Skocz do zawartości
Gość mich83

Ghost Z Pendrive

Rekomendowane odpowiedzi

Cześc. Mam pytanie czy da sie zrobić dysk bootujący w ghost 2003 na pendrajwie. W nootboku nie mam stacji dyskietek stąd moje pytanie.

Za pomocą HP USB Disk Storage Format Tool formatujesz pen-drive i wgrywasz pliki niezbędne do boot'owania, następnie wgrywasz na pen-drive Ghost.exe i w biosie ustawiasz boot'owanie z pen-drive. Po tym zabiegu masz o co pytałeś ;)

HP USB Disk Storage Format Tool

Pliki Boot'ujące

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej odpalić ghosta 2003 z cd? a obraz partycji wrzucić na pendrive

No to trzeba mieć dość dużego pen-drive (u mnie obraz systemu zajmuje blisko 4GB) i kupę wolnego czasu bo one za szybkie (w porównaniu do HDD) nie są. Moim zdaniem raczej kiepski pomysł, zwłaszcza iż boot'owalny pen-drive może służyć do wielu innych rzeczy poza samym Ghost'em takich jak np. flash biosu mobo czy karty graficznej. A nagrywanie nowej płyty co wyjście nowego biosu to raczej mało ciekawy pomysł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok zaznaczyłem w tym programie quick format i create a dos startup disk pozatym zaznaczyłem lokalizacje pliku botujacego tego do ktorego dales linka. Pokazuje sie jednak komunikat "device media is write-protected. "

Jak nie zaznacze quick format pokazuje sie tez ten sam komunikat jak rożnież gdybym zaznaczył tylko qucik format. Co jest nie tak?

Ps. Jak zaznacze formatowanie nie da sie go sformatowac w zadnym systemie plików. zawsze pokazuje sie komunikat device media is write-protected

Edytowane przez mich83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Mardok czyli rozumiem że po sformatowaniu pendrive tym programem, tworze dyskietke bootująca w ghoscie i z niej przerzucam te pliki na pendriva?

Pliki potrzebne do zabootowania oraz program do ich wgrania dałem w pierwszym poście tego tematu, natomiast z samej dyskietki zrobionej przez Ghost'a potrzebujesz jedynie plik Ghost.exe nic więcej.

EDIT:

Opisany proces, krok po korku:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=254005

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dokładnie jak tam napisane, jednak po komunikacie ze wszystko zostanie skasowane pokazuj się napis "device media is write-protected". Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak sie dzieje? Jest to mp3 creativa , widziane jak zwykły dysk w windowsie, może jednak to tego wina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc pendrive odpada , nie działą z tym programem. A da sie zrobić obraz bez pendriva i bez dyskietki? Np za pomocą nagrywarki da sie zrobić bootowane cd/dvd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc pendrive odpada , nie działą z tym programem. A da sie zrobić obraz bez pendriva i bez dyskietki? Np za pomocą nagrywarki da sie zrobić bootowane cd/dvd?

No cóż jedyne Boot'owalne ISO jakie mam pod ręką pochodzi z płyty instalacyjnej Windows 98SE nie jest może najładniejsze i przejrzyste ale działa jak należy, póki ktoś nie da czegoś lepszego proszę bardzo :

http://mardok.ovh.org/BootCD.rar

Po ściągnięciu możesz edytować ISO w dowolnym programie do tego stworzonym (ja używam UltraISO) i wrzucić do niego wszystkie pliki jakie potrzebujesz na przykład wspomniane Ghost.exe teraz wystarczy nagrać na płytkę np CD/DVD-RW i w biosie wybrać boot'owanie z CD/DVD.

Jako iż jest to Boot Menu z instalacji Windowsa 98SE podczas boot'owania z tej płyty pokarzą się dwa menu w pierwszym należy wybrać "Boot from CD-ROM" a w kolejnym "Uruchom komputer z obsługą CD-ROM" po tych zabiegach będziesz miał dostęp do linii poleceń oraz zawartości płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bootowalne Ghost - Link..

Automatycznie bootuje i uruchamia się ghost , ten obraz wykorzystać tylko do bootowania wystarczy wyjść z ghosta :wink:

Pomijając już fakt legalności tej wersji "Corporate" jest to boot'owanie bez obsługi CD co za tym idzie nie można użyć całej powierzchni CD na dodatkowe programy. No ale jak chodzi o samego Ghosta to działać będzie dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrałem na płytę no i uruchamia się. Rozumiem że jest to tylko po to żeby później z niego wyjść i być w wierszu poleceń i z stamtąd uruchomić już Ghosta z Dysku C? Czy może będzie ghost już odrazy działał , bez wychodzenia?

No jusz wiem wszystko ;-) Dzięki za odpowiedzi

Edytowane przez mich83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrałem na płytę no i uruchamia się. Rozumiem że jest to tylko po to żeby później z niego wyjść i być w wierszu poleceń i z stamtąd uruchomić już Ghosta z Dysku C? Czy może będzie ghost już odrazy działał , bez wychodzenia?

No jusz wiem wszystko ;-) Dzięki za odpowiedzi

Dla potomności dodam tylko iż nie uruchamia się Ghost'a z dysku C: bo jak się ma NTFS to z linii poleceń nie ma się dostępu do żadnej partycji z tym systemem plików! Program Ghost ma być w tym wypadku uruchomiony z CD i w nim należy zrobić image wybranej (najczęściej systemowej) partycji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi