lechg1976 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Witam Może zaczne od mojej konfiguracji: MSI K8N Neo4 Series - nForce4 ultra, A64 3200@2400, AC 64, 3*512Mb Goodram, Gainward 7600GT, 2* HDD (jeden SATA), DVDRW SATA, karta TV, SB Live, Chieftec 350W - chyba wystarczy. Kilka dni temu zakupiłem procka X2 3800+, po podłaczeniu niby wszystko było ok az do momentu kiedy to komp się wyłączył bez żadnych komunikatów (jakby prądu brakło). Procesor chodził na 2000MHz (standard). Po podkręceniu do 2400 to samo. Rzecz dzieje sie po obciażeniu głównie grami lub testami grafiki (SuperPi może chodzic kilka godzin nawet na podkręconym i wszysko jest ok). Ze względu na dość duzemoim zdaniem obciążenie zasilacz (zresztą też nie jakiegoś specjalego) stwierdziłem, że brakuje jednostce prądu i zakupiłem nowy zasialacz - Pentagram SF 460W (na linii 12V ma o ponad 10 A wiecej od poprzedniego Chiefteca). Wpakowałem go do budy i . . . to samo. Przy pierwszym teście w 3Dmarku po prostu sie wyłączył - nie podkręcałem. Postanowiłem sprawdzić na podkręconym do 2400 i od kilku godzin w winodwsie + net + mp3 nic sie nie dzieje. Bardzo prosze o pomoc. Co moze byc przyczyną takiego dziwnego zachowania? Moze otoś miał juz taki problem z tą płytą? Dodam jeszcze, że podkręcam tak jak to powinno się robić :). Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 spróbuj wgrać nowy bios do płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechg1976 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 BIOS mam w 5.3 - i to jest najnowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 a jak masz poustawiane timingi pamięci ? ręcznie czy SPD ? może mobo przy oc i podniesionych wartościach HTT i RAM daje poluzowane timingi i jest ok a w default może dawać za ostre alfy albo za mało VDIMM... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechg1976 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Pamieci mam ustawione na auto (oprócz częstotliwosci - mam 166) - szczerze mówiac w wiekszym zakresie się w tym nie orietuję. A na podkręconym lub nie sytuacja jest taka sama. Dodam ze dzisaj komp wyłaczył sie bez zadnego obciażenia po 1 min pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechg1976 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zwolniłem pamięci. Nadal to samo. A czy możliwe jest żeby to się działo z powodu zwiekszonego napiecia pamieci (płyta automatycznie ustawia 2,6V przy którymkolwiek z procesorów).? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...