Skocz do zawartości
Dzidaziom

Problem Z Tunerem/softem.

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne.

Zacznę sprawę od początku. Mam video JVC jakieś tam (model w tym przypadku wydaje mi się średnio istotny).

Owe video ma wyjście tzw. eurozłączem na świat. Posiadam przejściówkę z eurozłącza na chinche - super. Podłączyłem wiłdjo w ten sposób do telewizora - super. Obraz jest, dźwięk jest - jakoś bardzo mnie satysfakcjonujaca (jeżeli w przypadku kaset w ogóle można mówić o jakości :P).

No to co. Mam komputer. Idea operacji podobna. Podłączyć video do wielkiej skrzynki a potem robić co się chce (w moim przypadku przerzucić wszystkie domowe kasety na płytki cd/dvd).

Konfiguracja komputera powinna wydać się średnio istotna, poza Tunerem TV za pomocą którego wideo z komputerem usiłuję (narazie nieudowlnie połączyć). Jest To Leadtek Winfast TX 2000 Deluxe... Jakoś tak.

Tuner z zainstalowanymi sterownikami WDM, oprogramowanie różne - może problem tkwi w znalezieniu skutecznego.

W każdym razie owy tuner posiada wejście S-Video 6 pinowe. Dosyć rzadkie, ale mam do niego kabelek.

Kabelek który w jednym końcu ma męske 6 pinowe S-video i rodziela się na dwa złącza. Jedno - żeński chinch, drugie - 4 pinowe s-video żeńskie. Taki jakby rozgałęziacz, ale na każdym końcu inna końcówka.

6 pinowe S-video muszę podłączyć do tunera - nie mam innego wyjścia. I tak sobie jest podlączone, teraz mam 2 złącza IN (owe 4 pinowe s-video oraz chinch - oba żeńskie). Gdy podłączam kabel sygnałowy od wideo (obraz) do żeńskiego chincha - na kompie nie widzę nic (być może używam złe oprogramowanie? nie wiem). Gdy zastosuję przejśiówkę 4 pinowe s-video -> chinch, podłącze to i tam dam sygnał z video - coś widzę. Na zdjęciach zamieszczam - co...

Postaram sie dla jasności i rozgmatwania zobrazować.

Oto 2 wtyczki do których mogę podłączyć obraz video. Drugi koniec kabla siedzi sobie grzecznie w tunerze.

Dołączona grafika

Podłączając sygnał z video do widocznego na zdjęciu żeńskiego chincha mam komunikat no signal (taki jak przed podłączeniem) i nudny niebieski obraz. Czyli zero reakcji.

Ale możemy zastosować do drugiego złącza magiczną przejściówke, która wygląda tak:

Dołączona grafika

I wtedy pojawia nam się 2-gi chinch.

Dołączona grafika

Gdy podłączę sygnał z video do niego - coś widzę. Great successsss.s... Ale to, co widzę, przyprawia bardziej o swędzenie zębów niż radość. Zrzuty z programu Dscaler z którym obecnie walczę:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Postarałem się to opisać w miarę dokładnie i jasno - licze na waszą pomoc :D

Kodeki, które mam w kompie to cały pakiet ffdshow (dokładnie CCCP).

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi