Skocz do zawartości
Armo

Największe Wpadki Technologiczne 2007

Rekomendowane odpowiedzi

wygrywa na polu visty - do czasu, choć i tak nie ma na nią takiego popytu jak na xp.

Nie ma takiego popytu bo kieruje tym wszystkim obiegowa opinia WIĘKSZOŚCI polaków, którzy zainstalowali pirata bez żadnych fixów i się zrazili. Podobnie kiedyś było z XP, ale po latach wielu rzeczy się nie pamięta. Tak czy inaczej Vista już jest wporządku, przynajmniej do stacjonarnego komputera.... Laptopy niestety ciągle posiadają archaiczne dyski 4200 RPM, w najlepszych wypadkach 5400. To za mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze kolejny windows bedzie pod koniec 2009 to bardzo dobrze. lepiej ze kolejne systemy wychodzaa co ~3 lata, nia tak jak ciagnacy sie przez 6 xp

A nie lepszy doskonale działający 6-cio letni system od nowego majacego wiele problemów, drogiego, w którym większość funkcji zmieniła miejsce, a ledwo obsługujący XP użytkownik kompletnie się zgubi ?

Vista powinna była zostać wypuszczona jako beta za 100$ do 2009r, jako że każdy jest beta testerem. Wypuszczenie nwoego systemu dla samego wypuszczenia nowego systemu, nie ma sensu.

Jest XP i dopóki działa doskonale, sterowniki są, a gry są dwuDirectXowe - nie znajduje powodu dla którego miałbym wydać masę pieniędzy na nowy system w którym wyłączę wszystkie bajery i sprawię iż będzie to bardziej skomplikowany XP bez driverów.

Po prostu nie widzę usprawiedliwienia dla tego aby po zakupie XP-ka teraz wydawać kasę na upgrade.

Nie wymieniam już nawet koncernów i organizacji rządowych które odmówiły przejscia na vistę ze względu na koszty i kompatybilność ze sprzętem za miliony $.

Poza całą tą walką na argumenty obu stron - zauważam w necie, iż Ci bardziej zaawansowani użytkownicy albo mają dualboot XP - programy/Vista - gry, a w tej drugiej wszystkie swiecidełka na off albo pozostali na XP. WYniki ankiety VALVE-a też dają nieciekawe poświadczenie Viście. Vista jest systemem przejsciowym - strzałem we włąsną stopę.

Ktoś słusznie zauważył na INQ, iż MS wydaje co drugi system dobry.

Dobre

XP

2000

98SE

NT4.0

DOS5

Złe

VISTA

ME

98

95

NT3.5

DOS4

Czekamy na viennę i solidną, przedpremierową bazę sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepszy doskonale działający 6-cio letni system od nowego majacego wiele problemów, drogiego, w którym większość funkcji zmieniła miejsce, a ledwo obsługujący XP użytkownik kompletnie się zgubi ?

Vista powinna była zostać wypuszczona jako beta za 100$ do 2009r, jako że każdy jest beta testerem. Wypuszczenie nwoego systemu dla samego wypuszczenia nowego systemu, nie ma sensu.

Jest XP i dopóki działa doskonale, sterowniki są, a gry są dwuDirectXowe - nie znajduje powodu dla którego miałbym wydać masę pieniędzy na nowy system w którym wyłączę wszystkie bajery i sprawię iż będzie to bardziej skomplikowany XP bez driverów.

Po prostu nie widzę usprawiedliwienia dla tego aby po zakupie XP-ka teraz wydawać kasę na upgrade.

Nie wymieniam już nawet koncernów i organizacji rządowych które odmówiły przejscia na vistę ze względu na koszty i kompatybilność ze sprzętem za miliony $.

Poza całą tą walką na argumenty obu stron - zauważam w necie, iż Ci bardziej zaawansowani użytkownicy albo mają dualboot XP - programy/Vista - gry, a w tej drugiej wszystkie swiecidełka na off albo pozostali na XP. WYniki ankiety VALVE-a też dają nieciekawe poświadczenie Viście. Vista jest systemem przejsciowym - strzałem we włąsną stopę.

Ktoś słusznie zauważył na INQ, iż MS wydaje co drugi system dobry.

Dobre

XP

2000

98SE

NT4.0

DOS5

Złe

VISTA

ME

98

95

NT3.5

DOS4

Czekamy na viennę i solidną, przedpremierową bazę sterowników.

Powiedz mi co takiego Ci Vista zrobiła że oskarżasz ją o bycie betą, etc......

Siedze na niej codziennie, nie wyobrażam soie powrotu do XP. Ma wiele ciekawyh funkcji, których mi w XP brakuje. Wcale nie chodzi wolniej, sterwoniki są OK do większości rzeczy

Edytowane przez Opson6667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie powiem tyle ze do zastosowan Internet , biuro Vista jest OK

Niestety do gier 3D sie narazie nie nadaje ,zanim dopracuja sterowniki kart graficznych

zeby byly rownei wydajne jak w XP'eku minie pewnie jeszcze z 5-6 miesiecy

Jezeli wogole jest taka mozliwosc , bo ponoc sam system

dosc powznie ogranicza mozliwosci programistow piszacych sterowniki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opson, mniejsze cytaty są wskazane. Mario trafił w sedno sprawy wymieniając gry i aplikacje 3d oraz tworzenie programów/sterowników.

Dlatego śmie nazywać vistę Betą.

Vista nadaje się do biura w ktorym nie ma zbyt duzo dodatkowego sprzętu.

Tak samo nadaje się na to miejsce większość distro linuxów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie powiem tyle ze do zastosowan Internet , biuro Vista jest OK

Niestety do gier 3D sie narazie nie nadaje ,zanim dopracuja sterowniki kart graficznych

zeby byly rownei wydajne jak w XP'eku minie pewnie jeszcze z 5-6 miesiecy

Jezeli wogole jest taka mozliwosc , bo ponoc sam system

dosc powznie ogranicza mozliwosci programistow piszacych sterowniki .

Grafika to nic, lepsze jajca sa z kartami dzwiekowymi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że ja gram pod Vistą we wszystko co chce, i problemu nie widze. Owszem część starszych gier chodzi wolniej, ale od tego się ma XPka na 2 partycji. Te z 2007 roku już z Vistą problemu nie mają, niektóre wręcz chodzą lepiej.

Osobiście nie widze problemu z graniem pod Vistą, zwłaszcza mówiąc o nowych brach wykorzystujących wiele rdzeni

Edytowane przez Opson6667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

djsilence - piszesz, ze vista jest droga - zobaczmy:

xp home 285zl - vista home basic 288 - vista drozsza o 3 zl

xp media center 379 - vista home remium 309 - vista tansza o 70zl

xp pro 459 - vista business 455 - vista tansza o 4zl

vista ultimate 564zl - xp brak odpowiednika, trzeba by kupic xp pro i xp mc za laczna sume 838zl.

czyli argument, ze vista jest droga odpadl.

gry:

nowe gry na polatanej viscie chodza rownie dobrze jak na xp, natomiast w gierkach sprzed kilku lat nie widze najmniejszej roznicy czy mam 150fps na xp czy 120 na viscie

nalezy tez zauwazyc, ze viste mozna bez problemu kupic w wersji 64bit, i to jest funkcjonalny system, w przeciwienstwie do xp64, ktory byl kompletna beta wersja (brak sterowniko do wszystkiego, jedynie wersja angielska, nie dziala polowa programow)

sterowniki do visty sa, nie wiem skad mit, ze nie ma, moze nie bylo tydzien po premierze, teraz sa dostepne bez problemu na windows update (system automatycznego wyszukiwania sterow nareszcie dziala, nie to co w xp). producenci mobo i vga puszczaja co chwila nowe stery poprawiajace wydajnosc, a do reszty i tak sterownik instaluje sie raz, aby dzialalo.

i znow przypomne o najwazniejszej zalecie visty - stabilnosci - zle napiane gry/programy czy nawet sterowniki moga sie wywalac do woli - system nie padnie tylko wyswietli komunikat o bledzie, w miejscach gdzie xp byl do hard resetu.

dlaczego vista chodzi na czesci kompow gorzej - bo kozysta z wydajnosci dysku twardego, nie tylko z pojemnosci - niestety przy upgradach kompa malo kto mysli o wymianie dysku, a i przy kupnie nowego czesto brany jest najtanszy o danej wielkosci i to sie teraz odbija.

mam barke 7200.7 na ata, ktora mi zostala po poprzendim kompie i wyraznie czuje, ze to dysk i nic innego zamula mi kompa. wynika z tego, ze bede musial kupic sobie nowy, szybki dysk na system i programy a na tym zostana dane.

a jesli mowimy o wydajnosci pirota na ktorym nie instaluja sie latki, to im bardziej piratom sie kompy pieprza, tym lepiej, nie mam szacunku dla zlodziei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowszy autopatcher Vista to 8.2007. Nie trzeba chyba mówić że na tak wczesnym etapie ewolucji to kawał czasu

Jak zainstalujesz nowe hotfixy to sterownik timestoppera ci przestanie działać. I z 30 dni zlatuje ci na aktywacje..... A gdy jeszcze raz instalujesz timestoppera tracisz system zupełnie

Być może są inne metody - tego nie wiem. Ale w wojnie z piratami Microsoft narazie wygrywa

Niestety nie wygrywa, TimerStop to już dawno przeżytek teraz wszyscy użytkownicy "z opaską na oku (czytaj piraci)" korzystają z wersji z tak zwanym "OEM Bios" zero aktywacji i pełny dostęp do Windows Update. MS zapowiedział iż ten problem ma rozwiązać dopiero SP1, z tego co wyczytałem SP1 w wersji RC1 jeszcze tego nie naprawia może finał coś z tym zrobi. Tyle o piractwie...

Sam posiadam wersje Ultimate (licencja z uczelni) już spory kawał czasu początkowo na średnio szybkim dysku teraz na RAID 0, nie mam najmniejszego zamiaru wracać do XP. System chodzi pięknie, zero problemów z sterownikami pełna stabilność, większość nowego sprzętu instaluje się automatycznie bez szukania godzinami na google sterowników. Najśmieszniejsze jest to że teraz wszyscy wychwalają XP a nikt nie pamięta jak to na początku było z XP przed pierwszym SP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najśmieszniejsze jest to że teraz wszyscy wychwalają XP a nikt nie pamięta jak to na początku było z XP przed pierwszym SP...

ja pamietam :)

nawet w gazetach sie rozpisywali jaki to ten nowy xp jest strasznie wolny, jak to czesciej wisi niz dziala, ze nie ma do niego sterownikow, ze soft nie chodzi, ze gry wolno dzialaja - gdzie teraz sa osoby, ktore wtedy tak pisaly, i czemu nie siedza do tej pory na 98se?

a sposoby piratowania malo mne tak po prawdzie obchodza, sam pirata nie mam, nikomu nie instaluje (pomomo pelnienia, chce czy nie chce, roli "osiedlowego guru od kompow" - wiecej z tym roboty niz pozytku - ludzie sie co chwila zglaszaja, ze chca kupic kompa za tyle i tyle, alwe bez windy, bo to ode mnie wezma, albo ze winda zdechla, zebym przeinstalowal, to o plyte prosze - ile trzeba sie cholocie natlumaczyc dlaczego nie bede instalowal piratow...) wiec piratow niech lapie policja, ms, riaa czy kto tam chce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do tej pory jedyne mające aktualnie odzwierciedlenie w rzeczywistości zastrzeżenia do Visty jakie pojawiły się w tym topiku to:

...jedyna porażką jaką w niej widzę to ten nieszczęsny transfer plików.

Z pre instalowanymi systemami się mogę zgodzić, że są porażką.

Fakt, transfer plików jest beznadziejny, ale wynika to po części z idiotycznej funkcji liczenia czasu który został. Vista potrafi mielić dyskiem bez sensu parę-paręnaście sekund wywala kretyński czas na wykonanie operacji np. dwa tygodnie, by potem uwinąć się z robotą w parę minut <lol> Szczególnie dotkliwe jest to przy kopiowaniu kupy małych plików z DVD, np. zdjęć. Jak M$ tego nie poprawi, to stracę resztki szacunku do tej firmy.

Ja bym dodał jeszcze, że M$ rok temu wydał betę systemu a nie system, dopiero po kilkuset poprawkach Vista zaczęła się nadawać do użytku.

Grafika to nic, lepsze jajca sa z kartami dzwiekowymi ;)

Ot zwyczajna praktyka monopolisty - robimy co nam się podoba. Co nas to obchodzi, że 90% gier korzysta z EAX, wywalamy wsparcie I CO NAM ZROBICIE? Balmer do piekła i tyle :P

...piratom sie kompy pieprza, tym lepiej, nie mam szacunku dla zlodziei

...i bardzo dobrze, "czysta złoty" to nie taki majątek by trzeba było kraść, jak widzę na po podpisach większość wywala 3-4K. zł na sprzęt, więc jak mają na niego to na Windowsa też mają. Niemniej potem posiadacze "kopii zapasowych" wypisują w nieskończoność problemy ... aktualne dla wczesnych wersji beta tego systemu i możliwość aktualizacji piratów nie ma tu wiele do rzeczy bo skąpiradła nawet tego żałują systemowi.

Owszem zdarzają się i inne problemy, ale w porównaniu z tym co się działo przy przesiadce win98SE->XP jest nieporównanie lepiej. O ile w przypadku XPka obecność na partycji obok windowsa 98 była obowiązkowa przez dobre dwa lata, to teraz można się bez drugiego systemu doskonale obejść (no chyba że jakiś linux, choćby Ubuntu, by mieć porównanie, jak wygląda naprawdę przyzwoity, dużo ładniejszy i o niebo stabilniejszy i bezpieczniejszy system :P

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że ja gram pod Vistą we wszystko co chce, i problemu nie widze. Owszem część starszych gier chodzi wolniej, ale od tego się ma XPka na 2 partycji. Te z 2007 roku już z Vistą problemu nie mają, niektóre wręcz chodzą lepiej.

Osobiście nie widze problemu z graniem pod Vistą, zwłaszcza mówiąc o nowych brach wykorzystujących wiele rdzeni

Sam udowadniasz iz vista jest niekompletna, tym, że masz dualboot.

djsilence - piszesz, ze vista jest droga - zobaczmy:

xp home 285zl - vista home basic 288 - vista drozsza o 3 zl

xp media center 379 - vista home remium 309 - vista tansza o 70zl

xp pro 459 - vista business 455 - vista tansza o 4zl

vista ultimate 564zl - xp brak odpowiednika, trzeba by kupic xp pro i xp mc za laczna sume 838zl.

czyli argument, ze vista jest droga odpadl.

W polsce MS obnizyl ceny jak mogl aby ktokolwiek kupowal ten system. Na zachodzie ultimate kosztuje 1600zł za pełną wersję i 1100zł za upgrade. Podczas gdy komputer który to udźwignie kosztuje tyle samo co system. Uważasz że to rozsądne żądać tyle pieniedzy za system ktory zostanie zastąpiony w 2009r?

gry:

nowe gry na polatanej viscie chodza rownie dobrze jak na xp, natomiast w gierkach sprzed kilku lat nie widze najmniejszej roznicy czy mam 150fps na xp czy 120 na viscie

30 fpsów to dużo, szczegolnie gdy chcesz zagrac w full HD MSAA, AF.

nalezy tez zauwazyc, ze viste mozna bez problemu kupic w wersji 64bit, i to jest funkcjonalny system, w przeciwienstwie do xp64, ktory byl kompletna beta wersja (brak sterowniko do wszystkiego, jedynie wersja angielska, nie dziala polowa programow)

sterowniki do visty sa, nie wiem skad mit, ze nie ma, moze nie bylo tydzien po premierze, teraz sa dostepne bez problemu na windows update (system automatycznego wyszukiwania sterow nareszcie dziala, nie to co w xp). producenci mobo i vga puszczaja co chwila nowe stery poprawiajace wydajnosc, a do reszty i tak sterownik instaluje sie raz, aby dzialalo.

i znow przypomne o najwazniejszej zalecie visty - stabilnosci - zle napiane gry/programy czy nawet sterowniki moga sie wywalac do woli - system nie padnie tylko wyswietli komunikat o bledzie, w miejscach gdzie xp byl do hard resetu.

Podsumowując - MS nie wypuscil finalnego produktu i nie zadbał o bazę sterowników. Mimo to wciskał swoj produkt na siłę. Stworzył system ktory nie jest przyjazny dla poczatkujacego użytkownika a wspomniane przez Ciebie monity wyskakuja 10x czesciej niz mialyby sie pojawic na xp (gears of war etc.). Co do faktu czy gry sa zle czy dobrze napisane - wszystkie sa zle napisane gdyz nie sa zoptymalizowane i pożerają zbyt dużo zasobów niż powinny.

Proszę wytlumacz mi dlaczego vista potrzebuje tyle ramu, dlaczego sidebar żre 30% procka cały czas, dlaczego jej rejestr jest 2 razy wiekszy i jeszcze gorzej poukladany... itd.

To po prostu nie jest kompletny system a my jestesmy królikami doświadczalnymi. Ten system nie powinien sie pojawic bez wbudowanego SP1.

A się czepiłes tych sterowników a w Viscie chodzi ponad 90% sterów z XP....

owszem, lecz tylko do popularnych urządzeń (i w miare nowych), a tych nie ujrzysz w korporacyjnych biurowcach.

Szkoda, że tyle samo wysiłku i nauki nie wkładamy w przejście na linuxa. Szkoda także, ze taki niedofinansowany ten system.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do cen - mowisz o wersjach box, a ja mowie o oem. oem jest bardzo dobry dla przecietnego uzytkownika, ktory nie zmienia sprzetu (a juz na pewno nie plyt glownych) co chwila

ok, zgadzam sie ze ms nie zadbal o baze sterow, stery sa, ale teraz na poczatku nie bylo. ramu mam zajete 1100mb podczas kozystania z opery, openoffce, w tle leci muza z foobara a kolo zegarka mam 16 roznych ikonek. sidebar mi zjada 0-2% procka, jak wylacze go dalej 0-2, wiec nie wiem skad te twoje 30%, chyba ze wlaczasz na celeronie 1ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W robocie po mojej stronie biura utrzymałem XP-ki.

Szefostwo zażyczyło sobie visty wiec zmienili kompy na C2D (stacjonarne i lapki). Niestety się ledwie znają i jest masakra z ich komputerami. Ciągle są jakieś problemy. Stąd wnioskuję, że trudno jest posługiwać się systemem ktorego layout został tak zmieniony, jesli jest się noobem. Próbują odpalać sobie jakieś gierki (wspomniany wyżej GOW) ale zarówno to, jak i Hellgate czy EVE Online wywalają znikąd na obu komputerach. W sofcie niewiele tam jest poza grami. Sage 50, McAfee i firmowy soft. Oba to oemki ultimate.

Jako ktoś, kto tak zżył się z xp, nie widzę wystarczającego powodu aby przechodzić na następny system (i kupować boxa) tylko dla DX 10, tym bardziej, że za horyzontem vienna. Po prostu oferta MS Vista nie przekonuje mnie jako klienta. Nie powinienem też być do niej zmuszany brakiem kompatybilności DX-a, tym bardziej, że mogą one być wygenerowane kartami DX9.

Wiem, że nie do końca, ale co chcę powiedzieć, to to, iż skok technologiczny na unified shader i DX10 to moim zdaniem za mało abym miał wydać tak dużo pieniędzy na nowy system.

Jak najbardziej, ale same efekty nie robią wrażenia.

Niektórym zależy na szybkości pracy w systemie, zamiast ciągłego zachwycania się z tego jak mi się okienko schowało na pasek. Fajne przez tydzień. Później bym to wyłączył do wyglądu classic 2000.

Minimalizm, funkcjonalność, prostota, szybkość działania - tego szukam w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Denzel. Proszę o mniejsze cytaty.

był przełomowy w porównaniu do 3.1. Pod względem padów był tragiczny.

djsilence - prawde powiedziawsz, gdybym mial kompa z xp i musial wydac kase na viste, tez bym nie kupil. ale kupujac nowego kompa bez wachania bire viste.

Zaawansowany użytkownik jest w stanie sobie poradzić z tym systemem. Nie widzę jednak jak setki ludzi w biurach ma sobie poradzić ze zmianą xp na vistę. Nie potrzebnie zmieniono układ paneli i za dużo upchano kreatorów które wcale nie są szybsze, a instrukcje pod nie, są dużo dłuższe. Support telefoniczny musi mieć u siebie jedno konto dla siebie i jedno dla noobów ze standardowym wyglądem aby obrabiać te wszystkie wizardy. Tragedia.

Oczywiście trwa okres przejściowy i z czasem przejdziemy na nowszy system, ale jak mamy rozumieć tak szybkie wydanie vienny ? Może daliby do zrozumienia chodziaż, czy to będzie pełny system czy vistowy odpowiednik 2003. Klienci wiedzieliby czy inwestują w coś na lata, czy to tylko bubel wciskany na szybko, bo następny produkt już idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaawansowany użytkownik jest w stanie sobie poradzić z tym systemem. Nie widzę jednak jak setki ludzi w biurach ma sobie poradzić ze zmianą xp na vistę. Nie potrzebnie zmieniono układ paneli i za dużo upchano kreatorów które wcale nie są szybsze, a instrukcje pod nie, są dużo dłuższe. Support telefoniczny musi mieć u siebie jedno konto dla siebie i jedno dla noobów ze standardowym wyglądem aby obrabiać te wszystkie wizardy. Tragedia.

Setki ludzi w biurach są bezradne jak im się ikonka na pulpicie przesunie, zresztą z żadnym kreatorem sobie nie poradzą, więc to że nie radzą sobie z viścianymi o niczym nie świadczy. Idąc dalej twoim tokiem myślenia wszystkie inne od luny i stylu klasycznego interface'y są beznadziejne i z góry skazane na porażkę, dobrze że Vista ma choć wygląd klasyczny, bo co zrobi "Pani Krysia" jak będzie chciała np. wyłączyć system, przecież to logiczne że w takim wypadku trzeba kliknąć "start" :lol:

Oczywiście trwa okres przejściowy i z czasem przejdziemy na nowszy system, ale jak mamy rozumieć tak szybkie wydanie vienny ? Może daliby do zrozumienia chodziaż, czy to będzie pełny system czy vistowy odpowiednik 2003. Klienci wiedzieliby czy inwestują w coś na lata, czy to tylko bubel wciskany na szybko, bo następny produkt już idzie.

Nie trwa żaden okres przejściowy, tylko M$ zmienił cykl wydawniczy na co trzy lata, jak się pojawi ten nowy wspaniały windows 7, pół roku później znowu będziemy słyszeć że to tylko przejściówka do jeszcze wspanialszego windows 8 i tak dalej i tak dalej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez wątpienia największą wpadką była Vista. Jestem informatykiem i jak zwykle do nowości tak i do Visty podchodziłem optymistycznie, ale jednak dość chłodno, tak samo jak do XP kilka lat temu. Jednak dość szybko zmieniłem zdanie co do tego systemu. Optymalne wymagania systemu są koszmarne. Osoba, która pisała, że system można zoptymalizować nawet do słabych komputerów nie ma najwyraźniej pojęcia o komputerach. Windows to nie Linux. W Viście można co najwyżej wyłączyć Aero i cień pod kursorem myszki. Dodam, że XP chodzi UWAGA na sprzęcie P166MMX i 16 MB RAM oczywiście komfortowa praca jest tu nie bardzo możliwa. Kolejna sprawa to taka, że XP w porównaniu do 98, Me wnosił dość dużo. Przede wszystkim ogromnie zwiększyła się stabilność, a i wydajność też wyglądała całkiem zadowalająco. No i to nieszczęsne wciskanie Visty na siłę. Osoby, które wychwalają ten system albo nie mają pojęcia o systemach operacyjnych, albo nie pozostaje im nic innego skoro wydali kilka stówek na nowy os. Przecież nikt nie powie, że kupił wielkie g...., czyli największą wtopę technologiczną 2007 roku. Głupi ludzie dają się omamić marketingowcą z MS.

Kolejne generacje DDR będą przynosić z pewnością coraz mniejszy zysk wydajności ze względu na coraz dłuższe cykle oczekiwania. Nie można jednak DDR3 nazwać wpadką roku. Poprostu żadna inna tania pamięć nie jest w stanie pracować z tak wysokimi częstotliwościami. Z niecierpliwością czekam na QDR, o której mowa była już kilka lat temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trwa żaden okres przejściowy, tylko M$ zmienił cykl wydawniczy na co trzy lata, jak się pojawi ten nowy wspaniały windows 7, pół roku później znowu będziemy słyszeć że to tylko przejściówka do jeszcze wspanialszego windows 8 i tak dalej i tak dalej...

Co jest IMHO totalnym strzelaniem sobie w stope,bo po Viscie widac jak uzytkownicy sa chetni do kupowania "nowego, wspanialego" systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracajac jeszcze do Visty ( technologicznego crapa roku 2007 )

Ktos pisal ze po paru poprawkach gry chodza tak samo jak w XP

BZDURA co by nie powiedziec KLAM ! ! !

Odpalcie Crysisa i porownajcie , to samo Stalker , Company of Heroes

MOHAirborne i ponad 80% nowych gier .

Roznica w Crysisie 25% wolniej pod Vista

Roznica w Company of Heroes DX10 Vista VS DX9 XP kuzwa 40 % !!!!!!!!

Dodac nalezy ze sam Microsoft i Bill Gates przed premiera Visty Obiecywali ze gry beda chodzily szybciej

i beda wygladac lepiej ! ! !

Oklamali miliony ludzi , widac niektorzy chyba maja krotka pamiec.

Ja jestem przekonany ze Ci z was ktorzy tak zachwalaja Viste robia to w wlasnym interesie

kupili wydali kase i teraz chwala , albo poprostu probuja obronic produkt ktory im nie schodzi w sklepach ;)

Zeby nie bylo ze jestem w 100% przeciwnikiem Visty , tak jak pisalem pare postow wczesniej

Vista do pewnych zastosowan jest systemem jak nabardziej odpowiednim

tyle ze jest czyms innym niz miala byc wedle zapowiedzi Microsoftu !!!!

i dlatego nalezy sie jej tytul Technology Crap 2007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałem o tym kiedyś w dziale "Nowości", że systemy kontroli lotów mają bazować na opensourcach prawda? polecam odkopać i przytaknąć DJSilence'owi bo ma rację. I wiele jest wielkich korporacji, które nie pójdą na drogi i niedopracowany system - bo ich nie stać na wpadki i utratę danych (co prawda jeszcze nie słyszałem o tym pod wiśtą, ale zawsze jest 'ten pierwszy raz')

Skoro ta wiśta taka świetna to na kija ci ten XP na drugiej partycji? Nie szkoda Ci miejsca na "śmiecia", który ma to wewnętrzne pfuj ? Sam sobie zaprzeczasz.

znowu Twój cytat Opson:

Nie ma takiego popytu bo kieruje tym wszystkim obiegowa opinia WIĘKSZOŚCI polaków, którzy zainstalowali pirata bez żadnych fixów i się zrazili. Podobnie kiedyś było z XP, ale po latach wielu rzeczy się nie pamięta. Tak czy inaczej Vista już jest wporządku, przynajmniej do stacjonarnego komputera.... Laptopy niestety ciągle posiadają archaiczne dyski 4200 RPM, w najlepszych wypadkach 5400. To za mało

no cóż, skoro Polacy rządzą światem pod kątem tego co kupować to gratuluje patriotyzmu. Vista jest popularna na świecie, jednak nie tak bardzo jak XP z powodów, które już podałem - firm i koncernów nie stać na bezpowrotną utratę zgromadzonych danych. Powiedz mi spod XP jesteś w stanie odzyskać dane nawet po formacie. Znasz kogoś kto robi to pod wiśtą? Z tego co czytałem, w którejś gazecie takie odzyskiwanie jest obecnie możliwe chyba tylko w Redmond więc raczej niewesoło prawda?

Druga rzecz, to fakt, że system operacyjny powinien działać bezproblemowo ze starszym sprzętem. Bardziej niż szukanie sterów przez googlatora, wkurza mnie fakt, że znalezione stery trzeba zapłacić by pociągnąć mimo, że kiedyś były darmowe na stronach producentów.

IMO czekam na SP3 dla XP i prostym i ciepłym zraszam wiśtę - dopóki nie pokaże pazurów - czyli ca. 2 lata.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microsoft sam strzelił sobie gola wypuszczając za dobrego WindowsaXP. Wówczas również była spora grupa osób, która podeszła bardzo krytycznie do nowego osu, jednak nieporównywalnie mniejsza niż teraz. XP wniósł dużo nowości, a Vista w zasadzie nic. Zaraz ktoś powie, że jest DX10 (swoją drogą żadna rewelacja). Gadanie, że DX10 z przyczyn technicznych nie może działać na XP to totalna bzdura. Jest to jeszcze jedna metoda wciskania ludziom Visty na siłę. Jak już kiedyś pisałem nie ma sensu zmieniać systemu operacyjnego z XP na Viste, skoro starsza winda działa szybciej, przy mniejszym obciążeniu dla sprzętu i użytkownika, a co najważniejsze nie ma takiego zadania, które wymagało by użycia tylko i wyłącznie Visty. Wręcz przeciwnie. Na XP działa w zasadzie każdy sprzęt i program, a na Viście są z tym problemy.

Jeszcze raz współczuje osobą, które poświęciły 10 GB przestrzeni na dysku, sporo kasy oraz, że na siłę wmawiają sobie, że Vista jest lepsze od innych systemów!

Edytowane przez slawex1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważasz że to rozsądne żądać tyle pieniedzy za system ktory zostanie zastąpiony w 2009r?

Nitk cie nie zmusza do zmiany systemu....

Proszę wytlumacz mi dlaczego vista potrzebuje tyle ramu, dlaczego sidebar żre 30% procka cały czas, dlaczego jej rejestr jest 2 razy wiekszy i jeszcze gorzej poukladany... itd.

Nie potrzebuje, ale najpierw trzeba zrozumiec w jaki sposób vista zarządza ramem...

Sidebar nie zre 30% cpu....

Nie wiem o co chodzi z tym poukładaniem rejestru bo ma taką samą strukture jak w NT5.x...

Jako ktoś, kto tak zżył się z xp, nie widzę wystarczającego powodu aby przechodzić na następny system (i kupować boxa) tylko dla DX 10, tym bardziej, że za horyzontem vienna.

Jak wyzej, nikt cie nie zmusza do kupowania visty jesli masz poprzednią wersję na juz posiadanym pc...

Niektórym zależy na szybkości pracy w systemie, zamiast ciągłego zachwycania się z tego jak mi się okienko schowało na pasek. Fajne przez tydzień. Później bym to wyłączył do wyglądu classic 2000.

Aero nie spowlania pracy okienek, a jedynie dodatkowe efekty które mozna wyłączyc, a animacje wystepują i w poprzednich oknach...

Oczywiście trwa okres przejściowy i z czasem przejdziemy na nowszy system, ale jak mamy rozumieć tak szybkie wydanie vienny ?

Tak ze standardowy roadmap MS przewiduje nowy system co około 2 lata. Wyjątkiem od tego była tylko Vista przesunięta przez opoznione prace nad Server 2003 i zresetowanie prac nad vistą(longhornem).

Może daliby do zrozumienia chodziaż, czy to będzie pełny system czy vistowy odpowiednik 2003.

Vistowym odpowiednikiem jest Server 2008...

Kolejna sprawa to taka, że XP w porównaniu do 98, Me wnosił dość dużo. Przede wszystkim ogromnie zwiększyła się stabilność, a i wydajność też wyglądała całkiem zadowalająco. No i to nieszczęsne wciskanie Visty na siłę. Osoby, które wychwalają ten system albo nie mają pojęcia o systemach operacyjnych, albo nie pozostaje im nic innego skoro wydali kilka stówek na nowy os. Przecież nikt nie powie, że kupił wielkie g...., czyli największą wtopę technologiczną 2007 roku. Głupi ludzie dają się omamić marketingowcą z MS.

Osoba która napisała tego posta zdecydowanie nie ma pojęcia o systemach operacyjnych...

XP w porównaniu do 98 musiał wnosic duzo bo 98 to system oparty na DOS, XP to NT 5.1, a ten sie nie wiele rózni od jego poprzedniej wersji NT 5.0 czyli Windows 2000....

Vista to kolejny etap rozwoju linii NT!

Wracając do stabilnosci to tak sięskłada ze w Viscie tez ją zwiekszono i to znacznie poprzez wyliminowanie kilku problemów na linii sterowniki-sprzet...

O tym ze w 2001 roku 98 chodził duzo szybciej niz XP juz nawet nie powinienem przypominac.

Ja jestem przekonany ze Ci z was ktorzy tak zachwalaja Viste robia to w wlasnym interesie

kupili wydali kase i teraz chwala , albo poprostu probuja obronic produkt ktory im nie schodzi w sklepach ;)

Niektórzy sciągneli sobie Viste, przetestowali i nie znajdując zadnych wiekszych problemów stwierdzili ze kupując NOWY komputer nie warto kupowac do niego 6 letni system...

Bardziej niż szukanie sterów przez googlatora, wkurza mnie fakt, że znalezione stery trzeba zapłacić by pociągnąć mimo, że kiedyś były darmowe na stronach producentów.

Pomijając zaawansowane funkcje audio i obsluge aero vista obsługuje ten sam model sterowników co XP i wiekszosc z nich działa.

XP wniósł dużo nowości, a Vista w zasadzie nic.

Gdzies tam w temacie o Viscie ta lista niczego wyszłą kiedys calkiem długa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny extremalny minus niemożność usuwania plików z visty np backup sterów , pliki tymczasowe po instalacji sterów , sterowników itd..... Cały czas działa coś ala SFC jak w xp i nie da się tego wyłączyć.

Dlatego po jakimś czasie vista strasznie się rozrasta , dla mnie jest to strasznie irytujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że ja gram pod Vistą we wszystko co chce, i problemu nie widze. Owszem część starszych gier chodzi wolniej, ale od tego się ma XPka na 2 partycji.

Masz 88GTX i do starszych gier musisz mieć inny system bo jest szybciej? Chyba masz jakis problem z hardwarem skoro nienajnowsze tytuly zwalniaja na takim sprzecie.

i czemu nie siedza do tej pory na 98se?

Postaw 98se na chipsetach nowszych niz nf3 i zainstaluj do niego sterowniki. Do tego chcialbym moc uzywac 2gb ramu. Wtedy mozemy ponegociowac moj powroc do 98se ;)

co do cen - mowisz o wersjach box, a ja mowie o oem. oem jest bardzo dobry dla przecietnego uzytkownika, ktory nie zmienia sprzetu (a juz na pewno nie plyt glownych) co chwila

To chyba forum dla entuzjastow a nie zwyklych uzytkownikow?

Dodam, że XP chodzi UWAGA na sprzęcie P166MMX i 16 MB RAM oczywiście komfortowa praca jest tu nie bardzo możliwa.

Instalacja xp bez modyfikacji takze nie jest chyba mozliwa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osoba która napisała tego posta zdecydowanie nie ma pojęcia o systemach operacyjnych...

XP w porównaniu do 98 musiał wnosic duzo bo 98 to system oparty na DOS, XP to NT 5.1, a ten sie nie wiele rózni od jego poprzedniej wersji NT 5.0 czyli Windows 2000....

Chyba sam się zapędziłeś w swoim obłędzie. Nie jest istotne, czy 98 pochodził od dosa, czy nawet od srosa. Ważne, że XP poczynił ogromny krok naprzód w stosunku do poprzedniej linii domowych systemów operacyjnych do których dwutysiączka się nie do końca zalicza, więc nie wspominaj o niej więcej. Vista nie wniosła nic rewelacyjnego. Zresztą jej możliwości w stosunku do wymagań to czysta bzdura. W chwili premiery XP ludzie przesiadali się na niego głównie za sprawą większej stabilności, a nie wciskania systemu na siłę.

Zresztą, gdyby Vista była taka dobra to obroniła by się sama bez przymusowego dołączania jej do nowych zestawów.

Jeśli idzie o stabilność to nie wiem jak tobie, ale mi xpek się nie wywala.

Wydajność XP w chwili premiery była tylko nieznacznie niższa od 98, a było to głównie spowodowane niedopracowaniem sterowników. Zaraz ktoś powie, że do Visty też nie ma jeszcze dojrzałych sterów. Z tym się zgodzę, ale nawet najlepsze sterowniki nie spowodują chociażby zbliżenia się do wydajności XP.

Edytowane przez slawex1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi