Skocz do zawartości
przemo3642

Limit Pamięci = Ram + Vram?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo, 32 bitowe OSy, a przynajmniej Windows XP, nie mogą obsłużyć większej ilości RAM niż 4GB (w praktyce sporo mniej 3-3.5GB).

Ale przecież pamieć video też musi zostać zaadresowana.

Dopóki używamy karty z 256MB to tragedii nie ma. A co gdy mamy kartę np. z 1GB na pokładzie? Czy te 1GB należy uwzględnić przy obliczaniu tego limitu? Bo jeśli tak, to w takiej sytuacji nie tylko nie opłaca się mieć 4GB ram (przy 32bit OS) ale nawet 3GB! A jak ktoś zrobi sobie SLI 2x1GB to ma już całkiem przechlapane.

Więc jak to w końcu działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VRAM też trzeba zaadresować, więc sam sobie odpowiedziałeś:>

ale czy przechlapane ktoś ma to nie powiedziałbym, możesz pokazać jakieś testy uwzględniające różnice w wydajności przy posiadaniu 2/3/4GB ram ?

nie

No to mamy dwie sprzeczne odpowiedzi. Skonkretyzuję swój problem.

Mam kompa wyposażonego w 3GB RAM pracujące w dualu. Używam Win XP 32bit. I chciałbym dokupić sobie 8800gt z 1GB (wcześniej miałem x1950xt 512 i na przykład w podrasowanym o texture-packi Oblivionie wykorzystanie vram sięgało nawet 800MB). Nie chciałbym jednak, by RAM po włożeniu do karty tkwił w płycie głównej odłogiem, a mogłoby się tak stać, w skrajnym przypadku, nawet z całym 1GB.

Stąd moje wątpliwości. Uprzejmie proszę o pomoc.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem 7950gx2 ktory ma fizycznie 2x512mb ram ..

system widzial mi przy 4gb dokladnie 3.25gb

a ten limit to Ty chyba zle rozumiesz ..

system uzywa pamieci by zadresowac pamiec grafy ...

ale nie uzywa 1gb by zaadresowac 1gb ....

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiec dostepna na karcie grafiki nie jest adresowana dla systemu, tylko dla samej karty. to procesor karty wykorzystuje ta pamiec do obrabiania obrazu.

mialem 7950gx2 ktory ma fizycznie 2x512mb ram ..

system widzial mi przy 4gb dokladnie 3.25gb

a ten limit to Ty chyba zle rozumiesz ..

system uzywa pamieci by zadresowac pamiec grafy ...

ale nie uzywa 1gb by zaadresowac 1gb ....

Dziękuję, właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło! I tak chyba źle to rozumiałem. Tzn. obawiałem się tego, że system użyje 1GB RAM żeby zaadresować 1GB VRAM.

Czyli z tego co tu napisaliście wynika, że nie muszę się obawiać tego, że mając 3GB RAM, po włożeniu grafiki z 1GB "zje" mi część z tych 3GB.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi