Skocz do zawartości
fredzik89

Problem Z Pamieciami (niebieski Ekran I Restart)

Rekomendowane odpowiedzi

o to moj zestaw kupiony we wrzesniu :

Abit IP35-E... E2140 + Pentagram Freezone NXC-100 AlCu... 8600GT SONIC+... 2x1 GB Patriot 800MHz LLK CL4... Samsung 320GB... Corsair 450W CMPSU-450VXEU...

nie znam sie zbytnio na komputerach i prosze Waso pomoc Koledzy...

od dluzszego czasu gdy wlacze jakas gre i gram jakis czas to komp sie zacina, wyskakuje niebieskie okno z raportem o :

MULTIPLE_IRP_COMPLETE_REQUESTS

sTOP: 0x00000044

LUB

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

STOP: 0x0000000A

LUB

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

nv4_disp.dll

lub

0x000000F

lub

0x000000c5

takie wlasnie wyskakuja mi komunikaty :sad: :?

i z tego co czytalem to chyba wina ramu...

i chcialbym sie dowiedziec jak go sprawdzic ???

pisali rowniez ze trzeba zamienic sloty kart...i mam kolejne pytanie czy mozna poprostu wylaczyc kompa, wyjac ramy i przelozyc je na inne miejsca?

czy trzeba jeszcze pozniej ustawiac w biosie cos ????

bardzo prosze o POMOC tutejszych EKSPERTOW....

bede przeogromnie wdzieczny jesli ktorys z Was mi pomoze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz ze instalowales SP2, a sterowniki grafiki, plyty glownej, itp masz aktualne, pod sp2? Napiecia z zasilki OK ?

Google mowia ze ogolnie twoje problemy moze sprawiac wlasnie sterownik grafiki lub ona sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam te same pamięci. Problem może wynikać z za ostrych timingów alfa(nie każda płyta oferuję ich zmianę). Proponuje zacząć sprawdzać od ustawienia pamieci na 800MHz i timingów 5-5-5-16-(21) (czyli "oficjalnych" JEDEC) i troche większego napięcia 1.85-1.9v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam te same pamięci. Problem może wynikać z za ostrych timingów alfa(nie każda płyta oferuję ich zmianę). Proponuje zacząć sprawdzać od ustawienia pamieci na 800MHz i timingów 5-5-5-16-(21) (czyli "oficjalnych" JEDEC) i troche większego napięcia 1.85-1.9v.

Ja mam tylko jedną kość DDR2 1GM 800Mhz GoodRAM. Pozatym nie wiem, która to jest opcja w BIOS-ie, gdzie zmienia się timingi i czy w ogóle można zmienić napięcie do aż 1.85 lub 1.9v, skoro jest napisane, że one mają mieć 1.8v? A z Mhz już próbowałem... Sprawdzałem na wszystki opcjach (800Mhz też) i nic nie dało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi