Skocz do zawartości
Armo

Największe Wpadki Technologiczne 2007

Rekomendowane odpowiedzi

Grudzień z reguły sprzyja przemyśleniom, podsumowaniom i przewidywaniom. W tym właśnie klimacie amerykański PC World przygotował listę piętnastu największych rozczarowań technologicznych odchodzącego właśnie roku 2007. Należy zaznaczyć, że obecność w tym niechlubnym zestawieniu nie musi oznaczać krytycznej oceny produktu przez autorów publikacji czy też użytkowników, jest jednak dość wyraźnym sygnałem że bez względu na obiektywną ocenę jakości rozminął się on z nadmiernie być może rozbudzonymi oczekiwaniami.

Na liście znalazła się między innymi mnogość drobnych serwisów społecznościowych kopiujących liderów rynku, z których według autorów w ciągu kilku lat 90% padnie odsyłając twórców z powrotem do pracy w Starbucksie. Znalazły się gadżety - Zune oraz iPhone, między innymi ze względu na wygórowane ceny i niedoróbki - znalazł się nowy system Apple Leopard, znalazł się także system reklamowy Beacon wprowadzony przez Facebooka, znalazły się w końcu nowe formaty wideo wysokiej rozdzielczości Blu-ray i HD DVD - które przez wzajemną zbyt agresywną konkurencję zamiast użytkowników ucieszyć, tylko poirytowały.

Na szczycie listy największych rozczarowań znalazła się jednak dość kontrowersyjna pozycja - nowy system Microsoftu, Windows Vista. Autorzy zestawienia zauważają, że szumnie zapowiadane "Wow" zginęło w gąszczu problemów z wydajnością i kompatybilnością, zawodu jaki sprawiło użytkownikom odsunięcie premiery i okrojenie produktu z wielu zapowiadanych wcześniej nowości. PC World zauważył też z przekąsem, że jeśli najszybszym testowanym przez niego notebookiem pod Vistę okazał się nowy Apple MacBook Pro, to zdecydowanie źle się dzieje. Pozostaje tylko pytanie, czy umieszczenie Visty na szczycie tego rankingu faktycznie podyktowane było rzetelnym opracowaniem faktycznych trendów, czy też np. chęcią wsadzenia kija w mrowisko napędzającego świąteczne zainteresowanie swoim tytułem...

:P

http://news.yahoo.com/s/pcworld/140583;_yl...YvpfpXhmHUDW7oF

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt jeszcze nie wspominał jaki wypasiony transfer jest z dysku na viscie :lol:

pierwszy konkretny argument

Vista dopiero po extremalnym okrojeniu jako tako działa , ale wystarczy tylko na moment przejść na xp by już nie wrócić do visty.

bzdura..intensywnie korzystam od lutego z Visty i choć na codzień w pracy mam XP zupełnie nie odczuwam różnicy. powiem nawet że przyjemniej mi się z nią pracuje. wszystko zależy od tego do jakich zadań głównie wykorzystujemy komputer.

czasami problem z transferem irytuje ale jeśli nie traktujemy go jako serwer plików to nie jest to aż tak odczuwalne. przy odpowiedniej konfiguracji sprzętowej z grami również nie ma najmniejszych problemów problemów. teza że system trzeba drastycznie ciąć to kolejny mit - można ale wcale nie trzeba. myślę że można trochę zyskać odchudzaniem ale podejrzewam że ponad połowa użytkowników i tak nie dostrzeże tych różnic. oczywiście zawsze warto kreatywnie dążyć do tego by było lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy się spodziewali po Viście, że aplikacje będą chodzić dużo szybciej i teraz są rozczarowani....

Zanim mi sie spalił komputer to na mojej Viscie x 64 programy chodziły duzo szybciej...

Teraz tylko czekam na powrót sprzętu bo jeszcze kilka dni na XP i mnie cos trafi ....

Ta, pcword z usa obublikował w ostatnim roku kilkanascie róznych tego typu list i jedyne co z nich wynika to to ze redaktorzy pcworlda to debile :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, pcword z usa obublikował w ostatnim roku kilkanascie róznych tego typu list i jedyne co z nich wynika to to ze redaktorzy pcworlda to debile icon_biggrin3.gif

no może i debile, nie wnikam, w każdym razie ja do visty jeszcze się nie przekonałem, zraziłem się i tyle, jestem tego typu użytkownikiem któremu wystarcza XP i w niczym nie ustępuje viscie (zwłaszcza teraz jak wypuszczą pl service pack), nie zagłębiam się w tajniki systemu tak jak 90% użytkowników komputera i może dlatego vista okazała się takim rozczarowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Visty to mnie tez rozczarowala , juz nie tyle slabe transfery pomiedzy dyskami partycjami

ale wydajnosc 3D , to jest maxymalne przegiecie Visty ,

minol rok czasu a wydajnosc 3D dalej kuleje :/

Czy w ogole jest szansa ze pod Vista gry 3D beda kiedys chodzily szybciej ?

Jak dla mnie to jedna z wiekszych wpadek roku 2007

>Vista platforma do gier :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ta wydajność nie wzieła się z powietrza , w syntetykach 98 jest sporo wolniejszy od xp. Po jakimś czasie różnica między Vista , a XP zmniejszy z powodu coraz szybszych cpu. Im na szybszym procesorze przeprowadzamy testy tym różnica między tymi systemami jest coraz mniejsza. Może to być kwestia tego , że przy xp karta się "nasyciła" i fps już rośnie , a w przypadku Visty wydajność nadal rośnie.

Może Viste da się przyśpieszyć , ale wymagało to dużych zmian w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Vistę x64 na stacjonarce z C2D i 4Gb ramu. Chodziło to bardzo fajnie. Owszem nie działało trochę softu, ale to wina wersji systemu (x64). Byłem nawet zaskoczony, że ten system działa tak dobrze. Jaiś czas temu kupiłem laptopa z preinstalowaną Vistą x86. Laptop C2D + 2Gb ramu. Vista działa całkowicie do du.y. Wieczne blue screen'y, przywieszki i inne kłopoty. Nie wiem, może to wina tego, że system jest z dołączonej do lapka płyty recovery. Być może po instalce czystej Visty działało by to OK. Ale nie mam zamiaru kupować oemki Visty, aby się o tym przekonać. Kupiłem sobie XP Home, zainstalowałem i w porównaniu do Visty, którą miałem... RAKIETA!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Vistę x64 na stacjonarce z C2D i 4Gb ramu. Chodziło to bardzo fajnie. Owszem nie działało trochę softu, ale to wina wersji systemu (x64). Byłem nawet zaskoczony, że ten system działa tak dobrze. Jaiś czas temu kupiłem laptopa z preinstalowaną Vistą x86. Laptop C2D + 2Gb ramu. Vista działa całkowicie do du.y. Wieczne blue screen'y, przywieszki i inne kłopoty. Nie wiem, może to wina tego, że system jest z dołączonej do lapka płyty recovery. Być może po instalce czystej Visty działało by to OK. Ale nie mam zamiaru kupować oemki Visty, aby się o tym przekonać. Kupiłem sobie XP Home, zainstalowałem i w porównaniu do Visty, którą miałem... RAKIETA!!!

Ja tez sie bardzo zrazilem do Visty - zainstalowalem u siebie na kompie, zeby zobaczyc jak pojdzie, a ten mi partycje wpieprzyl :( do tego loader sie uparl i mialem problemy z poprawnym zainstalowaniem na drugim dysku XP... chyba ze trzy dni walki z tym bylo. Potem jakis miesiac pozniej przyszedl kumpel z laptopem i Vista ze mu nie widzi dzwiekowki - nie dalo sie ich zmusic do wspolpracy. Na razie dziekuje... moze jak przejde na dwa rdzenie to wtedy rozwaze przejscie na Viste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez sie bardzo zrazilem do Visty - zainstalowalem u siebie na kompie, zeby zobaczyc jak pojdzie, a ten mi partycje wpieprzyl :(

(...)

jakis miesiac pozniej przyszedl kumpel z laptopem i Vista ze mu nie widzi dzwiekowki (...)

Vista nie wpieprza partycji ale brak umiejętności owszem :idea:

a kumpel nie kupił laptopa z preinstalowaną Vistą i niedziałającą kartą dzwiękową, jak podejrzewam, tylko sam się gdzieś zaplątał ;)

wydajnosc 3D , to jest maxymalne przegiecie Visty ,

minol rok czasu a wydajnosc 3D dalej kuleje :/

możesz wrzucić jakieś świeże porównanie na w miarę nowych sterownikach?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam visty od listopada na tym, co widac w sigu i stwierdzam jedno - do xp nie wracam.

powody:

- gry i programy chodza mi rownie dobrze co na xp.

- zarzadzanie bledami rewelacyjne - gry programy a nawet sterowaniki moga sie wieszac do woli - vista wyswietla tylko stosowny komunikat o bledzie w okienku, bsoda ani resetu eszcze nie mialem.

- system znajdywania sterownikow na windows update nareszcie dziala - zainstalowal mi sam 5 czy 6 roznych kabli do telefonow, wiekszosc niemarkowych, kamere internetowa kupiona rok temu za 19 zl, skaner kumpla, do tej pory nie wiem jakiej firmy, i pelno innego zlomu do ktorego szukanie sterow do xp trwalo godzinami na googlach.

jedyna wada jaka widze, to ze wykrywa mi tylko kawalek ponad 3gb ramu zamiasz 4, ale to wina tego, ze mam wersje 32bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszyscy narzekają na tą Vistę że chyba sam będę musiał spróbować...

Swoją droga to trochę mnie zaskoczył laptop kumpla z roku który ma tak z 512 ramu i jakiś cienki procesor a Vista mu chodzi bez problemów [zaznaczam że sprawdzałem tylko Excela, Worda wyszukiwanie i inne mało wymagające operacje, w gry na takim kompie i tak nie ma co liczyć czy to na Viscie czy na XP...].

Co do listy "top" 20

"My tylko czekamy, aż wreszcie nie będziemy musieli się zastanawiać który odtwarzacz kupić." - raczej: "aż wreszcie nie będziemy się zastanawiać za co kupić i co do tego włożyć."

"DDR3 – standard drogi i… powolny. Kto ma ochotę na pamięć, której tańsza i starsza wersja jest wydajniejsza?" - ciekawe co za pr0 to napisał :>

"Powrót trendu na winienie gier komputerowych za całe zło tego świata." - nie zauważyłem żeby ten trend kiedykolwiek odszedł.

"(...) na tle dynamicznie rozwijającej się konkurencji" - C2D się tak szczególnie dynamicznie nie rozwija, może 8xxx coś zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraw

Pochwal sie jakie to gry chodza Ci rownie dobrze ( szybko ) pod Vista jak i pod XP ??

Co do DDR3 to jak najbardziej mozna by je dopisac do bubli roku

ale ze sa wolmniejsze ???

Te taktowane 1600MHz z CL7 chodza bynajmniej wysmienicie

do czasu az stanieja ( +/- wiosna 2009 ) beda popularne DDR3 1800-2000MHz

i wtedy to dopiero bedzie sensowny przyrost predkosc i wzgledem DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te, w ktore gram, wiec wiedzmin stalker, prostreet i dark crusade

z tego w prostreeta gralem tylko na viscie.

fpsow nie liczylem, ale we wszystkie te gry gram w 1280x1024 (lcd17) wszystkie suwaki na prawo, aax2 i nic mi nie klatkuje, wsystko chodzi plynnie, a to jest dla mnie wyznacznikiem chodzenia gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te, w ktore gram, wiec wiedzmin stalker, prostreet i dark crusade

z tego w prostreeta gralem tylko na viscie.

fpsow nie liczylem, ale we wszystkie te gry gram w 1280x1024 (lcd17) wszystkie suwaki na prawo, aax2 i nic mi nie klatkuje, wsystko chodzi plynnie, a to jest dla mnie wyznacznikiem chodzenia gier.

Ja natomiast odbije pileczke. GTR2 na XP > full 1024x768 , GTR2 na Viscie > 640x480 low , wyglada do tego jak Wolfenstein 3D , lazi tragicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ddr3 mają rację,, startuje z poziomu kilka razy drożej za to samo,, podobnie było z ddr2 na początku - wydajność słaba bo platformy takie "przejściowe" a i pamięci były drogie i "wolne", nowy standard znowu startuje z pozycji będę dobry jak mnie dopracujecie

imo vista powinna się znaleźć na liście,, nie ma wątpliwości że jest rozczarowaniem,, jest cięższa i mniej kompatybilna + ma problemy z wydajnością. Na dodatek jeszcze polityka jej upychania na siłę - wspomniane asusy z 512MB,, miałem takiego w ręku,, z pudełka dostaje się komputer na którym nie da się pracować, nie da się szczątkowo komfortowo odpalić przeglądarki

to że V da się odpalić i komfortowo pracować na nij na kompie za 1,5k to zaleta ? ok,, w sumie lepiej jak z pierwszym xp jak wyszło ALE -> ogólny kmfort pracy na V w porównaniu do xp jest niższy, XP na mocnym kompie działa jak z ramdysku, reakcje szybsze niż użytkownika,, na vistę trzeba poczekać

na koniec obraz całości - vista to efekt monopolu,, zaleta dla użytkownika - aero ? ja np pasuje bo nie lubię czekać aż coś się zanimuje,, za to problemy z driverami, drm tpm,, ogólnie w viście więcej zrobiono dla branży niż dla użytkownika a przecież to on za sys płaci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja np pasuje bo nie lubię czekać aż coś się zanimuje

Ja tez, tyle ze na viscie wszystko chodzi tak szybko ze większosci tych animcji nawet nie widac...

jest cięższa i mniej kompatybilna

Jak kazda kolejna wersja windows. Tyle ze przez opóznienie Visty i prawie 6 lat uzywania XP wszyscy o tym jakos zapomnieli...

. Na dodatek jeszcze polityka jej upychania na siłę

To nie polityka MS tylko producenta notebooka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie polityka MS tylko producenta notebooka...

Masz racje, ale celeron i 512 ram + vista to raczej pomyłka lub co najmniej głupi żart.

System może jakoś będzie śmigał, lecz inne programy jak np. edytor tekstu lub arkusz kalkulacyjny będą muliły strasznie, nie wspominając o grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Visty to jest teraz to samo narzekanie które było przy przejściu z Windowsa 98 :D na XP. A teraz Xp jest takie och i ach. \

Pracuje na Viscie od lipca i jedyna porażką jaką w niej widzę to ten nieszczęsny transfer plików.

Z pre instalowanymi systemami się mogę zgodzić, że są porażką. Ale np. w przypadku Asusa wystraszy znajomość jako taka pisania batów i można edytować płytkę ze sterownikami i już mamy normalny system bez syfów.

Dla mnie największa porażka 2007 to AMD/ATI i jej specjaliści od pisania sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Visty to jest teraz to samo narzekanie które było przy przejściu z Windowsa 98 :D na XP. A teraz Xp jest takie och i ach. \

Dokładnie, wystarczy wspomnieć że 256MB ram w momencie premiery XPka miały tylko te lepsze komputery, zresztą i tak była to zbyt mała ilość na swobodną pracę i zabawę na tym systemie. Do tego trzeba dodać o wiele większe niż przy przesiadce XP->Vista problemy z kompatybilnością oprogramowania i sprzętu, wyobraźcie sobie jak się klęło przy odpaleniu NFS Porsche - TDU swoich czasów, kiedy zostawało tylko wcisnąć reset na obudowie, nie mówiąc już o koszmarnej podatność na wszelkiego rodzaju robactwo, nigdy nie zapomnę XPkowi jak po powrocie z wakacji przywitał mnie resetem co 30s. (nie aktualizowany na bieżąco system dopadł po paru minutach w necie blaster) :mad: Trzeba też jasno powiedzieć że XPek w stosunku do win2000 nie wnosił absolutnie żadnych, poza kolorowym interfacem usprawnień o ile ten warzywniak można nazwać usprawnieniem.

Jedyne co działało na korzyść tego systemu to, że windowsy 9x i Me na które byli skazani użytkownicy domowi były, trzeba to jasno powiedzieć beznadziejne i cokolwiek co nie wywalało BSOD co 5min (bo np. CD był brudny) i było w miarę kompatybilne musiało odnieść sukces.

Pracuje na Viscie od lipca i jedyna porażką jaką w niej widzę to ten nieszczęsny transfer plików.

Z pre instalowanymi systemami się mogę zgodzić, że są porażką.

Ja bym dodał jeszcze, że M$ rok temu wydał betę systemu a nie system, dopiero po kilkuset poprawkach Vista zaczęła się nadawać do użytku.

Po roku system wydoroślał i sporo problemów jak np. wspomniany w topiku z GTR2 już nie występuje (w każdym razie ja gram w niego w 1280x1024 full detale, z "upiększaczami" i gra wygląda i śmiga równie dobrze jak pod XP), nie ma najmniejszych problemów ze stabilnością, system po szybkiej optymalizacji jest szybki, a w domyślnej konfiguracji o wiele bezpieczniejszy od XPka, co w przypadku ZU ma wielkie znaczenie.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbędny AeroGlass, który ma cienkie efekty - na początku robią, jako takie zaciekawienie, potem to już raczej zbędny bajer.

Tyle ze ten zbędny bajer przerzuca rysowanie okien z CPU na karte graficzną i to jest jego podstawowa funkcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaluzaaa - zgadzam sie ze sterownikami ati, wczoraj kumpel kupil kompa z radeonem - caly dzien nam zajelo, zanim przestal sie pojawiac blad MOM.EXE prze starcie windy (xp)

Tyle ze ten zbędny bajer przerzuca rysowanie okien z CPU na karte graficzną i to jest jego podstawowa funkcja.

i to jest jego glowna funkcja. a jk komus animacje czy przezroczystosc przeszkadza, to nikt nie broni wylaczyc.

Denzel - co do wydajnosc 3D nie zauwazylem ZNACZACYCH roznic. podaj jakies testy (aktualne, nie sprzed roku)

a ze system je duzo ramu? DDR2 800MHz kosztuja 60zl za 1GB, wiec jak ktos narzeka ze ma za malo to ja sie go pytam skad mial pieniadze na viste, skoro nie ma na ramy...

za to MS nareszcie wydal naprawde stabilny system - teraz juz byle jaka napisana "na odwal sie" gierka nie wywali BSODA ani reseta, tylko ladne okienko z informacja, iz aplikacja przestala dzialac i zostanie zamknieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawki nie sa zadnym problemem dla piratow.

Najnowszy autopatcher Vista to 8.2007. Nie trzeba chyba mówić że na tak wczesnym etapie ewolucji to kawał czasu

Jak zainstalujesz nowe hotfixy to sterownik timestoppera ci przestanie działać. I z 30 dni zlatuje ci na aktywacje..... A gdy jeszcze raz instalujesz timestoppera tracisz system zupełnie

Być może są inne metody - tego nie wiem. Ale w wojnie z piratami Microsoft narazie wygrywa

Edytowane przez Opson6667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygrywa na polu visty - do czasu, choć i tak nie ma na nią takiego popytu jak na xp.

Boli mnie, ze licencja jest napisana pod produkt koncowy, a takowym jeszcze zaden system MS nie byl. Tymczasem pod koniec 2009 pojawi się Vienna zawierająca to co obcięto z Visty aby wydać ją szybciej (nowy system plikow itp)

Cóż, pozostaje nam czekać na nowy OS do Maca, aby MS miał skąd zaczerpnąć pomysły na nowy OS :]

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi