Skocz do zawartości
Maly83

Motor 125cc

Rekomendowane odpowiedzi

Widze pelno tematow typu "jakie auto do xxxx zl" to i ja podobny temat zaloze :)

A mianowicie na dniach planuje kupic motor, niestety prawko dopiero bede mial za 2 tygodnie, a w irlandi pierwsze prawko upowaznia do jazdy na motorze do 125cc przez okolo rok, wiec CBR 600 musi jeszcze poczekac :(

I teraz pytanie jaki bedzie najlepszy motor 125cc ?

Narazie na oku mam Honde NSR z 2003 roku wydaje sie dosc ciekawa.

http://images.carzone.ie/images/855467_20071125071137_2.jpg

Jakie sa wasze propozycje :)

Co do ceny to nie gra zadnej roli, a rocznikowo najlepiej 2003 do 2007, no chyba ze naprawde jest jakis starszy model, ktorego juz nie produkuja a warto go kupic.

Czekam na wasze opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuja Cie tylko moto typu scigacz czy moze byc cos innego? Od siebie dam takie cus:

Yamaha DT 125 Supermoto

http://moto.allegro.pl/item290786649_yamah...rilia_ktm_.html

lub:

KTM EXE 125 SM:

http://moto.allegro.pl/item287006265_ktm_1..._supermoto.html

(ten juz moc ma olbrzymia ;)

Edytowane przez martian1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego, jest takie fajne forum

Forum Motocyklistów i to oto forum będzie adekwatne do twojego pytania i poznasz odpowiedzi znawców.

Zachęcam do rejestracji, bo w przeciwnym wypadku będziesz miał ograniczony dostęp

Lewa w górę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ma to być coś szybkiego to z tego co kiedyś się orientowałem to tylko NSR. Ciekawymi motorkami są CBRa i Yamaha TW. Oba mają silniki czterosuwowe, wysoka kultura pracy, brak kopcenia i tego "pierdziawego" wydechu.

Nie wiem jak jest z częściami do Aprili, więc radze uważać na włoszki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Jeśli cena nie gra roli radziłbym poczekać na nową yamahe YZF-R125

http://www.scigacz.pl/Yamaha,YZF,R125,2008,3837.html

Jak to wygląda - nieziemsko..

Ja bym brał niebieską, albo czarną ;) Jakbym miał luźne 15k bo pewnie tyle będzie kosztować

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli cena nie gra roli radziłbym poczekać na nową yamahe YZF-R125

Tez wlasnie na nia zwrocilem uwage :) sliczna jest :)

No ale moj wybor (calkiem przypadkiem) padl na cos innego :)

Cagiva Mito 125 z 2000 roku :)

Troche danych technicznych :)

* Maximum Power: >33 bhp (>22 kW) @ 10,500 rpm

* Maximum Torque: 15 ft·lbf (21 Nm) @ 11,000 rpm

* Weight (Dry): 129 kg

* Fuel Tank Capacity: 14 L

* Front Tyre: 110/70 ZR 17

* Rear Tyre: 150/60 ZR 17

Fotka nie mojego ale identycznie wyglada:

http://www.mmemotorcycles.co.uk/mito%20new%20redbig.jpg

Teraz tylko jeszcze prawko "zdac" we wtorek egzamin :)

No ale z tym nie powinno byc problemu, bo tylko teoria 35 z 40 pytan trzeba dobrze odpowiedziec i w tym samym dniu prawko do odbioru :)

No i niestety na odbior musze troche poczekac, ale juz teoretycznie jest moja a fizycznie za 3-4 tygodnie ;)

Jedyne co mnie martwi to brak jakiegokolwiek wskaznika paliwa :P i zastanawia mnie 7 biegowa skrzynia :) no ale zobaczymy jak to bedzie w praktyce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widuje taka cagive w miescie hmm ciezko cokolwiek powiedziec po za tym ze nie zle wyglada;)

brak wskaznika to nie problem, mozna sie przywyczajic. masz kranik ktorym ustawiasz on,off i res jak ci zgasnie na "on" przestawiasz na "res" i masz ilestam rezerwy(u mnie w cb500 niecale 3 litry)

a no i nie zapomnij o oleju do 2T ;) kiedys jeden kumpel nie wiedzial o tym i zatarl simsona :P

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejzewam ze Maly83 nie bedzie mial problemow :) poprostu pojdzie do dealera i juz ;) nie wiem jak to by bylo w Polsce. Prawde mowiac jeszcze nie widzialem dealera cagivy..

wlasnie btw 7biegowej skrzyni. zeby konkretniej jechac bedziesz musial trzymac te 8-10k rpm to 2T jest a z tego co slyszalem maja dosc ostra charakterystyke.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Game_Plan

@Maly83

chce ci sie latac po 6 biegach w 125;)? ktora pojedzie moze te 100-120kmh?... jezeli masz znajomosci u mechanikow kup aprilke rs250 i zarejestruj na 125 (tak tak jest to mozliwe widzialem:P)

jak chcesz tylko przemeczyc ten rok 125 kup skuter

Edytowane przez Game_Plan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce ci sie latac po 6 biegach w 125;)? ktora pojedzie moze te 100-120kmh?...

Co do predkosci maksymalnej to seryjnie bez robienia niczego 180km/h powinna leciec wedlug ksiazki :) ale z tego co wiem da sie okolo 200 nia poleciec :) Wlasnie miedzy innymi dla tego ja kupilem ;) jak w praktyce to sie okaze jak juz na nia wsiade ;) Z tego co rozni ludzie mowia to jest to najszybsza 125 na rynku ale wiadomo kazdy swoje chwali :)

A na kombinowanie zeby 250 wsadzic i miec zarejestowane jako 125 to juz za stary chyba jestem, wszystko robie zgodnie z prawem ostatnio :P no oprucz przestrzegania przepisow co poniektorych :)

A co do czesci to fakt nie sa najlawiejsze do dostania ale jakos sie do tego przyzwyczailem juz z autem, mam MR2 z 94 z silnikiem 3S-GTE sprowadzona z japoni, i ostatnio dojechalem turbine i nigdzie dostac nie moge nowej/ jeden sklep znalazlem w UK co ma pasujaca turbine tylko ze high-performance, plus tego taki ze po zmianie turbiny bedzie miala okolo 360 kucy, minus taki ze ponad 700£ kosztuje :/

A co do Cagivy to tyle dobrze powinno byc ze sporo czesci bedzie mozna z ducati dorwac, nie wszystko ale zawsze cos :)

Arnie co do obrotow to wiem :) ona ma najwyzszy moment przy 11k, a moc przy 10.5k wiec bedzie ja do konca trzeba ciagnac :P No i bede musial sie przyzwyczaic do dzwieku :/ chyba jedyna nie przyjemna rzecz w tym motorze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Game_Plan

Co do predkosci maksymalnej to seryjnie bez robienia niczego 180km/h powinna leciec wedlug ksiazki :) ale z tego co wiem da sie okolo 200 nia poleciec :) Wlasnie miedzy innymi dla tego ja kupilem ;) jak w praktyce to sie okaze jak juz na nia wsiade ;) Z tego co rozni ludzie mowia to jest to najszybsza 125 na rynku ale wiadomo kazdy swoje chwali :)

to wazy ze 100kg przejedz sie tym na drodze szybkiego ruchu i niech cie minie tir albo ciezsze auto... fajne uczucie:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to niemożliwe, żeby max moment był przy wyższych obrotach niż max moc.

moc* = (moment obrotowy** x obroty na minutę) / 9549

* moc wyrażona w kilowatach (KW)

** moment obrotowy wyrażony w niutonometrach (NM)

pozdrawiam ponownie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze sie ktos pomylil pewnie wziol te dane z wiki. na wloskiej wiki pisza ze moc max jest przy 10400rpm a moment przy 10000rpm

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oleju do mieszanki NSR bierze mi 1L na ~750km

Średnio 5,5l pali...

Cagive ma kumpel, niestety teraz już rozbitą, bo wał stanął :?

W każdym razie całkiem fajnie to chodziło i Vmax miał w okolicach 170km/h

Mam NSR już rok i bym sie z chęcią przesiadł na Cebre ale muszę poczekać jeszcze do przyszłego sezonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierałbym między RS125 a Mito. RS ładnie lata i z tego co mi wiadomo może podgnonić blisko 2-stówek. Nie wiem dokładnie jak to z Mito. Ogólnie 125 to dla mnie za mało ;P Nie ma to jak przesiadka ze skutera na R1 :razz: i zapewne szybko Ci się znudzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam wyjscia takie przepisy :(

Przez praktycznie 3 lata moge jezdzic motorem do 25kW mocy :(

Chyba ze w miedzy czasie sie wkurze i pojade do polski zrobic prawko ale nie mam czasu na to zabardzo...

No albo troche zaplace i porobie szkolenia specjalne ... ale raz ze podobno strasznie ciezko jest je skonczyc, 2 troche kosztuja ... no i wtedy jest szansa ze na 600 jakas mnie ubezpiecza.

No i kwestja ubezpieczenia ... na mito bedzie mnie kosztowalo 1200 euro na rok ... za cos wiekszego pewnie okolo 3000 by zaspiewali :P a juz starczy ze za auto place 1800... a polisa niestety oddzielna :P i trzeba osobno placic :/

Wiec jak juz zaczynac z czyms malym to niech pozadne bedzie mito ma ponad 22kW wiec praktycznie juz nic mocniejszego nie moge miec :/

A w sumie na pierwszy motor 125 nie jest takim zlym wyjsciem :P

Ostatnio przejechalem z 5 km na R6 .. i powiem szczerze to sie troche balem :P no ale byl to moj pierwsz raz na motorze :) i dopiero za 3 razem udalo mi sie ruszyc :D

a jedyne co sie boje z mito ... to ze ktos mi podejdze do niej podniesie ja i pujdzie sobie z nia do domu jak gdzies zaparkuje na ulicy, bo tak lekka jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w sumie na pierwszy motor 125 nie jest takim zlym wyjsciem :P

Ostatnio przejechalem z 5 km na R6 .. i powiem szczerze to sie troche balem :P no ale byl to moj pierwsz raz na motorze :) i dopiero za 3 razem udalo mi sie ruszyc :D

a jedyne co sie boje z mito ... to ze ktos mi podejdze do niej podniesie ja i pujdzie sobie z nia do domu jak gdzies zaparkuje na ulicy, bo tak lekka jest :P

Pierwszy raz najgorszy ;) z reguły się to sprawdza potem to już sama przyjemność :lol: :razz: Będą chcieli to wszystko Ci wyniosą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podgonisz ani RSki, ani Mitówki pod dwie stówki [;

125 jest dobre na początek, ale odpowiedniejsza by była jakaś 500 :)

Z tego co kiedys czytałem to te RS'ki jakoś blisko tego latały może nie pełne ale z tych 125ccm jest najszybsza. Jeżeli ktoś się interesuje kumpnem tej pojemności to już powinien widzieć więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh no i z cagiva koles polecial w kulki .... i sprzedal kuzynowi ... no ale dorwalem wczoraj NSR 80 z 2000 roku za .. 100 euro :) w pelni jezdzaca tylko troche kosmetycznie trzeba przy niej porobic :) Nawet fajnie jezdzi tylko trzeba ja trzymac miezdy 9 - 12 k rpm, 110 dzis jechalem, ale jeszcze troche wiecej pojedzie.

Poszalec sie nie poszaleje, ale do pracy jade 20 minut zamiast godziny z chakiem :) i pewnie na tydzien spali mi mniej niz skyline przy odpaleniu silnika :)

Jak posiedze nad kosmetyka to zdiecia wrzuce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi