory to moga pracowac w wysokich temp ,a proc niebardzo I tu sie bardzo mylisz. Przy 60*C jest alarm, przy 80*C shutdown (mowie o duzych trafach) Optymalna to 40 - 50*C , czyli podobnie z leksza jak proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Oki dzięki. I jeszcze jedno, mam na analizie żywności dostęp do wody demineralizowanej, czy ona będzie lepsza niż destylowana? przeciez to jest to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 transformatory to moga pracowac w wysokich temp ,a proc niebardzo I tu sie bardzo mylisz. Przy 60*C jest alarm, przy 80*C shutdown (mowie o duzych trafach) Optymalna to 40 - 50*C , czyli podobnie z leksza jak proc to mowisz widac o jakis nowych wynalazkach,bo moj wujek elektryk mowil ze to cholerstwo sie grzeje,ze poparzyc sie mozna (tylko to nie byly duze trafy tylko takie zakladowe) no i wez poprawke na sposob odbierania ciepla od transwormatora,troche ulatwione zadanie wzgledem malutkiego proca i cene tego specyfiku swoja droga fajnie wygladaja te kaloryfery na slupach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 transformatory to moga pracowac w wysokich temp ,a proc niebardzo I tu sie bardzo mylisz. Przy 60*C jest alarm, przy 80*C shutdown (mowie o duzych trafach) Optymalna to 40 - 50*C , czyli podobnie z leksza jak proc to mowisz widac o jakis nowych wynalazkach,bo moj wujek elektryk mowil ze to cholerstwo sie grzeje,ze poparzyc sie mozna (tylko to nie byly duze trafy tylko takie zakladowe) no i wez poprawke na sposob odbierania ciepla od transwormatora,troche ulatwione zadanie wzgledem malutkiego proca i cene tego specyfiku swoja droga fajnie wygladaja te kaloryfery na slupach :wink: Hehe, jezeli 30 - 40 letnie sa nowymi, to tak :) Nie mowie o starych trafach , mam kilka takich na swojej stacji, 2 z nich zasilaja caly Chorzow 8) Czy olejem o tem 70*C sie nie oparzysz ? 8O Na slupach to sa miniaturki, maja pasywne chlodzenie, tymi "kaloryferkami" Moje maja po 2 chlodnice, kazda ma 3 wentyle, ponad pol metra srednicy kazdy, o ile dobrze pamietam. W zasadzie to miniaturki naszych chlodnic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 no to spoko ,takich chlodnic jeszcze nie widzialem 2 caly Chorzow to troche wieksze niz 1 caly zaklad cos tam klepiacy :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 no to spoko ,takich chlodnic jeszcze nie widzialem 2 caly Chorzow to troche wieksze niz 1 caly zaklad cos tam klepiacy :-D Oj , chyba tak :P , na Zakl. Azotowe leci jeden ( w sumie 2, ale drugi to w rezerwie, w razie awarii siakiejs) Nie pamietam mocy tych trafkow :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 to ty od biedy mozesz se darmo tego oleju zalatwic pare litrow w nocy spuscic ,a w dzien uzupelnia :lol: oczywiscie nie polecam tego sposobu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Ale ten transformatory sobie tak pływają.. a ja tam nie chcę sobie brudzić rąk za każdym razem jak szukam cpu w wannie z olejem by cd włożyc do napędu.... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...